marți, 5 decembrie 2023

***

 PEERU - MISTERELE LINIILOR NAȘTERE


Deșertul de lângă Nazca, în Peru, într-un aer întins pe câțiva kilometri pătrați, ascunde unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Vorbim despre așa-numitele „Linii Nazca”, adică desene masive, fiecare de câteva sute de metri în dimensiune. De exemplu, desenul șopârlei are peste 180 de metri lungime. În comparație, Statuia Libertății măsoară „doar” 93 de metri lungime. Nimeni nu știe cât de vechi sunt aceste desene, dar toți arheologii sunt de acord că sunt acolo de mii de ani. Realizarea lui are puncte care în prezent sunt inexplicabile. Să vedem câteva dintre ele.


(1) De fapt, aceste desene nu sunt desenate pe jos. În acea zonă a deşertului sunt mici pietre de diferite culori pe pământ. Pietrele sunt ușoare, pământul este întunecat. Atunci când mișci pietre și creezi poteci, de la distanță aceste poteci apar ca o "linie" întunecată pe un fundal clar. Arată prostesc, doar că acest efect optic este vizibil doar de sus. La nivelul solului, nimeni nu ar observa că mă uitam la un desen. Mai mult decât atât, având în vedere enormitatea lor, diferitele cifre pot fi apreciate în întregime doar de la o înălțime considerabilă. Ce rost are să desenezi figuri pe care nu le poți vedea decât dacă ești la o înălțime mare?


(2) Unul dintre desene descrie o balenă în întregime. Cum a putut un popor de munte care locuiește la marginea deşertului să deseneze o balenă cu mare acuratețe? De asemenea, unele desene precum maimuța și păianjenul nu aparțin animalelor care au trăit în acea zonă. De unde au venit Nazca, dacă cunoșteau aceste specii de animale?. În plus, păianjenul descris are organul sexual plasat pe picior. O singură specie de păianjen din lume prezintă această particularitate. În plus, acesta este un detaliu care se vede doar cu lupa. Cum au putut Nazca să aibă o cunoștință atât de profundă despre fauna terestră încât, teoretic, nici măcar nu ș tiau? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  "Gulliver's Travels" by Jonathan Swift.  "Gulliver's Travels" by Jonathan Swift is a satirical novel published...