luni, 17 februarie 2025

***

 Știați că februarie este cunoscută și sub numele de „Făurar” sau „Luna Lupilor”?

În tradițiile românești, februarie poartă mai multe denumiri populare, fiecare având legătura cu diverse obiceiuri și activități specifice acestei perioade din an. Una dintre cele mai răspândite denumiri este „Făurar”, care provine de la făurarii în fier, cei care preparau fierul pentru pluguri în această lună, pregătind astfel unelte esențiale pentru muncile câmpului. Făurarul sau făurarul în fier era un meșteșugar foarte respectat, iar activitatea lui se desfășura în mod tradițional în luna februarie, când împreună cu echipa sa, pregătea fierul pentru arat, un moment important pentru agricultură.

De asemenea, februarie este cunoscută și ca „Luna Lupilor”, o denumire inspirată de obiceiurile și superstițiile legate de animalele sălbatice din perioada iernii. Lupii erau activi în această perioadă, iar prin intermediul folclorului, luna februarie a fost asociată cu fricile și miturile legate de aceste animale, dar și cu ideea de răceală extremă și de luptă cu iarna grea.

Există chiar și o zicală populară care spune:

„Faur fereca şi desfereca,

Două săptămâni ferica,

Iar două desferica:

Ninge şi plouă,

Îngheaţă şi dezgheaţă,

E ger şi căldură.”

Aceasta reflectă exact instabilitatea vremii din februarie, când alternanțele de ger și căldură sunt frecvente, iar în unele zile poți experimenta atât zăpadă cât și ploaie. Este o perioadă în care iarna pare că își joacă ultima carte, iar natura pare să se pregătească pentru primăvara ce va veni.

Februarie, cu toate tradițiile și înțelesurile sale, rămâne o lună plină de simboluri, legende și obiceiuri care reflectă legătura strânsă a românilor cu natura și cu ritmurile sale ciclice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Jaful mileniilor Poate nu vă vine să credeți, însă furtul celebrului tezaur dacic are niște implicații mult mai profunde decât pare la o pr...