CELE MAI DIFICILE LIMBI
Daca in prezent devine din ce in ce mai importanta cunoasterea unor limbi de circulatie internationala, nu e mai putin adevarat ca pe glob se vorbesc limbi usor de asimilat ori, dimpotriva, extrem de dificile.
UNESCO a stabilit un clasament al acestora din urma; un demers ce poate parea arbitrar, bazat insa pe criterii foarte riguroase: prezenta declinarilor, a omografelor neomofone (cuvinte scrise identic, dar pronuntate diferit), a sufixelor etc.
In acest context, „premiul” pentru cea mai dificila limba din lume l-a obtinut chineza. Acest prim loc se explica prin faptul ca sinogramele nu ofera nicio idee despre cum sunt pronuntate si ca pronuntia poate schimba complet sensul cuvantului.
Este necesar sa se acorde o atentie deosebita intonatiilor, pentru ca spusele cuiva sa nu fie interpretate gresit. Acest exercitiu este deosebit de dificil atunci cand nu ai auzit chineza vorbita inca din copilarie, deoarece urechea nu va fi antrenata sa inteleaga finetea acestor diferente de pronuntie. Prin urmare, este dificil sa devii bilingv in chineza, mai ales daca esti european.
A doua limba cea mai complexa de invatat ar fi greaca, deoarece este una dintre limbile flexionare: multe dintre cuvintele sale sunt variabile si au forme diferite in functie de utilizarea lor. A treia este limba araba, iar in aceeasi categorie regasim islandeza, aflata pe locul patru in clasamentul UNESCO.
S-a remarcat ca araba este dificil de caligrafiat, de pronuntat (putine vocale, multe consoane guturale) si ca se citeste de la dreapta la stanga, ceea ce nu este firesc pentru majoritatea celorlalte limbi.
Japoneza ocupa locul cinci al clasamentului, deoarece are mai multe sisteme grafice, dificil de inteles. Gramatica sa nu este foarte complexa, dar exista multi termeni intraductibili in alte limbi, deoarece apartin culturii japoneze.
Urmeaza apoi finlandeza, trei limbi germanice (germana, daneza, norvegiana) si in final… limba franceza, pe pozitia a zecea.
Unele limbi au o specificitate aparte si difera de altele in functie de anumite criterii lingvistice, cazul limbii maghiare. In Europa, aceasta este cel mai greu de vorbit si de invatat, din cauza vocabularului cu aproximativ 30 de terminatii verbale (fata de 6 in franceza!), iar alfabetul sau are 42 de litere si 12 vocale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu