vineri, 4 iulie 2025

$$$

 Pe lume asta este important, din câte ne învață pe noi viața dar și cartea de aur a istoriei, să știi să te vinzi. În sensul bun. Adică să impresionezi. Bă, nene, cum să vă explic eu vouă ca să înțelegeți? Aruncați numai o privire pe steme și simbolurile heraldice... lei, dragoni, vulturi cu un cap sau două, bizoni, urși, capete de mauri sau tătari, draci să-i cheptene. Care mai de care mai rău, mai tatuat, mai fioros. Dar uite că printre toți durii ăștia și familiile lor nobiliare a fost unul care i-a întrecut pe toți.


Ați auzit de Bartolomeo Colleoni? Dacă n-ați auzit, fiți atenți Ăsta era un condotier din secolul al XV-lea. Adicătelea, o căpetenie de mercenari. Acum ce să vă zic eu vouă? Ăsta era un strateg militar desăvârșit, unde-l trimiteai știai că se rezolvă treaba. Dacă aveai boală pe vreun lider local, pe vreun primar, pe vreun dezvoltator imobiliar țepar, îl chemai pe ăsta și îl aducea pe hoț de guler, cu banii furați în dinți. E adevărat că te și costa, uneori mai mult decât făcea... dar, hei, e vorba și de prințipuri aici. Și obrazul subțire se ține cu cheltuială. Mai ales dacă vrei să trimiți un semnal clar. De aia, Bartolomeo a fost și foarte bogat.


Ei, ce nu ați sesizat voi este numele lui de familie... Colleoni. Dacă vă pricepeți cât de cât la italiană, veți vedea că numele seamănă izbitor cu „coglioni”, cuvântul italian pentru... testicule. Și uite așa, departe de a fi stânjenit de această coincidență fonetică, bravul nostru mercenar a îmbrățișat-o cu o vigoare demnă de îmbrățișarea unui urs grizzly excitat. Prin urmare, omul și-a pus niște testicule pe stema sa. Două? Nuuuu, tati! Șase!!! Trei perechi! Omul aveau trei perechi de... ouțe. Și mari, să le vadă tot prostul.


Zice-se, deși istoricii neagă asta în lipsa dovezilor, că Bartolomeo ar fi suferit de poliorhidie, o condiție medicală rară caracterizată prin prezența unui testicul suplimentar. E, ăstuia să i se numere ouăle, nu la toți pârnăiașii. Și dacă avea trei, ce? Vă strică vouă feng-shui-ul? Nu s-a plâns nimeni de el, nu v-a distrus economia, nu a creat o clasă de slugoi politici care să golească anticariatele din lumea asta când era ziua lui, deci să nu ne trezim acum cu petiții online că vreți schimbarea numelui.


Mai mult decât atât, Bartolomeo Colleoni ne învață o lecție importantă. Anume că în viață, indiferent de cărțile (sau, în cazul său, de atributele) pe care le primești, important este să le joci cu încredere. Ocazional, iată, asta înseamnă să defilezi cu niște organe la vedere, pe care altfel nu le-ai arăta decât prietenelor apropiate... și discrete. Asta e. 


#MicaDoză #CulturăGenerală #BartolomeoColleoni #stindard #heraldică #condotier #Veneția

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$¢$

 GREȘALA MEA De multe ori în viaţă, Doamne, eu vroiam să mor, Dar nu ştiu cine mă oprea, c-un glas pătrunzător, A câta oară înviam şi din no...