duminică, 29 decembrie 2024

***

 INDIRA GHANDI, UCISĂ DE GĂRZILE DE CORP


Pe 31 octombrie 1984, două dintre gărzile de corp ale Indirei Gandhi, Satwant Singh și Beant Singh, au asasinat-o în grădina reședinței Primului Ministru din Safdarjung Road nr. 1 în New Delhi.


Pe când se îndrepta spre locul unde trebuia să înregistreze un interviu acordat marelui actor Peter Ustinov, care filma un documentar pentru televiziunea irlandeză, a trecut pe o poartă păzită de cei doi bărbați, iar când s-a aplecat să-i salute în stilul tradițional, aceștia au deschis focul cu pistoale semiautomate, o rafală de șaisprezece gloanțe.


Indira Gandhi a murit în drum spre spital, în mașina oficială, dar a fost declarată decedată câteva ore mai târziu.


În întreaga ţară a fost declarat doliu pe o perioadă de 12 zile. A doua zi, sicriul cu corpul neînsufleţit al premierului a fost depus la casa memorială închinată lui Jawaharlal Nehru. Prin faţa sicriului, au trecut membri ai guvernului şi ai parlamentului, personalităţi ale vieţii politice, care au exprimat condoleanţe membrilor familiei defunctei.


De asemenea, mii şi mii de locuitori ai capitalei au venit în faţa catafalcului, peste tot s-au desfăşurat mitinguri de doliu, iar la Delhi au ajuns reprezentanţi ai diferitelor state pentru a aduce un ultim omagiu fostului prim-ministru al Indiei.


Agenţia de presă Indinfo a difuzat biografia oficială a Indirei Gandhi, care a călăuzit destinul poporului său timp de aproape două decenii și a jucat un rol important pe arena mondială, militând pentru o lume a păcii și pentru apărarea dreptului popoarelor la independenţă.


Indira Gandhi s-a născut pe 19 noiembrie 1917, la Allahabad, unul din centrele mișcării pentru libertatea Indiei. Fiică a lui Jawaharlal Nehru, cel dintâi prim-ministru al țării după dobândirea independenței, în 1947, Indira a fost membră a Partidului Congresul Național Indian. Începând din anul 1955, a fost membră a unor organisme de conducere ale formațiunii politice, iar din ianuarie 1978, a devenit preşedinte. În ianuarie 1966, a fost aleasă de Parlament în funcţia de prim-ministru al Indiei, pe care a deţinut-o până în anul 1977. În urma victoriei în alegerile legislative din ianuarie 1980, Indira Gandhi a fost desemnată din nou premier al țării.


Nicolae Ceaușescu, președintele de la acea vreme al României, a vizitat India în 1969, iar Indira Gandhi s-a aflat în România de două ori, în noiembrie 1967 și în octombrie 1981.


„Venind dintr-o țară în care până nu demult femeia n-avea dreptul de a scoate sari-ul, iar tradiţiile şi mentalitatea îi fixau de milenii un cadru neînsemnat în viața social-politică, INDIRA GANDHI, cea de-a doua femeie prim-ministru din istoria lumii, conducătoarea unui popor de 514 milioane de locuitori, oferă astăzi imaginea puternică şi luminoasă a femeii, obligând istoria s-o înscrie pentru totdeauna în cronicile sale.


În Bucureşti, INDIRA GANDHI s-a întâlnit cu ziariştii români, indieni şi corespondenţii presei străine acreditaţi la Bucureşti, cu care a discutat în cadrul unei conferinţe de presă. La întrebările puse de redactorul revistei «Femeia», referitoare la rolul femeii în contextul general al lumii contemporane şi rolul pe care-l ocupă femeia în viaţa social-politică a Indiei de azi, primul-ministru a răspuns:


– Mi-e foarte greu să fac o împărţire strictă a omenirii în bărbaţi şi femei. Toate ţările sunt puse în fața unor anumite probleme. Probleme principale, cum sunt educaţia, învăţământul, locuinţele, folosirea braţelor de muncă, pe scurt o viaţă mai bună pentru populaţie. Se poate oare spune că femeile nu sunt în mod foarte apropiat legate de toate aceste probleme? Şi ca cetăţeni, şi ca mame. Aceasta cu atât mai mult în lumea contemporană, care este o lume într-o transformare rapidă, în care influențele sunt reciproce, fiecare țară suferind influența alteia, ceea ce determină o transformare permanentă a concepţiei despre familie.


Şi la acest capitol, femeia este chemată să ajute. În India, femeia a jucat un rol foarte important, un rol egal cu cel al bărbaţilor în lupta pentru obţinerea independenţei. Femeile au înfruntat aceleaşi pericole şi au fost nevoite să facă aceleaşi sacrificii ca şi bărbaţii. În momentul în care, după obţinerea independenţei, s-a trecut la o muncă de dezvoltare, femeia a jucat şi aici un rol deosebit de important.


La ora actuală, în India femeile ocupă posturi importante în domeniul administraţiei şi practică diferite profesiuni. Acest lucru nu se întâmplă numai la oraşe, ci chiar şi la sate. În multe consilii săteşti există preşedinte femei. În tipul de societate în care India se află, femeia a jucat un rol important în a determina adaptarea oamenilor la noile condiţii de viaţă, deoarece noi suntem încă foarte tradiţionalişti, tradiţii înăuntrul cărora femeii nu i se acorda un rol deosebit.


Cu toate acestea, în istoria noastră au existat femei care s-au evidenţiat în toate domeniile de activitate, inclusiv cel militar. India este însă o țară a contradicţiilor. Există chiar acum multe zone în care femeile sunt înapoiate. De fapt, chiar în aceeaşi zonă pot fi întâlnite femei care sunt foarte avansate şi, în acelaşi timp, femei care sunt foarte înapoiate. Numai prin învăţământ, cu timpul, vor putea aceste diferenţieri să fie înlăturate. Pe an ce trece noi vedem, însă, de pe acum, mari transformări în bine…”


*** Femeia, noiembrie 1967


În ianuarie 1989, Curtea Supremă a Indiei a pronunţat sentinţa definitivă de condamnare la moarte a lui Satwant Singhşi Kehar Singh, pentru asasinarea fostului prim-ministru Indira Gandhi. Sentinţa a fost executată la închisoarea Tihar din New Delhi, a informat la acel moment agenţia P.T.I.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Sunt doar un om, o femeie... Sunt doar un om, o femeie cu suflet de lut modelat de vise și frământări. În mine se ascund mii de povești, un...