marți, 25 februarie 2025

###

 FRIDA KAHLO


Cine a fost Frida Kahlo?


Frida Kahlo, al cărei nume de naștere era Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, a fost o pictoriță mexicană născută la Coyoacán la 6 iulie 1907 și a murit la 13 iulie 1954.


În copilărie, Frida a suferit de poliomielită, iar când avea 18 ani, un accident grav de autobuz aproape i-a pus capăt vieții. În urma acestui eveniment, ea a suferit 32 de operații de-a lungul vieții. Dificultățile vieții sale se reflectă în munca sa.


A fost soția cunoscutului pictor mexican Diego Rivera, care a introdus-o în cercul celor mai importanți artiști ai vremii și a primit recunoaștere de la personaje proeminente ale artei precum Marcel Duchamp, André Breton, Vasili Kandinski și Pablo Picasso.


Lucrările sale exprimă și angajamentul său politic și social. Cea mai mare recunoaștere a venit după moartea ei, în special din anii 1970 încoace, iar în prezent este considerată unul dintre cei mai importanți artiști din America Latină .


Nașterea și copilăria Fridei Kahlo


Frida Kahlo s-a născut pe 6 iulie 1907 în Coyoacán, Mexic. Tatăl ei, fotograful Guillermo Kahlo, era german de origine evreu-maghiară, iar mama ei, Matilde Calderón, era mexicană de origine spaniolă și indigenă și s-a născut în Mexico City.


Când Frida era mică, a învățat de la tatăl ei să dezvolte, să retușeze și să coloreze fotografiile, ceea ce i-a influențat vocația de mai târziu pentru pictură.


La vârsta de șase ani s-a îmbolnăvit de poliomielita. Tatăl ei a avut grijă de ea în cele șase luni de convalescență. Ca urmare a bolii, ea a suferit de o șchiopătare de-a lungul vieții.


Accidentul și pictura lui Frida Kahlo


În 1922, Frida a intrat la Școala Națională Pregătitoare din Mexico City. Intenția ei era să studieze medicina. Pe 17 septembrie 1925, autobuzul în care se deplasa s-a izbit de un tramvai, iar Frida a fost grav rănită.


Deși a reușit să supraviețuiască, a suferit multiple răni care i-au marcat viața. Coloana i s-a fracturat și de-a lungul anilor a suferit peste 30 de operații și a fost nevoită să poarte corsete de ipsos. În primele luni de convalescență, în timp ce nu se putea mișca din pat, a abandonat ideea de a studia medicina și a început să picteze. În 1926 a pictat primul său autoportret.


Frida Kahlo și Partidul Comunist


La doi ani de la accident, Frida se întremase suficient pentru a-și putea reîntâlni prietenii și a stabili contacte cu personalități din domeniile artei, gândirii și politicii. Ea s-a identificat cu o mișcare culturală care a propus recuperarea unor aspecte ale tradiției populare mexicane, care includeau influența indigenă.


În 1928, prietenul său Germán del Campo a prezentat-o liderului comunist cubanez Julio Antonio Mella, care locuia în exil în Mexic împreună cu partenera sa, fotograful italian Tina Modotti. Frida a început să participe la întâlnirile Partidului Comunist Mexican și a început o relație romantică cu Diego Rivera, care era membru al partidului din 1922.


După o ședere în Statele Unite între 1930 și 1933 cu Rivera, cu care se căsătorise în 1929, s-a întors în Mexico City. Între 1937 și 1939, a oferit refugiu comunistului rus exilat Leon Troțki, persecutat de guvernul stalinist, care a ajuns să fie asasinat în 1940.


Frida și-a menținut aderarea la comunism pentru tot restul vieții. Când a murit, sicriul său a fost acoperit cu steagul Partidului Comunist Mexican.


Căsătoria lui Frida Kahlo cu Diego Rivera


Frida l-a cunoscut pe muralistul Diego Rivera în 1922, când a eecutat o pictură murală la Școala Națională Pregătitoare pe care a urmat-o. Cu toate acestea, povestea lor amoroasă a început când au fost introduși în 1928 în partidul comunist de militanții comuniști Julio Antonio Mella și Tina Modotti.


Frida i-a arătat lucrările lui Rivera și el a încurajat-o să continue să picteze. S-au căsătorit în 1929, când ea avea 22 de ani, iar el 42 de ani. Căsnicia a fost instabilă, printre altele, din cauza aventurilor extraconjugale ale ambilor și, mai ales, a relației pe care Rivera o avea cu sora mai mică a Fridei. Acest lucru a dus la divorțul lor în 1939. Cu toate acestea, s-au recăsătorit la sfârșitul anului 1940.


Relația Fridei cu Rivera i-a influențat stilul artistic dar și modul ei de a se îmbrăca. Obișnuia să poarte ținute colorate caracteristice femeilor native din unele regiuni ale Mexicului, în special costume Tehuana, care îi plăceau soțului ei. Acestea au inclus coliere și piepteni de păr sau cochilii cu flori și au devenit o marcă distinctă a Fridei Kahlo.


Tentative de maternitate și moartea ei


Frida a rămas însărcinată cu soțul ei de trei ori, dar din cauza problemelor ei de sănătate, le-a pierdut pe toate. În unele dintre lucrările ei și-a exprimat dorința frustrată de a fi mamă și durerea cauzată de sarcinile eșuate.


De-a lungul vieții, Frida a continuat să sufere de afecțiuni și tratamente medicale. Sănătatea sa s-a înrăutățit pe parcursul anului 1950 până când a murit în cele din urmă la 13 iulie 1954, la vârsta de 47 de ani, în urma unei embolii pulmonare. Unele versiuni sugerau că ar fi putut fi vorba de o sinucidere, dar nu au fost niciodată prezentate dovezi care să susțină această teorie.


Dorința ei a fost să nu fie îngropată (a spus că a fost țintuiă la pat mulți ani), așa că trupul i-a fost incinerat și cenușa i-a fost pusă într-o vază precolumbiană care va rămâne în Casa Albastră din Coyoacán, unde a trăit cea mai mare parte a vieții și care astăzi găzduiește Muzeul Frida Kahlo.


Casa albastră


În celebra Casă Albastră din Coyoacán (Mexico City), la colțul străzilor Londres și Allende, Frida Kahlo s-a născut, a crescut și a creat o parte din marea ei opera artistică.


În această casă a locuit și Diego Rivera când s-au căsătorit și a fost vizitată de diverși artiști și intelectuali. În același timp, acolo erau găzduiți militanți refugiați comuniști, inclusiv Leon Troțki și soția sa.


După moartea lui Frida, Casa Azul și grădinile sale au devenit casa Muzeului Frida Kahlo, care a fost deschis pe 12 iulie 1958. În prezent, expune picturi și obiecte personale ale lui Frida Kahlo și Diego Rivera, precum și documente, cărți, mobilier, îmbrăcăminte și sculpturi precolumbiene care făceau parte din mediul în care Frida și-a creat lucrările.


Opera lui Frida Kahlo


Stilul lucrării sale


Arta Fridei Kahlo a constat în mare parte din picturi care exprimau suferința și chinul prin care a trecut de-a lungul vieții. A realizat multe autoportrete în care și-a exprimat crud experiențele personale și, de asemenea, s-a distanțat de stereotipurile artistice despre feminin, care i-au influențat imaginea pentru a fi recuperată de mișcările feministe după moarte.


În cele aproape 200 de lucrări ale sale, pe lângă autoportrete, a pictat naturi moarte și teme sociale și politice. În ele obișnuia să exprime folclorul mexican pentru că, la fel ca mulți artiști și intelectuali din anii care au urmat Revoluției mexicane, era interesată să salveze aspecte ale artei populare mexicane.


De asemenea, a încorporat în arta ei simboluri și imagini din istoria recentă a comunismului, care a avut un impact internațional după revoluția bolșevică din 1917 și a cărei ideologie a fost adoptată de Frida.


Stilul Fridei Kahlo nu a fost ușor de definit. Opera ei a fost odată descrisă drept suprarealistă, la care ea a răspuns că nu se poate pentru că se ocupa de propria ei viață reală. Ea a fost, de asemenea, legată de primitivism și expresionism.


Printre lucrările ei cele mai recunoscute se numără „Self-Portrait in a Velvet Suit” (1926), „Henry Ford Hospital” (1932), „The Frame” (1938), „The Two Fridas” (1939), „The Broken Column” (1944), „Moses” (1945), „The Wounded Deer” (1946) și „Diego and I” (1949).


Alegerea de culori


În lucrările ei, Frida a folosit culori vibrante și luminoase care i-au caracterizat stilul. Potrivit artistei, culorile pe care le-a folosit aveau semnificații precum următoarele:

        -Lumină caldă și bună.

        -Sânge (culoarea roșie din tablourile ei și din unele dintre cadrele ei a simbolizat poate sângele vărsat de-a lungul propriei vieți: în accident, operații chirurgicale și avorturi).

       -Nebunie, frică, boală, mister.

       -Dragoste, puritate, distanță și tandrețe.


Expoziția lucrărilor sale


Prima expoziție personală a Fridei Kahlo a avut loc în noiembrie 1938 la „Julien Levy Gallery” din New York. Opera sa a fost promovată de scriitorul suprarealist André Breton, care a călătorit în Mexic și a fost impresionat de opera sa. În 1939 a expus la Paris, iar „Muzeul Luvru” a achiziționat lucrarea „The Frame” . În anii următori a expus în alte orașe, în special în Statele Unite.


Frida a susținut o singură expoziție personală în țara ei natală. Când a sosit ziua deschiderii, 13 aprilie 1953, sănătatea ei era atât de compromisă, încât medicul i-a interzis să se ridice din pat. Cu toate acestea, Frida a decis să călătorească cu ambulanța la galerie și a participat la eveniment întinsă pe un pat de spital.


După moartea sa, și mai ales începând cu anii 1970, opera sa a câștigat o mare recunoaștere, iar picturile sale au fost expuse în diferite galerii și muzee din întreaga lume .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 AMELIA EARHART Amelia Earhart, prima persoană care a zburat peste Oceanul Atlantic și Pacific, a dispărut în mod misterios în timp ce zbura...