Știați că...
1. În tradiția românească, mulsul vacilor trebuia făcut la ore fixe, folosind un scăunel special numit "șuștar"? Acesta era făcut doar din lemn de brad și trebuia să aibă trei picioare, niciodată patru, pentru a aduce noroc și spor la lapte.
2. Există o legendă care spune că prima vacă din România a fost adusă de Sfântul Nicodim la Mănăstirea Tismana? Se spune că această vacă dădea atât de mult lapte încât hrănea toți călugării mănăstirii.
3. Înainte de primul muls al zilei, gospodarii rostesc și astăzi un descântec special moștenit din bătrâni? "Lapte gros ca untul, dulce ca mierea, alb ca neaua" - sunt cuvinte magice care se crede că influențează calitatea laptelui.
4. România deține recordul pentru cea mai longevivă vacă din Europa de Est? O vacă din județul Suceava a dat lapte timp de 25 de ani, producând peste 100.000 de litri de lapte în toată viața ei.
5. În credința populară, vaca trebuie mulsă întotdeauna în aceeași ordine? Se începe cu ugerul din dreapta spate, apoi stânga spate, dreapta față și stânga față - acest ritual este considerat sacru pentru sănătatea animalului.
6. Găleata de muls trebuie să fie neapărat din metal curat, niciodată din plastic? Se spune că metalul păstrează energia pozitivă a laptelui și împiedică "luatul manei" (pierderea magică a laptelui).
7. Există un ritual special în care prima înghițitură de lapte proaspăt muls trebuie dată pisicii din gospodărie? Se crede că astfel vaca va da lapte tot anul și va fi ferită de deochi.
8. În unele zone ale României se practică și astăzi "botezul vacii"? La prima mulgere după fătare, preotul vine să binecuvânteze vaca și primul lapte, care apoi este împărțit vecinilor pentru noroc.
9. Cel mai mare record de muls manual într-o zi a fost stabilit de un cioban din Mărginimea Sibiului? A muls 50 de vaci în mai puțin de 5 ore.
10. În tradiția românească, scaunul de muls trebuie să fie făcut dintr-un singur trunchi de copac? Se spune că astfel energia pământului trece prin lemn și ajută la calitatea laptelui.
Voi ce tradiții ați moștenit de la bunici în creșterea și mulsul vacilor? 🐄🥛
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu