marți, 5 decembrie 2023

***

 În 1683, cel mai periculos om din lume a evadat din Anglia în Olanda.

Nu arată prea bine? Avea 51 de ani, avea părul lung și astm. Avea, conform unei descrieri, „o față alungită, nas mare, buze pline și ochi moi și melancolici. ”

Cu toate acestea, regele Angliei l-a considerat unul dintre cei mai mortali inamici ai săi. În calitate de mână dreaptă a principalului adversar politic al lui Carol al II-lea din țară, acesta a fost suspectat de complot pentru asasinarea regelui.

Dar ceea ce l-a făcut cu adevărat o amenințare la tron nu a fost priceperea sa în artele letale, ci geniul său în arta literară.

În mâinile lui John Locke, stiloul era cu adevărat mai puternic decât sabia.

Locke a părăsit Anglia cu o armă puternică: una care avea să răstoarne, nu doar un monarh, ci pe toată lumea. Acea armă era o carte, la vremea aceea un proiect nelansat: două tratate guvernamentale.

Această carte a fost un caz filozofic sistematic în favoarea libertății. Locke știa că cartea sa anti-absolutist ar putea face ca monarhul absolut al Angliei să-l omoare. De fapt, în același an, aliatul lui Locke, Algernon Sidney, a fost executat pentru trădare, iar discursurile despre guvernul Sidney au fost citate ca probe în procesul său.

Deci Locke nu și-a publicat tratatele până în 1689, anul după ce succesorul lui Charles, Jaime al II-lea, a fost detronat în „Revoluția Glorioasă”, și chiar și atunci, doar anonim. Locke a negat public autoritatea pentru tot restul vieții sale și a recunoscut-o doar în testament. Locke a murit în 1704.

Mai târziu în acel secol, ideile celor două tratate guvernamentale ale lui Locke au devenit elemente ale filosofiei fondatoare a Americii:

Egalitatea, în sensul inițial, nu a aptitudinilor egale sau a bogăției egale, ci a nesubjugării;

Drepturi inalienabile, nu asupra drepturilor guvernului, ci asupra vietii, libertatii si proprietatii;

Democrația, în sensul inițial, nu a votului majoritar, ci a suveranității populare: ideea că guvernele nu ar trebui să fie stăpâni, ci slugile poporului;

Consimțământul celor guvernați: ideea că guvernele pot guverna legal doar cu acordul celor guvernați, adică poporul suveran;

Guvern limitat: ideea că singurul scop și domeniul de aplicare adecvat al guvernului legitim este doar acela de a asigura drepturile persoanelor;

Dreptul de revoluție: ideea că orice guvern care își depășește limitele și calcă în picioare chiar drepturile pe care a fost însărcinat să le garanteze este tiranie și că poporul are dreptul să reziste, să modifice și chiar să desființeze guvernele tiranice.

Aceste idei au animat Revoluția Americană și au pătruns în Declarația de Independență, Constituția și Declarația drepturilor. Experimentul SUA, de un succes enorm, a explodat reputația globală a filosofiei politice Lockeene. Pe măsură ce principiile politice ale lui Locke au fost adoptate în întreaga lume, libertatea s-a răspândit și absolutismul s-a

Ideile cuprinse în documentele pe care John Locke le-a adus contrabandă pe mare din Anglia în 1683 au răsturnat lumea.

De atunci, această minunată realizare a umanității a fost parțial inversată în atât de multe feluri. Dușmanii libertății au răsucit termenii lui Locke pentru a-i perverti semnificația și a servi versiunile moderne ale absolutismului.

Dar istoria lumii a urmat un curs mult mai liber pentru că Locke a trăit, gândit, scris și publicat.

Fie că știai sau nu atunci, John Locke era cel mai periculos om din lume și, de asemenea, cel mai eroic: o amenințare la adresa tiranilor și un eliberator de generații întregi.

Fuentes: cartea lui Jim Powell „John Locke: Drepturi naturale la viață, libertate și proprietate”

"Scriso ri despre Libertate" 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sfasietoarea poveste a Iuliei Hasdeu, nascuta pe 14 noiembrie 1869 “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire”...