marți, 5 decembrie 2023

***

 Scara din Bramant, Muzeele Vaticanului, Roma


Scara Bramante este considerată o capodoperă a Renașterii italiene și reflectă viziunea arhitecturală inovatoare a arhitectului și pictorului Donato Bramante. Designul său revoluționar și forma elicoidală au fascinat vizitatorii și experții arhitecturali timp de secole. Structura scării se bazează pe un sistem cu elice dublă, unde două rampe independente se rotesc în jurul unei axe centrale fără a trece în niciun moment. Acest design permite o mișcare lină a oamenilor în ascensiune și coborâre, evitând orice tip de congestie în fluxul de vizitatori. Utilizarea pietrei în construcția ei nu doar că îi conferă rezistență și durabilitate, dar îi conferă și un aspect estetic și maiestuos. Piatra este sculptata cu precizie si amenajata astfel incat fiecare detaliu sa evidentieze frumusetea si armonia structurii in ansamblu.


Iluminatul natural care cade cenital printr-un luminator octogonal imens situat pe punte joacă un rol fundamental în scară, creând o atmosferă magică și luminoasă, evidențiind detaliile arhitecturale și sculpturale și creând un joc de lumini și umbre care sporește și mai mult frumusețea scării.


Vizitatorii care fac turul muzeelor Vaticanului nu se pot opri să se minuneze de Scara Bramante și de prezența sa arhitecturală impresionantă. În fiecare an, mii de turiști din toată lumea îl vizitează și se minunează de designul și istoria acestuia, făcând-o una dintre cele mai populare atracții ale Muzeelor Vaticanului din Roma. Scara Bramante prezintă ornamente în relief care includ motive florale, sculpturi și figuri umane, precum și detalii geometrice. Aceste ornamente, sculptate in piatra cu precizie, sporesc frumusetea si estetica scarii, adaugand detalii ornamentale si finete artistica in toata structura acesteia. Deoarece diametrul structurii este mai îngust la pornire, amprenta pașilor mai mici de la bază le lărgește proporțiile pe măsură ce scara urcă. De asemenea, și spre deosebire de decalajul scării, pereții laterali erau acoperiți cu marmură de carara în culori frumoase de nuanțe deschise de verde și  alb. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  "Gulliver's Travels" by Jonathan Swift.  "Gulliver's Travels" by Jonathan Swift is a satirical novel published...