marți, 5 decembrie 2023

***

 TUNELUL DE 300 m DIN DEALUL COPOULUI

În Dealul Copoului din Iaşi, sub asfaltul parcurs zilnic de mii de autovehicule de pe Aleea Sadoveanu (pe traseul Iași-Breazu), se ascunde un tunel vechi din piatră, un adevărat labirint subteran cu hrube şi curbe. Beciurile respective prezintă două intrări şi traversează strada în subteran pe la 18 metri adâncime. Tunelul, ascuns de ochii curioşilor, a fost realizat la inițiativa academicianului Valeriu Cotea. Acesta și-a propus să unească pivniţa lui V. Adamachi cu beciurile de peste stradă ale vornicului Ilie Kogălniceanu (extinse de fiul său, inclusiv cu cel adăugat de Mihail Sadoveanu). Săpăturile au durat între anii 1971-1974, iar echipa de muncitori a fost alcătuită din cinci meşteri, din care făcea parte şi un fântânar rom.

Tunelul lung de 300 de metri, lat de 1,8 metri şi înalt de 2,2 metri traversează strada, făcând legătura între beciul lui Vaslile Adamachi din dreptul Laboratorului de Oenologie şi Muzeul „Mihail Sadoveanu“ aflat vis-a-vis, peste strada respectivă.

„După o trudă minerească, cu vreo 300 metri de săpături subterane, evacuare greoaie a pământului cu un butoi tras de un cal pe un traseu dificil, beciul Adamachii fiind la adâncime de 18 metri iar al lui Sadoveanu la 12 metri, într-o noapte din 1974, săpătorii îşi anunţau fericiţi profesorul strigând: «Am reuşit!». Ajunseseră, nu uşor, în beciul Kogălniceanu", relatează istoricul Ion Mitican în articolul „Copoul subpământen".

Zidul de piatră al beciului are utilități viticole. Sute de sticle de vin alături de butoaie şi damigene sunt înşiruite de-a lungul pereţilor, atent etichetate cu numele unor cercetători, studenţi, masteranzi, doctoranzi, profesori. Temperatura constantă de 9 grade Celsius şi umiditatea reglată de mucegaiul de pe pereţi conservă perfect vinul din butoaie. Conform specialistului oenolog Cristian Buburuzanu, tunelul nu este deschis vizitelor publicului. „Beciul este un spaţiu de depozitare şi conservare al vinului care nu se comercializează, având utilitate de studiu. "

Sursa int ernet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  "Gulliver's Travels" by Jonathan Swift.  "Gulliver's Travels" by Jonathan Swift is a satirical novel published...