joi, 6 februarie 2025

***

 JACK SPINTECĂTOAREA


În ultimii ani, medicină legală a făcut numeroase progrese, inimaginabile altădată, progrese care au dus la descoperirea adevărului într-o serie de cazuri catalogate până nu cu mult timp în urmă ca fiind de neelucidat. Graţie noilor tehnici folosite şi în primul rând a implicării geneticii, practic astăzi nu se mai poate vorbi de „crime perfecte”. Aşa se face că până şi faimosului „Jack Spintecătorul”, legiştii i-au venit, metaforic vorbind, desigur, de hac, la mai bine de un secol de la oribilele lui fapte. Cel puţin asta este părerea savanţilor australieni, care, analizând fragmente ADN vechi de 118 ani au ajuns la concluzia că temutul criminal era de fapt… o femeie!


Chimistul Ian Findlay a declarat că profilul parţial al criminalului a fost creat pornind de la saliva cu care Jack Spintecătorul a lipit timbrele pe plicurile trimise poliţiei londoneze. Majoritatea celor peste 600 de scrisori despre care s-a pretins că ar fi aparţinut asasinului – ce a ucis cel puţin cinci prostituate în cartierul londonez East End, în 1888 – s-au dovedit a fi, spune specialistul de la Antipozi, falsuri. Dar câteva par totuşi să fie autentice.


Profesorul din Brisbane a folosit, pentru identificarea fragmentelor ADN, o metodă revoluţionară, numită „depistarea identităţii celulare”, prin care este capabil să extragă şi să alcătuiască amprenta genetică ADN pornind de la o singură celulă sau de la un singur fir de păr, vechi de până la un secol şi jumătate! Metoda australianului amplifică informaţia primită de la o singură celulă şi este mult mai eficientă decât tehnicile de stabilire a profilului ADN folosite la ora actuală de FBI, unde sunt necesare cel puţin 200 de celule umane.


„Este posibil ca Spintecătorul să fi fost o femeie, spune prof. Findlay, întrucât fragmentele ADN identificate de noi aparţin cu siguranţă unei femei. Totodată, ele diferă de cele ale victimelor.” De altfel, ipoteza că Jack Spintecătorul ar fi putut fi o femeie a apărut chiar în perioada comiterii crimelor şi însuşi Frederick Abberline, detectivul însărcinat cu anchetarea acestor bizare cazuri, credea o astfel de variantă. El a acuzat chiar o femeie din Londra, pe o anume Mary Pearcey, că ar fi temutul „Spintecător”, dar nu a putut aduce probe concludente.


„Mai mulţi martori spun că ar fi văzut-o pe una dintre victime, Marry Kelly, mergând pe stradă, după ce aceasta fusese ucisă… Or, asta înseamnă că asasinul se deghizase în hainele victimei, fugind astfel de la locul crimei. Pe de altă parte, faptul că şirul crimelor s-a întrerupt imediat după spânzurarea acestei Mary Pearcey, pentru uciderea soţiei amantului ei, constituie o dovadă în plus a faptului că ea fusese de fapt Jack Spintecătorul”, crede Findlay.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

"""

 Istoria cravatei: Fâșia de stofă devenită simbol al prestanței Iubită de unii și hulită de alții, cravata este un accesoriu foarte răspândi...