S-a întâmplat în 22 iulie 1986: A murit Aurelian Andreescu, cântăreţ român de muzică uşoară (n. 12 mai 1942, București– d. Constanța). Aurelian Andreescu s-a născut în București, fiind fiul lui Spiridon Andreescu și al Mariei Andreescu. A fost căsătorit de două ori, cu Ana Ciumetti, în anul 1968 și cu Mariella Annie Dumitriu în anul 1976.
A debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia" la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume" de Elly Roman.
Este unul din cei mai „curtați" interpreți de muzică ușoară de către compozitorii vremii. Aurelian Andreescu susține programe muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral.
Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, precum și în Israel, Cuba, Turcia. În anul 1968 a obținut locul al III-lea la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot, Polonia, la „Ziua discului". A făcut parte din echipa României alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971.
În anul 1973, Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre Stele" a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.
De-a lungul carierei, a înregistrat peste 200 de melodii.
Repertoriul lui Aurelian Andreescu, axat pe melodiile la modă în acea vreme (Elvis Presley, Cliff Richard) i-a adus contracte, angajamente în barurile elitiste din capitală și de pe litoral. Nu se știe cine i-a spus într-o zi: Decât să fii micul Presley n-ar fi mai bine să fii marele Andreescu? L-a ascultat și s-a îndreptat și spre creația românească Repertoriul său oferit de compozitorii noștri este greu de cuantificat: sunt sute de melodii. Din cariera solistului nu putea lipsi nici trupa teatrului de revistă Constantin Tănase unde se angajează în 1965 și cu care face turnee în toată Europa, Israel, Cuba. Nu renunță însă la aparițiile de pe scenele localurilor reprezentative din București și de pe litoral.În 1968 ocupă locul al treilea la festivalul internațional al cântecului de la Sopot- Polonia.
Face parte din echipa care a reprezentat România în vederea cuceririi Cupei Europei, împreună cu Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, la Knokke- Belgia. Au adus-o în țară (1971).
În 1973 reprezintă România la Olimpiada cântecului de la Atena, apărând în deschiderea recitalului lui Johnny Hallyday.
Între timp, continuă seria înregistrărilor pentru Radio și Electrecord.
Numărul lor a depășit 600; multe devenite șlagăre și chiar evergreen-uri în scurtă vreme de la lansare.
Numesc Oameni de Marius Țeicu și Tu ești primăvara mea de Florin Bogardo, a căror interpretare a rămas neegalată până în zilele noastre.Trei discuri Electrecord îi poartă numele, editate în 1973, 1986, 2002. Alte piese șlagăr din repertoriul lui Aurelian Andrescu: În tot ce e frumos pe lume de Elly Roman, Ai trecut iar pe strada mea (Ramon Tavernier), Nu cred în stele (Vasile V. Vasilache), Mi-ai spus că mă iubești (Mișu Iancu), Daniela (Marcel Dragomir), Merit eu (Vasile Veselovschi), Nu mai citi (Horia Moculescu), Ana (George Grigoriu), Când vei veni iar lângă mine (Alexandru Mandy), De ieri până azi (Laurențiu Profeta), Te-ai schimbat (Petre Mihăescu), Și ploua (Radu Șerban) … și multe, multe altele.
Din anul 1993, la teatrul Constantin Tănase are loc anual Festivalul de Muzică Ușoară „Aurelian Andreescu".
Lucky Marinescu a plecat din România în 1985, iar la revenirea în țară, alături de regretatul ei soț, Constantin Barbu, a fost unul dintre oamenii care au sponsorizat Festivalul „Aurelian Andreescu", contribuind financiar, și făcând parte din juriu. Mihai Trăistariu a fost descoperit în urma participării la acest festival. Primul câștigător al Trofeului „Aurelian Andreescu" este Marian Stere, actualmente textier și redactor la Radio România Internațional.A plecat dintre noi în urma unui stop cardiac.
„Aurelian Andreescu a fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica ușoară românească din timpul său, și nu numai. Cânta pentru satisfacția sa. Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul pe care l-a iubit și respectat totdeauna Era echilibrat și avea sufletul nobil.” Temistocle Popa
Nicolae Uszkai
Surse:
https://radioromaniacultural.ro/greii-muzicii-usoare-romanesti-aurelian-andreescu/
https://identitatea.ro/fost-odata-aurelian-andreescu-unul-dintre-cei-mai-mari-artisti-romani/
https://jurnalul.antena3.ro/timp-liber/monden/aurelian-andreescu-un-destin-dramatic-71628.html
https://youtu.be/zH2kFgmd8Rg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu