COMBUSTIA SPONTANĂ UMANĂ
Combustia spontană umană presupune ca o ființă umană să ardă, parțial sau complet, fără ajutorul unei surse externe de foc. Deși oamenii de știință sunt sceptici cu privire la acest fenomen bizar, apărătorii ”realității” spun că, din secolul 17 și până acum, au existat în jur de 200 de cazuri.
Se invocă un caz real, în Statele Unite
Un celebru caz invocat de cei care cred că procesul de combustie spontană umană este real este cel din orașul Seneca, din statul Illinois. În 1885, în Ajunul Crăciunului, Matilda Rooney și soțul ei se relaxau, bând whiskey cu un prieten. Câteva ore mai târziu, Matilda Rooney ar fi luat foc la ea în bucătărie. Focul i-a incinerat tot corpul, cu excepția picioarelor.
Soțul ei a fost găsit înecat de la fum în altă cameră a casei. Deși focul a fost suficient de puternic încât din Matilda să mai rămână doar cenușă și câteva oase, acesta nu s-a extins către restul camerei.
Combustia spontană umană
Povești despre combustia spontană există încă din secolul șaptesprezece. Pe atunci, fenomenl era intens discutat. Majoritatea oamenilor erau de acord că fenomenul era real și apărea în cazul celor care o meritau cu adevărat. Victimele erau adeseori descrise drept alcoolice sau obeze, iar de cele mai multe ori erau femei. Consensul era că o persoană care consuma mult alcool devenea deosebit de inflamabilă.
Oamenii de știință sunt de părere că fenomenul combustiei spontane nu este cu adevărat posibil. Cea mai veche explicație, care spunea că un om poate lua foc din interior dacă umorile din corpul său erau în dezechilibru, nu mai are sens astăzi.
De asemenea, teoria din era victoriană, care spunea că alcoolul îi face pe oameni inflamabili, nu este nici ea aplicabilă, pentru că nici în oamenii extrem de beți cantitatea de alcool nu este suficient de mare pentru a face acest lucru posibil.
O altă explicație este cea a fitilului. Aceasta spune că hainele unui om absorb grăsimea de pe corp și acționează precum mucul unei lumânări. Totuși această teorie este valabilă doar în condițiile în care există și o sursă externă de foc.
Fenomenul combustiei spontane umane, deși negat de mulți oameni de știință, probabil va rămâne în continuare un subiect de nișă dar puternic controversat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu