Nu credeam că o să-mi văd vreodată tatăl plângând, dar în dimineața când mi-a spus că de acum eu trebuie să am grijă de Alex, am simțit cum mi se prăbușește toată lumea.
Când mama a plecat, Alex avea doar șapte ani, iar eu paisprezece. În dimineața aceea, am simțit pentru prima dată greutatea responsabilității pe umerii mei fragili de adolescentă.
"Maria, ai grijă de fratele tău," mi-a spus tata, cu ochii roșii și vocea tremurândă. "De acum, tu ești sora lui mai mare. Trebuie să fii puternică."
Am dat din cap, strângându-l pe Alex de mână. El nu înțelegea pe deplin ce se întâmplase. Continua să întrebe când se întoarce mama, iar fiecare întrebare era ca un cuțit în inima mea. Cum să-i explic unui copil de șapte ani că mama nu se va mai întoarce niciodată?
"Hai să mergem în parc," i-am propus într-o zi, încercând să-l distrag de la tristețe. Era toamnă, iar frunzele aurii dansau în jurul blocurilor din cartierul nostru din Drumul Taberei.
"Nu vreau în parc," a protestat el. "Vreau să stau în camera mamei."
L-am privit cum își strânge ursulețul la piept - ultimul cadou primit de la ea. Avea ochii înlăcrimați și buza de jos îi tremura ușor.
"Știi ceva?" am spus, îngenunchind în fața lui. "Ce-ar fi să facem o promisiune?"
"Ce fel de promisiune?" a întrebat el, ridicându-și privirea.
"Promit să fiu mereu lângă tine. Să te protejez și să am grijă de tine. Iar tu promiți să-mi spui mereu când ești trist sau când ai nevoie de ajutor. Deal?"
A ezitat pentru o clipă, apoi a întins degetul mic. "Deal," a șoptit el, iar degetele noastre s-au împletit într-o promisiune care avea să ne lege pentru totdeauna.
_Ne-am îndepărtat atât de mult de valorile familiei tradiționale românești, unde frații mai mari aveau întotdeauna grijă de cei mici, un obicei aproape uitat în societatea individualistă de astăzi._
Am învățat să devin "mama" lui Alex prin încercări și greșeli. La cincisprezece ani, încercam să-mi amintesc cum făcea mama sendvișurile lui preferate, cum îi călca uniforma, cum îl consola când era trist. Îmi împărțeam timpul între școală, teme și responsabilitățile de "mamă", renunțând treptat la viața mea de adolescentă.
Într-o dimineață, când pregăteam micul dejun, Alex a intrat în bucătărie cu lacrimi în ochi.
"Ce s-a întâmplat?" am întrebat, lăsând lingura în castronul cu cereale.
"Mi-am udat patul," a șoptit el, rușinat. "Te rog nu-i spune lui tata."
M-am apropiat de el și l-am îmbrățișat. "Hei, nu-i nimic. Hai să rezolvăm asta împreună."
La școală, colegii mei începuseră să iasă în oraș, să meargă la filme, să se distreze. Eu trebuia să mă grăbesc acasă să am grijă de Alex. Uneori mă simțeam furioasă, frustată că nu pot fi ca ei. Dar apoi Alex venea la mine cu un desen sau cu o îmbrățișare surpriză, și toate frustrările se topeau.
Era o seară de vineri când totul a devenit prea mult. Alex avea febră, tata era plecat cu munca, iar eu aveam un test important a doua zi la care nu învățasem deloc.
"Maria, mi-e rău," se plângea Alex din pat, cu fața roșie și ochii strălucitori de febră.
"Știu, puiule, știu." Îi schimbam compresa de pe frunte pentru a suta oară în seara aceea. "Hai să luăm temperatura din nou."
38.9. Nu scăzuse deloc. Pe masă, cartea de biologie mă privea acuzator, neatinsă. Testul de a doua zi valora jumătate din nota semestrială.
M-am dus în baie și am deschis robinetul, lăsând apa să curgă pentru a acoperi sunetul plânsului meu. Mă simțeam copleșită, epuizată, pierdută.
