DRAGOSTEA
Există un sentiment ce stă la baza vieții, care poate învinge timpul și chiar moartea, ce te face să trăiești murind și să mori trăind, ce te ridică în ceruri, dar și te poate arunca în hăuri, poate uni clipa cu eternul, dă putere, dar duce și la durere...
Acest sentiment înseamna viață. Nu-mi pot închipui ce ar fi dacă nu ar exista acest sentiment.
Dragostea. Ce vă vine în minte cand auziți acest cuvânt? Este un iubit sau o iubită, un soț sau o soție sau dragostea de părinți, soră sau frate? Poate vă gânditi la un prieten, în care poti avea încredere întotdeauna? Dacă am întreba o sută de persoane să dea o definiție dragostei, probabil am primi o sută de răspunsuri diferite.
Subiectul dragostei a fost studiat de filozofi, înfrumusețat de poeți și înălțat de muzicieni de-a lungul secolelor. Necătând la aceasta, oare am rămas noi acum mult mai lămuriți decât am fost? Am priceput noi într-adevăr esența în ceea ce înseamnă dragoste? Din păcate, starea lumii, chiar a societății unde trăim, dovedește cu tărie eșecul complet al nostru față de cum punem în aplicarea practică principiile dragostei.
Se spune că dragostea nu este un produs al ființei umane. Nimeni de pe pământ nu poate să-și revendice dreptul că vreodată a inventat dragostea. Ea nu face parte din potențialul uman. Dragostea nu se poate obține prin transmiterea genelor din părinți la copii, nici prin educație sau maturizare, ea nu se produce de-a lungul anilor de experiență, pe care o persoană ar putea să o aiba. Mulți azi folosesc cuvântul „dragoste” într-un mod nepotrivit. Putem spune că dragostea este un caracter, o atitudine, și poate un produs al voinței sau al educației, un sentiment reciproc. O definiție creștinească a dragostei ne dă o identificare absolută a ei, care este definiția apostolului Ioan. „Dumnezeu este dragoste și cine rămâne în dragoste, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el".
Iar marele Eminescu spunea: „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”.
„Brațele dragostei te cuprind cu tot prezentul tău, cu trecutul și viitorul tău", susținea Anoine de Saint - Exupery, și tot el mai zicea „Dragostea pentru o singură femeie, oricât ar fi ea de netoată, trage în balanță mai mult decât Calea Lactee, cu toate stelele ei.” Sebastian-Roch Nicolas de. Chamfort scria, ca „dragostea este ca bolile epidemice. Cu cât te temi mai mult de ele, cu atât ești mai expus."
„Dragostea este istoria vieții femeilor și doar un episod în cea a bărbaților" susținea Madame de Stael.
Napoleon menționa des „în dragoste, victoria bărbatului este fuga”.
Maxime: "Dragostea nu este decat un puct luminos, si cu toate acestea pare ca stapaneste timpul." B. Constant
"Dragostea nu priveste cu ochii, dar cu sufletul." W. Shakespeare
"Dragostea e unica pasiune, care se plateste cu o moneda fabricata de ea insasi." Stendhal
"Dragostea este credinta, ea este religia fericirii terestre." A. de Musset
Si maxima zilei de astazi: "Dragostea este lumina acestei lumi, ea o strabate si o umple." E. si J. de Goncourt. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)
IOAN GHERGHINA - GÂNDURI LA APUS (Vol 2)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu