👩TRADITII ROMANESTI DE POVESTE...🇷🇴
Astazi este 📿Sâmbăta Mare și este ultima zi din Săptămâna Patimilor și cea mai importantă pentru creștini, pentru că încununează toată perioada de post, rugăciune și pregătire spirituală care precede sărbătoarea Învierii Domnului.
Este ultima zi din Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor, este ziua în care se așteaptă Învierea Domnului.
Potrivit dogmelor creștine, aceasta este ziua în care Iisus Hristos a fost îngropat după care, în noapte, s-a pogorât în iad. Se spune că trupul Mântuitorului Iisus s-a odihnit cu trupul în mormânt, iar sufletul s-a pogorât în iad.
Prin acest gest a dobândit viața veșnică pentru oameni și a sfărâmat moartea, clipă în care a chemat întreaga umanitate la înviere și la viață după moarte.
Apostolul Petru spune că S-a pogorat în iad și „a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare”.
Deci, în răstimpul dintre moarte și înviere, când trupul Său zăcea în mormant, Hristos a coborât cu sufletul Lui îndumnezeit printre cei adormiți, ținuți până atunci sub stăpânirea celui rău. Le-a propovăduit cuvântul Evangheliei.
Trupul Său fiind unit cu dumnezeirea Sa, trece printr-o schimbare desăvârșită de înduhovnicire. Din acest motiv, trupul Mântuitorului nu intră în descompunere și poate trece cu el prin ușile încuiate, după Învierea Sa.
Prin puterea Sa dumnezeiască, ridică din iad pe toți cei care l-au așteptat cu credință.
De obicei, în această zi se sacrifică 🐑mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină. Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său desăvârşit.
📿Tradiții, obiceiuri și superstiții din Sâmbăta Mare:
Sunt foarte multe obiceiuri și tradiții care se respectă de Sâmbăta Mare. În această zi, familiile se adună pentru a face ultimele pregătiri pentru masa de Paște. De asemenea, se face curățenie în casă și se pregătesc hainele noi, care se îmbracă la slujbă.
📿In unele zone, se crede că este bine ca în Sâmbăta Mare să se facă pomenirea celor adormiți. De asemenea, se spune că este bine să se planteze flori. Tradiția recomandă și să se aprindă foc de tabără sau chiar să se tragă clopotele bisericilor.
📿În Sâmbăta Mare are loc Denia Sâmbetei Mari sau Slujba de Utrenie. Utrenia este o Denie foarte complexă, care include citiri din Biblie, cântări și rugăciuni. Sunt invocate în rugăciuni momentele finale din viața Mântuitorului și așteptarea Învierii.
Este important de știut că Utrenia este diferită de slujba învierii. Slujba de Utrenie se termină la miezul nopții, atunci când credincioșii iau Lumina Sfântă a Învierii. Ulterior, începe slujba prin care se celebrează Învierea propriu-zisă.
Înaintea slujbei de Înviere, se spune că este foarte important să petreci timp cu familia. Este o zi perfectă pentru a te bucura de compania celor dragi și a face lucruri împreună, precum curățenia finală sau pregătirea mesei de Paște.
📿Tot în Sâmbăta Mare este bine să ajuți o persoană nevoiașă sau să donezi bani pentru o cauză nobilă. Nu toți oamenii sunt suficient de norocoși pentru a se putea bucura acasă de o masă de Paște îmbelșugată sau de haine noi. Orice gest caritabil făcut în Sâmbăta Mare aduce bucurie atât celor care oferă, cât și celor care primesc.
Înainte de a participa la slujba de Utrenie și la slujba de Înviere, este important să meditezi la jertfa lui Iisus Hristos. Gândește-te la semnificația acestei sfinte sărbători și la impactul pe care miracolul Învierii l-a avut asupra vieții tuturor creștinilor.
De obicei, de pe masa creştinilor, în ziua de Paşti nu lipsesc preparatele din 🐑miel, precum: drobul, borşul de miel, stufatul sau friptura.
De asemenea, se pregătesc hainele pentru slujba de Înviere și evenimentele de Paște.
Încă de la începutul Postului, gospodinele croiesc cămăşi noi, atât pentru ele cât şi pentru restul familiei, pentru a le purta în ziua de Paşti.
📿Seara, gospodinele pregătesc coşul pe care urmează să-l ducă la biserică, la slujba de Înviere. În el pun, de regulă, o lumânare, ouă roşii, pască şi cozonac.
📿În unele zone se mai pun şi o bucată de slănină, şuncă, zahăr, făină, sare, usturoi, busuioc, cârnaţi şi o coptură în formă de miel. Peste toate acestea se aşterne cel mai frumos ştergar din casă.
📿Înainte de miezul nopţii, se porneşte către biserică, unde credincioşii primesc lumină, semn al Învierii Domnului.
Credincioșii iau Lumină din Lumină, spun „Hristos a înviat !” şi răspund „Adevărat a înviat!”, formule cu care se salută apoi timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.
După slujbă, oamenii merg la cimitir şi aprind şi acolo lumânări, pentru a vesti şi celor de dincolo Învierea Mântuitorului.
📿În ziua de Paşti, gospodinele schimbă ştergarele cu unele albe, iar toată familia poartă haine noi.
📿Copiii se trezesc dis-de-dimineaţă şi pornesc prin vecini, pentru a vesti Învierea Domnului, primind în dar ouă roşii şi bănuţi.
📿Mai întâi merg băieţii şi apoi fetiţele, pentru că, după credinţa populară, este bine ca în ziua de Paşti să-ţi intre în casă mai întâi un băiat, ca să ai spor şi bogăţie.
📿Se crede că sufletele celor care mor în 📿Sâmbăta Mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor.
📿O altă superstiție spune că cei care vor să aibă parte de noroc și de împlinirea tuturor dorințelor nu trebuie sub nicio formă să doarmă în noaptea de Înviere. Tradiția spune că în această noapte se deschid cerurile, iar dacă se doarme Domnul nu poate vedea sufletul omului și nu îi poate dărui lucrurile visate.
📿Se mai spune că nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că iţi vor asuda mâinile la vară.
📿Oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr său păr sănătos. Se spune că astfel membrii familiei vor avea parte de sănătate tot anul.
🙏✝️Rugăciunea pe care e bine să o rostești în Sâmbăta Mare:
"Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin."🙏
😍Text preluat😍
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu