miercuri, 22 ianuarie 2025

***

 SEDUCĂTOAREA CLEOPATRA, REGINA EGIPTULUI


leopatra este cunoscută ca fiind unul dintre cei mai frumoși monarhi din istorie. Cu toate acestea, cea mai cunoscută femeie din lume a însemnat mai mult decât o simplă frumusețe.

Ea a fost un lider influent și ultimul conducător elen din Egipt. După domnia ei, Egiptul a devenit o provincie a Imperiului Roman.

Cleopatra a fost atât iubită, cât și urâtă în Egipt. Un lucru care a făcut-o simpatică în ochii egiptenilor a fost efortul ei de a învăța limba în timp ce conducea țara, spre deosebire de ceilalți conducători ptolemeici care nu au făcut-o niciodată.

Aceștia au condus Egiptul din orașul Alexandria, în mare parte grecesc.

Dar să vedem cât de remarcabilă a fost viața Cleopatrei, un lider cunoscut pentru frumusețea sa, pentru relațiile cu alți lider puternici, dar și pentru mintea sa strategică.


Primii ani de viață


Cleopatra s-a născut cu Ptolemeu al XII-lea la putere, în anul 69 î.Hr.

Avea o soră mai mare, Berenice a IV-a Epifanie, o soră mai mică, Arsinoe a IV-a, și frați, Ptolemeu al XIII-lea Theos Philopator și Ptolemeu al XIV-lea.

Nu este clar cine au fost mamele lor.

Toți erau urmașii lui Ptolemeu I Soter. Acesta a fost fondatorul dinastiei Ptolemeilor în anul 323 î.Hr. și unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare.

La moartea lui Ptolemeu al XII-lea, cunoscut și sub numele de Auletes, în anul 51 î.Hr., regatul a fost lăsat în mâinile Cleopatrei, pe atunci în vârstă de 18 ani, și a fratelui ei, în vârstă de 10 ani, Ptolemeu al XIII-lea. Ei au fost desemnați drept moștenitori comuni de către tatăl lor.

Trebuiau să fie egali, dar Cleopatra a vrut să conducă singură. Cu toate acestea, Ptolemeu al XIII-lea avea aliați foarte puternici și a alungat-o pe Cleopatra din Egipt. Aceasta a fugit în Siria în anul 49 î.Hr.


Cleopatra și Iulius Caesar


Mulți ar reduce relația dintre Cleopatra și Iulius Caesar la cea dintre o seducătoare și un mare general roman. Cleopatra a fost mai mult decât atât, deoarece a strâns o armată puternică în timpul exilului.

Iulius Caesar a făcut parte din triumviratul care a contribuit la transformarea Romei într-o superputere în secolul I î.Hr. El și colegii săi generali Gnaeus Pompeious Magnus (mai bine cunoscut sub numele de Pompei) și Marcus Licinius Crassus au invadat încet diferite părți ale lumii pentru a extinde teritoriile Imperiului Roman.


Cleopatra, înfășurată în covor


Romanii aveau deja o oarecare putere în Egipt. Tatăl Cleopatrei, Ptolemeu al XII-lea, le plătise lui Iulius Cezar și lui Pompei o sumă mare de bani pentru a-l recunoaște ca fiind adevăratul conducător.

Egiptul a devenit un aliat al Romei. Ptolemeu al XII-lea nu a clipit când romanii s-au mutat în Cipru, care era teritoriu egiptean. Dar egiptenii au fost furioși din cauza invaziei – astfel a început căderea dinastiei Ptolemeilor.

Iulius Cezar și Pompei au avut în cele din urmă o ceartă.

Ptolemeu al XIII-lea a trecut de partea lui Iulius Cezar în războiul civil și a ordonat asasinarea lui Pompei. Iulius Cezar a sosit în Alexandria, iar Cleopatra s-a strecurat în palat pentru a-l încolți pe general și a-și pleda cauza.

Citește și: Cum au fost construite Marile Piramide din Giza. Documentele vechi de 4.500 de ani rescriu istoria

În diversele reprezentări ale vieții Cleopatrei, una dintre cele mai cunoscute scene a fost întotdeauna seducerea lui Iulius Cezar. Aceasta i-ar fi cerut servitorului ei, Apollodoros, să o înfășoare într-un covor și să i-l prezinte generalului în camera sa. În acest fel, au scăpat de suspiciunile oamenilor lui Ptolemeu al XIII-lea.

Cu o armată de mercenari strânsă în jurul ei, Cleopatra avea acum nevoie doar de un lider puternic precum Iulius Cezar care să fie de partea ei. Ei reușesc să îl detroneze pe Ptolemenu al XIII-lea, care fuge din Alexandrua.

Iulius Cezar și Cleopatra s-au stabilit ca lideri nepopulari în Egipt. Cleopatra s-a așezat pe tron cu fratele mai mic, Ptolemeu al XIV-lea, care avea 12 ani. S-au căsătorit și au servit drept co-regenți.

Iulius Cezar a rămas în Egipt cu Cleopatra, care l-a născut pe Ptolemeu Cezar în anul 47 î.Hr. Nu s-a confirmat niciodată că acesta era fiul lui Iulius Caesar, dar egiptenii l-au numit Caesarion sau „Micul Caesar”. La scurt timp după nașterea lui Caesarion, Iulius Caesar s-a întors să domnească la Roma.


Cleopatra, reîncarnarea zeiței Isis


Ptolemeu al XIV-lea a fost asasinat când Caesarion avea doar trei ani. Mulți au crezut că Cleopatra s-a aflat în spatele asasinatului pentru ca fiul ei să stea pe tron cu ea drept co-regent.

Până atunci, Cleopatra se modelase după zeița Isis, al cărei nume înseamnă Regina Tronului. Potrivit mitului egiptean antic, Isis și soțul ei, Osiris, au fost primii conducători ai lumii.

Multe temple egiptene au fost ridicate în cinstea ei. Ea a fost întotdeauna descrisă ca o femeie și o mamă incredibil de frumoasă.

Cleopatra se îmbrăca adesea ca Isis în timpul unor sărbători importante. Ori de câte ori lua o hotărâre, ea o formula ca fiind ceva ce zeița dorea.

Acesta este motivul pentru care egiptenii spuneau despre Cleopatra că ar fi reîncarnarea lui Isis.


Cleopatra și Marc Antoniu


Egiptul se bucura de o pace relativă cu Cezarion pe tron. Cu toate acestea, țara nu o ducea bine din punct de vedere economic.

Râul Nil era adesea inundat, ceea ce distrugea culturile și ducea la o foamete generalizată. Țara era frustrată de conducerea ei.

Între timp, la Roma, două facțiuni curtau sprijinul Egiptului până în anul 42 î.Hr. Iulius Cezar, care devenise dictator, a fost asasinat în 44 î.Hr.

Acest lucru a lăsat în urmă un al doilea triumvirat (Marc Antoniu, Octavian și Lepidus) pentru a conduce în numele său. Grupul a căutat sprijinul Cleopatrei, în timp ce cealaltă tabără era condusă de Cassius și Brutus, asasinul lui Iulius Cezar.

Cleopatra a acordat sprijinul său triumviratului lui Caesar. Sprijinul a dus la o victorie copleșitoare, în urma căreia Marc Antoniu, Octavian și Lepidus au obținut puterea în Roma.

În schimbul sprijinului Egiptului, Marc Antoniu a promis că va proteja tronul Cleopatrei și al lui Cezarion. Și, încet-încet, Marc Antoniu s-a îndrăgostit de farmecele Cleopatrei.

Cei doi au început o aventură în anul 41 î.Hr. când s-au întâlnit pentru a-și consolida parteneriatul – Marc Antoniu era căsătorit cu cea de-a treia soție a sa, Fulvia.

În anul 40 î.Hr., Cleopatra i-a născut pe gemenii Alexandru Helios și Cleopatra Selene. Marc Antoniu nu a fost prezent la naștere. El a fost nevoit să se întoarcă la Roma din cauza problemelor legate de cearta dintre soția sa de atunci și Octavian în legătură cu domnia lor.

Fulvia a murit din cauza unei boli chiar în momentul în care Marc Antoniu a purtat un război în toată regula împotriva lui Octavian, în ceea ce este denumit uneori Războiul civil al Fulviei. Pacea a fost restabilită, dar Marc Antoniu a fost forțat să se căsătorească cu Octavia Minor, sora mai mică a lui Octavian, pentru a intermedia pacea.

Marc Antoniu s-a întors în Egipt în anul 37 î.Hr. pentru a fi alături de Cleopatra. Ei au avut un fiu, Ptolemeu Philadelphus, un an mai târziu.

În timp ce Iulius Cezar și Cleopatra au fost discreți în relația lor, regina și Marc Antoniu nu au fost. Adesea se îmbrăcau ca zeul greco-egiptean Dionysos-Osiris și zeița Venus-Isis în timpul unor ocazii speciale.

Cei trei copii ai lor erau considerați copii legitimi și moștenitori ai tronului egiptean.

Parteneriatul lor a avut și repercusiuni politice. Cleopatra și-a regăsit echilibrul în țara sa, iar Egiptul a devenit prosper.

Ea a putut ajuta la finanțarea campaniei lui Marc Antoniu de cucerire a Parthiei. Egiptul a văzut, de asemenea, revenirea în regat a Cretei, a Cirenaicei, a Ciprului, a Ierihonului și a unor părți din Liban și Siria.


Bătălia de la Actium. Sfârșitul unei ere


Bătălia de la Actium a început la 2 septembrie 31 î.Hr. Forțele lui Marc Antoniu și Cleopatra, pe de o parte, și ale lui Octavian, pe de altă parte, s-au întâlnit în Marea Ionică, la Actium (Grecia antică).

Existau informații potrivit cărora Antoniu și Cleopatra nu erau dornici să lupte și erau gata să fugă. Unii dintre soldații lor au dezertat după ce au auzit acest lucru.

Navele lui Antoniu și ale Cleopatrei au făcut cale întoarsă și s-au întors spre Alexandria, în timp ce forțele rămase s-au predat lui Octavian. Această bătălie este adesea recunoscută ca fiind nașterea Imperiului Roman.

Forțele lui Octavian au ajuns în Alexandria în iulie 30 î.Hr., iar Marc Antoniu a intrat în acțiune. În ciuda unei mici victorii, cei mai mulți dintre soldații săi au dezertat.

Nu a putut scăpa din Alexandria și s-au răspândit zvonuri că Cleopatra s-ar fi sinucis. Marc Antoniu s-a înjunghiat la aflarea veștii și apoi a fost adus la Cleopatra, unde a murit în brațele ei.

Octavian a sosit în Alexandria și i-a prezentat Cleopatrei condițiile de capitulare. Cleopatra a fost de acord și a cerut timp pentru a-și rezolva afacerile.


Moartea Cleopatrei


Dar Cleopatra era suficient de inteligentă pentru a ști că nu va fi niciodată tratată bine ca prizonier roman.

La 30 august 30 î.Hr., Cleopatra a murit când a permis unui șarpe veninos să o muște.

Nimeni nu a condus ca Cleopatra. Ea a fost mult timp unul dintre cei mai populari lideri din istorie – era frumoasă, inteligentă și o conducătoare strălucită.

A fost întruchiparea unei femei cu putere.

Nimeni nu poate nega puterea pe care a exercitat-o și moștenirea pe care a lăsat-o în urmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Într-o zi soacra se hotărăşte să-şi testeze cei trei gineri. Aşa că se aruncă într-o fântână. Primul ginere o vede şi se duce repede şi o ...