sâmbătă, 14 septembrie 2024

***

 Originea buchetului de mireasă: miresele purtau buchete de flori lângă corp pentru a acoperi mirosurile neplăcute.


Când vizitezi Palatul Versailles din Paris, observi că fastuosul palat nu are băi. În Evul Mediu, nu existau periuțe de dinți, parfumuri, deodorante și cu atât mai puțin hârtie igienică. Excrementele umane erau aruncate pe ferestrele palatului. În timpul unei sărbători, bucătăria palatului putea pregăti un festin pentru 1500 de persoane, fără un minim de igienă.


În filmele de astăzi vedem oameni din acea perioadă care se leagănă sau se ventilează...

Explicația nu stă în căldură, ci în mirosul urât emis de sub fuste (care erau în mod deliberat făcute pentru a conține mirosul părților intime, deoarece nu exista igienă). De asemenea, nu era obișnuit să faci baie din cauza frigului și a aproape inexistenței apei curente.


Numai nobilii aveau lachei care să-i ventileze, pentru a dispersa mirosul urât emanat de corp și gură, precum și pentru a alunga insectele.


Cei care au fost la Versailles au admirat grădinile imense și frumoase care, la acea vreme, nu erau doar contemplate, ci folosite ca toaletă în cadrul baladelor faimoase promovate de monarhie, deoarece nu existau băi.


În Evul Mediu, majoritatea nunților aveau loc în iunie (pentru ei, începutul verii). Motivul este simplu: prima baie a anului era făcută în mai; astfel, în iunie, mirosul oamenilor era încă suportabil. Cu toate acestea, deoarece unele mirosuri începeau deja să deranjeze, miresele purtau buchete de flori lângă corp pentru a acoperi mirosul. De aici și explicația originii buchetului de mireasă.


Baile se făceau într-o singură cadă mare, umplută cu apă fierbinte. Capul familiei avea privilegiul de a se scălda primul în apă curată. Apoi, fără a schimba apa, urmau ceilalți membri ai casei, în ordinea vârstei, femeile, de asemenea, în ordinea vârstei, și în final copiii. Bebelușii erau ultimii care se îmbăiau. Când le venea rândul, apa din cadă era atât de murdară încât era posibil să ucizi un bebeluș în ea. De aici provine expresia "a arunca copilul odată cu apa din cadă".


Acoperișurile caselor nu aveau pod, iar grinzile de lemn care le susțineau erau locul ideal pentru animale: câini, pisici, șobolani și gândaci să se încălzească. Când ploua, scurgerile îi forțau pe animale să sară la sol. Cei care aveau bani foloseau farfurii de cositor. Anumite tipuri de mâncare oxidau materialul, cauzând moartea multor oameni prin otrăvire.


Să ne amintim că obiceiurile de igienă din acea vreme erau teribile. Roșiile, fiind acide, au fost considerate otrăvitoare pentru mult timp. Cănile de cositor erau folosite pentru a bea bere sau whiskey; această combinație, uneori, lăsa individul "la pământ" (într-un fel de narcolepsie indusă de amestecul băuturii alcoolice cu oxidul de cositor).


Cineva care trecea pe stradă ar fi crezut că este mort, așa că ridicau corpul și se pregăteau de înmormântare. Apoi, corpul era așezat pe masa din bucătărie pentru câteva zile, iar familia stătea de veghe, mâncând, bând și așteptând să vadă dacă mortul se trezește sau nu. De aici provine priveghiul, care este veghea lângă sicriu.


Anglia este o țară mică, unde nu a existat întotdeauna un loc pentru a îngropa toți morții. Așadar, sicriele erau deschise, oasele erau extrase, erau plasate în rozare și mormântul era folosit pentru un alt cadavru. Uneori, la deschiderea sicrielor, se observau zgârieturi pe capacul din interior, indicând că persoana fusese, de fapt, îngropată de vie. Astfel, la închiderea sicriului, a apărut ideea de a lega o fâșie de încheietura decedatului, trecând-o printr-o gaură făcută în sicriu și legând-o de un clopoțel.


După înmormântare, cineva rămânea de veghe lângă mormânt câteva zile. Dacă persoana se trezea, mișcarea brațului său ar fi făcut să sune clopoțelul. Și astfel ar fi fost "salvat de clopoțel", o expresie folosită de noi până în ziua de azi.

  

     Sursa: net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 BOALA – MARIN SORESCU Doctore, simt ceva mortal Aici, în regiunea ființei mele Mă dor toate organele, Ziua mă doare soarele Iar noaptea lun...