ELSA TRIOLET
Viața Elsei este marcată de călătoriile ei și de poveștile pe care le-a spus despre ele. Elsa s-a născut la Moscova, s-a căsătorit la Paris, a locuit în Tahiti, Londra și Berlin, păstrându-și mereu accentul rusesc. „Răul de limbă este la fel de insuportabil ca dorul de casă”, a scris ea.
Opera Elsei se freacă cu mulți autori, adesea cu riscul de a rămâne în umbra lor. Viktor Șklovski și-a publicat pentru prima dată corespondența în Zoo, Letters That Don't Speak of Love sau The Third Heloise în 1923, iar Maxim Gorki, descoperindu-le, a încurajat-o pe tânără să se dedice scrisului.
Romancieră, scrisul ei este condus de o privire pătrunzătoare asupra societății, amestecată cu teama față de evoluția acesteia. Romanele ei sunt construite în jurul personajelor ei Martine, Blanche, Nathalie, Régis și Madeleine Lalande... În 1945, a devenit prima femeie care a câștigat Premiul Goncourt pentru anul 1944 cu The First Hitch Costs Two Hundred Francs, o colecție de povestiri scrise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Scrisul ei este alcătuit din observații și colaje, la fel cum încăperile Casei sunt încă locuite de obiecte eterogene transformate, iar bijuteriile realizate de ea sunt realizate din materiale recuperate.
Traducător, Elsa Triolet și-a dedicat viața poeziei lui Vladimir Mayakovsky, precum și promovării romancierilor și poeților ruși (a editat o antologie de poezie rusă publicată în 1965). Apoi a tradus în rusă Aragon, Colette și André Gide. Alături de Aragon, ea a publicat reportaje legate de călătoriile ei în Lettres Françaises, cronici de teatru, precum și cronici de modă.
În 1951, Aragon a cumpărat pentru Elsa rusoaica, dezrădăcinată, „un colț de Franța” din Saint-Arnoult-en-Yvelines: Moulin de Villeneuve. Cuplul nu s-ar despărți din nou până în ziua în care inima Elsei a încetat să mai bată, pe 16 iunie 1970. Rostropovici avea să vină câteva luni mai târziu să cânte Suita nr. 5 a lui Bach pentru prietena sa Elsa, care a fost îngropată acolo, între cei doi fagi din Villeneuve, așa cum își dorise ea.
„Ne-am plimbat pe muşchiul pădurii, cu copacii ei înalţi şi largi. Vederea fagilor m-a întristat de parcă ar fi fost pietre funerare: aveam unii în lemnul morii noastre, erau cei mai frumoşi, cei mai uriaşi fagi pe care i-am văzut vreodată... Erau doi în special, argintii, gigantici, cu vedere la moara de la depărtare, agăţaţi, dezlănţuiţi, de rădăcină, de rădăcină. ghearele unei fiare antediluviane, crengile mergeau atât de departe, încât era greu de crezut că mai aparțineau acestor doi copaci. Sub acest univers de verdeață, am așezat o masă și o bancă de piatră acasă, dar o dorință este o dorință.
Aragon și Elsa Triolet este, în primul rând, povestea unei relații de dragoste între doi dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX. Întâlnirea are loc în cadrul literar al Parisului anilor 1920. Prima dată când Elsa Triolet a întâlnit ochii lui Aragon a fost la Café La Coupole, în cartierul Montparnasse atât de popular printre suprarealişti. „Și nu ne-am părăsit niciodată pentru tot restul vieții noastre”, a spus Aragon în frumosul film al lui Agnès Varda, Elsa la rose .
De mai bine de patruzeci de ani, nu se putea gândi la unul fără să se gândească la celălalt, fie în lumea scrisului, a artelor sau în cea a orașului, fie în vremuri de pace, fie în vremea Ocupației și Rezistenței. În mod indisolubil, lucrările se intersectează și răspund reciproc, se combină și se extind reciproc.
Când cuplul s-a mutat la Moulin de Villeneuve în 1951, a fost cu dorința de a găsi refugiu și un loc unde să scrie. Împreună au amenajat parcul ca un decor vast, propice inspirației și au vizitat anticariați pentru a mobila încăperile morii. Găsim în aceste locuri inspirația scrierilor lor, ceea ce îl face un loc al istoriei și al emoției.
Biografie
1896 - S-a născut Elsa Triolet la Moscova, numele ei de botez Elsa Yurevna Kagan.
1910 - Întâlnire cu poetul Vladimir Mayakovsky. Studentă la arhitectură, a frecventat cercurile intelectuale rusești.
1915 - Elsa îi prezintă lui Mayakovsky surorii ei Lili și soțului ei Osip Brik.
1919 - Elsa se căsătorește la Paris cu un francez, André Triolet.
1920 - Ea a rămas în Tahiti, care va fi inspirația pentru un roman omonim în 1925.
1921 - Își părăsește soțul, apoi locuiește la Londra și Berlin.
1928 - 6 noiembrie, întâlnire cu Aragon la barul Coupole. De atunci nu se vor mai părăsi niciodată unul pe altul.
1939, 28 februarie - Nunta Elsei Triolet și Aragon.
Rămân în SUA. Participare la al 3-lea Congres al Scriitorilor Americani.
25 august - În această seară este confiscat și apoi interzis de la publicare.
Același lucru va fi valabil și pentru Umanitate, Comune și Europa din septembrie. Aragon este mobilizat.
1943 - Aragon și Elsa Triolet creează Comitetul Național al Scriitorilor pentru zona de sud - CNE
1944 - Aragon și Elsa au fondat ziarul La Drôme en armes .
1968 - URSS intervine în Cehoslovacia. PCF condamnă această invazie. French Letters sprijină activ artiștii și scriitorii cehi.
1970, 16 iunie - Moartea Elsei Triolet la moara Villeneuve din Saint-Arnoult-en-Yvelines.
Bibliografie
1925 În Tahiti , în rusă (Moscova).
1926 Wild Strawberry , în rusă (Moscova).
1928 Camuflaj , în rusă (Moscova).
1933 Colliers , în rusă (Moscova).
1935 Maiakovski, vers și proză , în rusă (Moscova).
1938 Bună seara Thérèse (Denoël).
1942 O mie de regrete (Denoël).
1943 Calul Alb (Denoël).
1944 Cine este acest străin care nu este de aici? sau mitul baronesei Mélanie (Séghers).
1945 First Hitch costă 200 de franci , Prix Goncourt (Denoël).
1946 Nimeni nu mă iubește (EFR).
1947 Fantomele înarmate (Biblioteca franceză).
1948 Inspectorul de ruine (EFR).
1953 Calul roșu sau intențiile umane (EFR).
1954 Povestea lui Anton Cekov (EFR).
1956 Întâlnirea străinilor (Gallimard).
1957 Monumentul (Gallimard).
1959 Trandafiri pe credit (Gallimard).
1960 Luna-Park (Gallimard).
1961 The Schemings (Gallimard).
1962 Sufletul (Gallimard).
1965 The Great Never (Gallimard).
1968 Ascultă-Vezi (Gallimard).
1969 Putting in Words (Skira).
1970 Nightingale Falls Silent at Dawn (Gallimard).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu