miercuri, 18 decembrie 2024

***

 Moș Crăciun 

Cândva, la marginea unui oraș, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste și răbdare. Erau minunate și nu semănau una cu alta.

În Ajunul Crăciunului, bătrânul meșter pleca în oraș să-și vândă jucăriile. Oamenii din acel oraș nu erau prea bogați, așa că meșterul le vindea jucăriile pe mai nimic.Dar asta nu-i scădea cu nimic bucuria de a face jucării de care copiii să se bucure,după datină.

În dimineața de Crăciun, meșterul vânduse toate jucăriile și se întorcea spre casă. 

La marginea orașului s-a oprit să privească la o fereastră. Știa că acolo locuiește o familie tare săracă și se întreba ce jucării or fi primit copiii.

Trei copii visau cu voce tare:

 - Dacă am avea un soldățel de plumb, numai unul, ne-ar fi de ajuns.

Bătrânul știa că nu mai avea nici o jucărie și tare ar fivrut să le dăruiască măcar una. Dar ce minune!Tocmai un soldățel de plumb răsărise, nu se știe de unde, în fundul sacului.Și așa, dorința celor trei frați sărmani s-a împlinit. 

În drum spre casă, bătrânul se gândea: 

-Aș vreasă fac atât de multe jucării, încât să dăruiesc câte una fiecărui copil din lume, dar mai ales celor sărmani, cărora n-are cine să le cumpere.

 Și cum mergea așa, văzu în zăpadă un pui de căprioară care-l privea cu ochii triști.

- Sărmană făptură, ce te doare?

Se pare căpuiul se rănise la un picior. Cum a știut și cu ce a avut la îndemână,bătrânul i-a legat rana și l-a ajutat să se ridice. Atunci,făptura aceea gingașă i-a vorbit cu glas limpede ca de copil: 

- Acum văd că ai o inimă bună. Dorința ți se va îndeplini. 

Ca din pământ a apărut o sanie fermecată, purtată înzbor de niște reni minunați și bătrânul s-a înălțat cu ei în slava cerului înstelat, spre o lume de basme.  

Chiar și hainele lui sărăcăcioase se preschimbaseră în niștehaine neobișnuite, de culoare roșie.N-ar fi putut spune cât și pe unde l-a purtat saniaf ermecată. Într-un târziu a simțit cum coboară lin într-un ținut înzăpezit, unde-l aștepta o căsuță cu ferestre luminate.Și o mulțime de pitici, ca și cei din povești, l-au întâmpinat bucuroși. Piticii erau harnici și îndemânatici, gata să se apuce de treabă. Materialele se găseau din belșug, căci, nu se știe cum, se înmulțeau mereuși nu se terminau niciodată. Dar bătrânul meșter priceput îi îndruma pe pitici și împreună făceau jucării, mereu mai multe și mai frumoase.

Pentru fiecare copil din lum exista jucăria pe care și-o dorea. 

În seara de Ajun sosesc colindătorii.  La fiecare casă ei aduc vestea minunată a nașterii Domnului și urează un an bun și îmbelșugat. Este noaptea în care visele copiilor se împlinesc. 

A doua zi, în dimineata de Crăciun, în jurul bradului împodobit, bucuria numai are margini. Nici unul dintre ei n-a fost uitat. După numele sărbătorii, copiiii-au pus numele Moș Crăciun acelui meșter și așa a rămas până astăzi. De aceea, în zilele acestei sfinte sărbători, când stăm cu toții înjurul mesei încărcate cu bunătăți, nu trebuie să-iuităm pe cei sărmani.

Moșul are grijă de ei doar o dată pe an. Noi trebuie să ne gândim la ei mereu.(  Mihail Sadoveanu )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 “CÂND SĂ TACI"  1. Taci - în momentele de furie.  2. Taci - când nu ai toate informațiile.  3. Taci - când nu ai verificat povestea.  ...