sâmbătă, 28 decembrie 2024

***

 Antoni Gaudi, arhitectul de geniu care a murit fiind confundat cu un cerșetor

Antoni Gaudi a fost unul dintre cei mai celebri arhitecți ai tuturor timpurilor. Și-a lăsat amprenta inconfundabilă asupra orașului spaniol Barcelona, vizitat anual de milioane de oameni veniți să admire opera acestui geniu.

Stilul său neobișnuit și modul în care folosea culorile, formele și materialele au stârnit admirația multora. Dar au existat și oameni care l-au considerat pe Antoni Gaudi un fanatic religios și lipsit de gust.

Catedrala Sagrada Familia, lucrarea sa neterminată, a fost batjocorită de Picasso, în timp ce scriitorul George Orwell a numit-o „o monstruozitate modernă”, potrivit The Guardian.

Antoni Gaudi, nebun sau geniu?

Gaudi s-a născut pe 25 iunie 1852. Locul nașterii lui Gaudi este necunoscut, actele privind nașterea lui fiind pierdute. În copilărie, s-a îmbolnăvit de reumatism articular acut.

Din cauza sănătății șubrede, nu se putea juca alături de ceilalți copii, însă făcea plimbări lungi prin natură, admirând „cea mai mare operă a Creatorului”.

Uneori, își ajuta tatăl, care avea un atelier unde confecționa obiecte din cupru. Boala reumatică i-a marcat întreaga viață și a contribuit la decizia lui Gaudi de a deveni vegetarian încă de tânăr. Acesta era și extrem de religios, ținând adesea posturi lungi și restrictive.

La vârsta de 18 ani, Gaudi a început să studieze arhitectura la Universitatea din Barcelona. Potrivit site-ului oficial al Casei Batllo (una dintre creațiile lui Gaudi), în timpul ceremoniei de absolvire, decanul a afirmat:

„Am acordat această diplomă unui nebun sau unui geniu. Doar timpul ne va lămuri.”

Pe lângă Casa Vicens, Casa Batllo și La Pedrera, clădiri spectaculoase care poartă semnătura inconfundabilă a lui Antoni Gaudi, proiectul vieții arhitectului a fost, fără îndoială, biserica Sagrada Familia.

Gaudi nu a fost primul arhitect care a lucrat la Sagrada Familia. Construcția bazilicii a început în 1882, sub coordonarea lui Francisco Paula de Villar, un important arhitect catalan. De Villar și-a dat demisia în anul următor, iar Antoni Gaudi i-a luat locul.

A lucrat la acest proiect timp de 44 de ani, iar ultimii 11 ani din viață și i-a dedicat exclusiv construirii bazilicii. În tot acest timp, a devenit tot mai devotat credinței romano-catolice și chiar și-a câștigat porecla de „arhitect al lui Dumnezeu”.

Cu câțiva ani înainte de moartea sa tragică, Antoni Gaudi s-a retras din societate. Și-a abandonat activitățile zilnice ca să se concentreze doar pe credința sa și pe construcția Sagrada Familia.

S-a mutat în cripta clădirii neterminate, a început să se îmbrace neglijent, cu haine rupte, și a ignorat aproape complet regulile elementare de igienă.

Când a vizitat Barcelona pentru a vedea Sagrada Familia pentru prima dată, nunțiul papal Francesco Ragonesi a fost uluit atât de amploarea proiectului, cât și de aspectul de cerșetor al lui Antoni Gaudi.

Sfârșitul tragic

Din păcate, aspectul neîngrijit al lui Antoni Gaudi a fost unul dintre factorii care au dus la moartea sa. Pe 7 iunie 1926, arhitectul se îndrepta spre biserica Sant Felipe Neri pentru rugăciune și spovedania zilnică.

În timp ce se deplasa pe una dintre cele mai aglomerate artere din Barcelona, a fost lovit de un tramvai. Și-a pierdut conștiența și a rămas întins pe stradă, în locul unde a căzut.

Trecătorii nu s-au grăbit să-l ajute, crezând că este un cerșetor. La acea vreme, cerșetorii erau și mai ostracizați decât astăzi, primind rareori până și îngrijiri medicale elementare.

Potrivit AntoniGaudi.org, Gaudi era deja în stare critică atunci când a fost observat de un medic care locuia în apropiere. Medicul l-a urcat într-un taxi și l-a transportat la spitalul Santa Crue.

Întrucât arhitectul nu avea la el niciun ban și nici documente de identificare, medicii de la spital erau convinși că au de-a face cu un bătrân fără adăpost. L-au așezat pe un pat și i-au oferit un ajutor minim.

Când capelanul bisericii Sagrada Familia a ajuns la spital, era deja prea târziu. După aflarea identității sale, medicii au încercat să îl salveze, dar pe 10 iunie, la trei zile de la accident, arhitectul a încetat din viață.

Pe 12 iunie, o mulțime de oameni s-a adunat în cripta Sagrada Familia pentru a-și lua rămas bun de la Antoni Gaudi. La momentul morții lui, monumentala bazilică era finalizată doar în proporție de aproximativ 25%.

Construcția a continuat după moartea sa, dar a fost întreruptă de războiul civil spaniol la mijlocul anilor ’30. Lucrările au fost reluate în anii ’50, iar data preconizată pentru finalizare este anul 2030. Moștenirea lui Antoni Gaudi, este, așadar într-o continuă transformare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 ‼️De la porci să nu așteptați mulțumire ‼️ Am găsit pe net și mi s-a părut potrivită pentru anumite situații. Voi ce părere aveți?  PORCII ...