sâmbătă, 19 aprilie 2025

$$$

 #Ou_de_Paste:


1. Oul pascal simbolizează mormântul lui Iisus, care s-a deschis la Înviere.


2. În Evul Mediu, seniorul oferea ouă tuturor slujitorilor săi. Se spune că regele Edward I al Angliei a fiert şi a învelit în foiţă de aur 450 ouă pe care le-a dăruit supuşilor.


3. De fapt, vopsitul ouălelor este un obicei mult mai vechi. Primul de acest fel este – se pare – un ou de struţ punic din sec. IV-III î.Hr., descoperit la Cartagina.


4. e lângă culoarea roşie cu care sunt vopsite ouăle, galbenul reprezintă iluminarea şi înţelepciunea, verdele - tinereţea şi inocenţa, portocaliul – forţa şi perseverenţa, iar albastrul – puritetea şi credinţa. 


5. In religia ortodoxă, tradiţia pictării ouălor se numeşte „Pysanka”. Ea îşi are originea în Ucraina şi presupune utilizarea de coloranţi şi ceară. Primele vopsele de ouă au fost realizate folosind materiale naturale: petale de flori, sucuri, coji de ceapă, scoarţă de copac…


6. În epoca medievală Paştele presupunea aruncarea unui ou în biserici. Obiceiul începea cu preotul care arunca un ou fiert tare către un băiat din cor. Cel care îl prindea îl arunca apoi altuia, şi aşa mai departe. Cel care prindea oul când ceasul bătea miezul nopţii câştiga şi păstra oul.


7. Bulgarii încing mici bătăi cu ouăle. În unele locuri, după slujba de Înviere, aceste ouă se sparg de pereţii bisericii.


8. În Marea Britanie este realizat un ou-ceasornic acoperit cu diamante. La fiecare oră, un cocoş în miniatură apărea în vârf, bătea din aripi şi cânta. A fost vândut în 2007 pentru 9 milioane de lire. 


9. Sunt celebre oule Faberge, bijuterii create de Peter Carl Faberge pentru familia imperială rusa. Au fost făcute între 1884-1916 şi se estimează că astăzi ar mai exista putin peste 50 ouă.


10. Locuitorii comunei franceze Haux nu sunt prea mult preocupaţi de ouăle colorate, ci de omletă În a doua zi de Paşte, fiecare familie sparge ouă, apoi se adună toţi în piaţa principală, unde acestea sunt ameste-cate şi prăjite într-o tigaie gigantică. De obicei se adună peste 4500 ouă, iar omleta ajunge la peste 1000 persoane, fiind servită la prânz, cină şi la micul dejunn de a doua zi. 


11. În unele locuri din Germania este împodobit un brad cu cochilii de ouă, cărora li se scoate conţinutul prin două găuri mici făcute la capete, apoi sunt uscate, vopsite şi atârnate în brad.


12. Italia a realizat cel mai înalt ou de ciocolată de Paşte în 2011. Acesta avea o înălţime de 10,39 m şi cântărea 7200 Kg: era mai înalt decât o girafă şi mai greu decât un elefant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

$$$

 AMERIGO VESPUCCI Un faimos navigator italian, născut la Florența pe 9 martie 1451; decedat la Sevilla pe 22 februarie 1512. A fost al treil...