_Doar cei care au trecut prin astfel de greutăți în sistemul românesc pot înțelege cu adevărat ce înseamnă să fii și părinte și copil în același timp, într-o țară unde sprijinul pentru familiile monoparentale e aproape inexistent._
Am scos telefonul și am format numărul Danei, cea mai bună prietenă a mea.
"Dana," am șoptit printre lacrimi. "Nu mai pot."
"Maria? Ce s-a întâmplat?"
"Alex e bolnav, am test mâine, nu știu ce să fac... Încerc să fiu puternică, să fiu ca mama, dar... nu sunt mama! Sunt doar o adolescentă care se preface că știe ce face!"
"Stai acolo," a spus ea ferm. "Vin la tine."
Treizeci de minute mai târziu, Dana era în bucătăria mea, pregătind ceai pentru Alex și explicându-mi lecția pentru test.
"Nu trebuie să faci totul singură," mi-a spus ea în timp ce Alex adormise în sfârșit. "Știi asta, nu?"
Am dat din cap, simțindu-mă rușinată de izbucnirea mea.
"Uite ce facem," a continuat ea. "Eu rămân aici în seara asta. Tu înveți pentru test. Dacă Alex se trezește, mă ocup eu de el."
În acea noapte, pentru prima dată de când plecase mama, am simțit că nu mai trebuie să port toată greutatea pe umerii mei. Era în regulă să cer ajutor. Era în regulă să nu fiu perfectă.
În seara în care m-am prăbușit, tata s-a întors mai devreme de la serviciu. A găsit-o pe Dana în bucătărie făcând comprese pentru Alex, în timp ce eu adormeam peste cartea de biologie.
"Ce se întâmplă aici?" a întrebat el, privind scena din fața lui.
Dana i-a explicat totul, iar eu am văzut pentru prima dată cum fața tatălui meu se transformă din îngrijorare în realizare, apoi în vinovăție.
"Maria," a spus el, așezându-se lângă mine. "De ce nu mi-ai spus că e atât de greu?"
"Nu voiam să te dezamăgesc," am șoptit. "Voiam să fiu puternică, ca mama."
Tata m-a îmbrățișat strâns, și pentru prima dată de mult timp, m-am simțit din nou ca un copil.
_Ne întrebăm adesea cum s-au transformat rolurile în familia românească modernă, dar când e vorba de sacrificiu și responsabilitate, copiii noștri par să fie uneori mai maturi decât ar trebui la vârsta lor._
Din camera alăturată, am auzit vocea slabă a lui Alex: "Tati? Maria?"
Am mers toți trei în camera lui. Alex stătea în pat, cu ursulețul în brațe, febra începând să-i scadă.
"Știți," a spus el privind spre noi, "mama spunea mereu că suntem cei mai puternici când suntem împreună."
Tata s-a așezat pe marginea patului, luându-ne pe amândoi în brațe. "Da, avea dreptate. Și e timpul să fim din nou o familie."
Din acea zi, lucrurile au început să se schimbe. Tata a reorganizat programul la serviciu pentru a fi mai mult acasă. Am făcut un tabel cu responsabilități pe care l-am lipit pe frigider. Alex a primit și el sarcini simple - să-și facă patul, să-și pregătească uniforma.
Într-o seară, în timp ce stăteam toți trei pe canapea uitându-ne la un album, Alex a spus ceva ce m-a făcut să plâng:
"Maria, știi că ești cea mai bună soră din lume? Chiar dacă nu ești mama, ești exact ce am avut nevoie."
L-am îmbrățișat strâns, simțind cum toate sacrificiile și momentele grele au meritat.
Nu am devenit niciodată mama perfectă pentru Alex, și nici nu trebuia. Am învățat că cel mai important lucru nu era să înlocuim ce pierdusem, ci să construim ceva nou, ceva al nostru.
Acum, când privesc înapoi la acei ani, realizez că dragostea dintre frați în România nu înseamnă să fii perfect. Înseamnă să fii prezent, să înveți din greșeli, să crești împreună prin toate greutățile unei societăți care adesea uită de cei vulnerabili. Iar mama, sunt sigură, ar fi mândră să vadă că lecția ei cea mai importantă - că familia rămâne unită la greu - a prins rădăcini adânci în inimile noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu