joi, 5 decembrie 2024

***

 IONEL TEODOREANU, NEFERICIT ÎN DRAGOSTE


Ionel Teodoreanu a purtat la naștere numele Ioan Hipolit Teodoreanu. S-a născut la 6 ianuarie 1897, la Iași. Tatăl lui era avocat și se numea Osvald Teodoreanu iar mama sa, Sofia Musicescu era fiica lui Gavril Musicescu, Bunicul patern era conu Alecu, magistratul Alexandru Teodoreanu. El și soția sa Elena (Elencu) vor fi eroii operelor literare Ulița Copilăriei și În Casa Bunicilor. Ionel Teodoreanu va fi și el avocat, dar nu va renunța la literatură, deși i se reproșa că nu are talent. Totuși, La Medeleni a rămas o operă literară fascinantă prin stil, dramatismul evenimentelor de acolo. Unul din frații săi a fost Păstorel, celebrul epigramist și autor de poezii satirice (Oda Sarmalei, 10 membri de partid). Un alt frate a fost Puiu, care a căzut pe frontul din Franța anului 1918.


Ionel Teodoreanu - căsătoria cu Ștefana Velisar Teodoreanu


Anul morții fratelui său, anul Marii Uniri și sfârșitului refugiului de la Iași îi facilitează cunoașterea viitoarei soții, Maria Ștefana Lupașcu. În familie i se spunea Lily, era prietenă cu fiica lui Barbu Delavrancea, marea pianistă Cella Delavrancea. Doamna Teodoreanu va avea pseudonimul de scriitoare Ștefana Velisar. Din dragoste pentru ea, până în 1920 (terminase liceul în 1918), va absolvi la excepțional Universitatea din Iași, Facultatea de Drept (face trei ani numai în doi ani), devenind magistrat. Cuplul care trăia la Iași va avea doi copii gemeni, născuți pe 3 februarie 1921, Ștefan și Osvald Cezar. Familia părinților scriitorului a trăit la două adrese din Iași, pe străzile Ștefan cel Mare și Mihail Kogălniceanu.


Ionel Teodoreanu - pasiunea pentru Nadia Cujnir Herescu


Anul 1938, considerat de mulți anul de vârf al economiei interbelice românești, îl determină pe scriitorul care a practicat mereu avocatura, să aleagă Bucureștiul. A locuit în zona Căii Călărașilor de azi, adică zona Popa Nan -Hala Traian. Frecvntând Teatrul Majestic, a văzut-o pe Nadia Cujnir Herescu, fiind fermecat de tânăra actriță. Aceasta va deveni soția aviatorului Bâzu Cantacuzino, va fugi din România și va ajunge la Hollywood. Născută în 1923, deci cu 26 ani mai tânără decât scriitorul, ea i-a ignorat total și florile și răvașele. Ionel Teodoreanu plângea deprimat încât familia și prietenii îi știau sursa nefericirii sale de bărbat aflat la criza vârstei de 40 de ani. Nadia Cujnir Herescu va trăi până în 1994, murind la 71 de ani, la 37 de ani după marele scriitor pe care-l ignorase.


Cum și-a înecat amarul


Marele scriitor și-a înecat amarul în paharul de vin, deși el, spre deosebire de Păstorel nu a băut niciodată mai mult de un șpriț, adică un pahar de vin cu sifon la cină sau la dejun. Iarna anului  1954 a fost una din cele mai geroase și bogate în zăpadă din Capitală. Naționalizarea din 1948 îl lăsase fără casă, avocatul scriitor trăind totuși în anexa casei inițiale, având podeaua de pământ bătătorit.


În ziua de 3 februarie 1954, când gemenii săi împlineau 33 de ani, el a dorit să meargă la Tribunalul București unde avea proces. Nu a găsit nicio sanie, tramvaiele nu circulau iar pe jos nu avea cum să ajungă. A decis să anunțe că  nu ajunge la proces, prin telefon. A mers la Hala Traian să cumpere mezeluri pentru aniversarea fiilor săi și, ajuns acasă a suferit un infarct miocardic. A fost îngropat cu greutate trei zile mai târziu, sicriul fiind purtat de prieteni pe brațe la capelă și la cimitir din cauza lipsei dricurilor și săniilor mortuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 21 IANUARIE ~ ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ÎMBRĂȚIȘARILOR 🤗🤗💕💕 Îmbrățișați-vă, cu drag, copiii  cât lângă ei sunteți aproape, Când vă treziți ...