vineri, 1 decembrie 2023

***

 Nu știam asta!

„De la moartea ei în 1979, femeia care a descoperit din ce este făcut universul nu a primit nici măcar o placă memorială. Necrologul ei din ziar nu menţionează cea mai mare descoperire a ei. [... ] Fiecare elev de liceu știe că Isaac Newton a descoperit gravitația, că Charles Darwin a descoperit evoluția, și că Albert Einstein a descoperit relativitatea timpului. Dar când vine vorba de compoziția universului nostru, manualele spun pur și simplu că cel mai abundent atom din univers este hidrogenul. Și nimeni nu se întreabă vreodată de unde știm. ”

Jeremy Knowles discută despre lipsa completă de recunoaștere pe care Cecilia Payne o primește, chiar și astăzi, pentru descoperirea sa revoluționară. (prin alfabet)

Oh, stai să-ți spun despre Cecilia Payne.

Mama Ceciliei Payne a refuzat să cheltuiască bani pe educația ei colegiu, așa că a câștigat o bursă la Cambridge.

Cecilia Payne și-a terminat studiile, dar Cambridge nu i-a dat o diplomă pentru că era femeie, așa că a zis să o ia naiba și s-a mutat în Statele Unite să lucreze la Harvard.

Cecilia Payne a fost prima persoană care și-a luat doctoratul. în astronomie de la Colegiul Radcliffe, cu ceea ce Otto Strauve a numit „cel mai strălucit doctorat. Teza scrisă vreodată în astronomie. ”

Nu doar că Cecilia Payne a descoperit din ce este făcut universul, dar a descoperit și din ce este făcut soarele (Henry Norris Russell, un coleg astronom, este de obicei meritat pentru descoperirea că compoziția soarelui este diferită de cea a Pământului, dar a ajuns la concluziile sale patru ani mai târziu decât Payne - după ce i-am spus să nu publice).

Cecilia Payne este motivul pentru care știm practic orice despre stele variabile (stele a căror strălucire văzută de pe Pământ fluctuează). Literalmente, orice alt studiu asupra stelelor variabile se bazează pe munca ei.

Cecilia Payne a fost prima femeie care a fost promovată ca profesor cu drepturi depline din cadrul Harvardului și este adesea creditată cu spargerea plafonului de sticlă pentru femeile din departamentul de știință de la Harvard și în astronomie, precum și inspirând generații întregi de femei să se apuce de știință.

Cecilia Payne este minunată și toată lumea ar trebui să o cunoască.

Citește mai mult 👉👉👉 https://araniea.com/woman-leaves-her-bf-due-to-his-cancer-battle-says-it-was-ruining-her-mental-health/


Creditele merg către autorul  respectiv ~✍️ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  "Gulliver's Travels" by Jonathan Swift.  "Gulliver's Travels" by Jonathan Swift is a satirical novel published...