Olivia Mary de Havilland s-a născut pe 1 iulie 1916 la Tokyo, în Japonia. Tatăl ei, Walter de Havilland, a fost profesor de engleză la Universitatea Imperială din Tokyo înainte de a deveni avocat, iar mama ei, Lilian Fontaine, a fost educată la Academia Regală de Artă Dramatică din Londra și a fost actriță de teatru.
Sora mai mică a Oliviei, Joan, cunoscută mai târziu ca actrița Joan Fontaine, s-a născut cincisprezece luni mai târziu, pe 22 octombrie 1917.
Olivia a început să ia lecții de balet la vârsta de patru ani și lecții de pian un an mai târziu, a învățat să citească înainte de a avea șase ani, iar mama ei, care preda ocazional teatru și muzică, i-a dat lecții de dicție.
Olivia De Havilland
și-a făcut debutul pe ecran în "Visul unei nopți de vară"
În septembrie 1937, de Havilland a fost selectata de șeful studioului Warner Bros., Jack L. Warner, pentru a o juca pe Maid Marian alături de Errol Flynn în Aventurile lui Robin Hood
La câteva zile după ce și-a terminat filmările pentru Pe aripile vântului, în iunie 1939, Olivia de Havilland s-a întors la Warner Bros. și a început să lucreze la drama istorică a lui Michael Curtiz, The Private Lives of Elizabeth and Essex, cu Bette Davis și Errol Flynn.
Actrița a devenit cetățean american pe 28 noiembrie 1941, cu zece zile înainte ca Statele Unite să intre în Al Doilea Război Mondial. În mai 1942, Olivia s-a alăturat Caravanei Victoriei de la Hollywood, într-un turneu de trei săptămâni care a strâns bani prin vânzarea de obligațiuni de război.
Pe 26 august 1946, s-a căsătorit cu Marcus Goodrich, un veteran al Marinei, jurnalist și autor al romanului Delilah, cu care va avea un băiat, pe Benjamin, născut pe 27 septembrie 1949. După nașterea copilului, Olivia de Havilland va renunța temporar la carieră pentru a se ocupa de fiul ei, explicând mai târziu că a deveni mamă a fost o "experiență transformatoare".
În 1950, familia s-a mutat la New York, unde ea a început repetițiile pentru Romeo și Julieta la Teatrul Broadhurst. Căsătoria cu Goodrich, care era cu 18 ani mai în vârstă, nu mergea însă prea bine. În august 1952, Olivia a depus actele de divorț și a plecat la Paris, iar în aprilie 1953, la invitația guvernului francez, a mers la Festivalul de Film de la Cannes, unde l-a întâlnit pe Pierre Galante, redactor executiv la revista Paris Match.
Cei doi s-au căsătorit pe 12 aprilie 1955, în satul Yvoy-le-Marron, și s-au stabilit într-o casă cu trei etaje lângă parcul Bois de Boulogne, în arondismentul 16 din Paris. În același an, Olivia a revenit pe ecran în That Lady.
Pe 18 iulie 1956 a născut cel de-al doilea copil, pe Gisèle Galante. Cuplul s-a separat în 1962, dar cei doi au continuat să locuiască în aceeași casă încă șase ani pentru a-și crește fiica împreună. Apoi Galante s-a mutat peste drum și au rămas apropiați, chiar și după finalizarea divorțului în 1979. Actrița a avut grijă de el în timpul perioadei în care Pierre se lupta cu cancerul pulmonar. Gisèle Galante a studiat dreptul și a lucrat apoi ca jurnalistă în Franța și Statele Unite.
La începutul anului 1962, Olivia de Havilland a călătorit la New York și a început repetițiile pentru o piesă de teatru, A Gift of Time, a lui Garson Kanin și în același an a publicat și prima sa carte, Every Frenchman Has One, volum care a devenit rapid un bestseller.
Pe 17 noiembrie 2008, la vârsta de 92 de ani, actrița a primit Medalia Națională a Artelor, cea mai înaltă onoare conferită unui artist individual în numele poporului american, premiul fiindu-i oferit de președintele George W. Bush, iar pe 9 septembrie 2010, a devenit Cavaler al Legiunii de onoare, distincția fiindu-i acordată de președintele Nicolas Sarkozy, care i-a spus: "Onorezi Franța pentru că ne-ai ales pe noi". În iunie 2017, cu două săptămâni înainte de împlinirea a 101 ani, actrița a fost numită Comandant al Ordinului Imperiului Britanic, cu ocazia zilei de naștere a reginei Elisabeta a II-a.
Olivia de Havilland a murit din cauze naturale în somn, la domiciliul său din Paris, pe 25 iulie 2020, la venerabila vârstă de 104 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu