miercuri, 22 ianuarie 2025

*†*

 REGULILE CELE MAI CIUDATE DIN BIBLIE


Cele Zece Porunci reprezintă un reper moral bine-cunoscut, dar câți dintre noi știu că există 613 reguli biblice?

De fapt, chiar și persoanele nereligioase pot probabil să numească câteva dintre cele mai de bază porunci – nu ucide, nu fura, cinstește-ți tatăl și mama și așa mai departe. Dar de-a lungul primelor cinci cărți ale Bibliei – cunoscute în mod diferit ca Tora, Pentateuhul sau Cărțile lui Moise – există mult mai mult de 10 reguli.

Unele dintre ele sunt mai puțin cunoscute și specifice pentru fiecare situație în parte. Dar cercetătorul biblic Dr. Dan McClellan subliniază că mulți dintre oamenii din vremurile biblice nici măcar nu le aplicau.

Așadar, având în vedere acest lucru, iată câteva porunci biblice de care poate nu ați auzit (și care s-ar putea să nu fi fost respectate niciodată).


Hoții pot fi uciși doar noaptea


Biblia spune că este în regulă să omori un hoț, dar doar în anumite condiții.

Dacă hoțul se furișează în casa ta și îl lovești mortal, nu ai făcut nicio vină de vărsare de sânge. Asta, bineînțeles, dacă se întâmplă înainte de răsăritul soarelui. Dacă soarele este pe cer și poți vedea hoțul și îl rănești, este o crimă și trebuie să fii pedepsit. Regula este găsită în Exodul 22:1-3, în care se vorbește despre regulile privind restituirea pentru furt.

Informația conform căreia este în regulă să ucizi un intrus după lăsarea întunericului este literalmente o paranteză la afirmația că, dacă furi un bou de la cineva, trebuie să îi restitui cinci boi dacă ești prins.

De ce face lumina soarelui o diferență? Legi similare pot fi găsite și printre statutele antice grecești și romane, așa că, în mod clar, mai multe culturi au considerat că există o logică. Ideea pare a fi că, pe întuneric, un proprietar de locuință nu ar putea vedea un hoț suficient de bine pentru a-l identifica, astfel că singurul său recurs ar fi să încerce să se lupte cu el.

La lumina zilei, însă, ai putea (teoretic) să vezi fața intrusului și, mai târziu, să-l acuzi public de furt și să-l aduci în fața justiției. Oricine ar ucide cu bună știință un intrus pe care l-ar putea identifica ar fi pasibil de pedeapsa cu moartea.


Nu mâncați grăsimi


Leviticul 3:17 ne dă o poruncă destul de simplă: „Să nu mănânci nici grăsime, nici sânge.”

Contextul versetului arată clar că oamenii nu ar trebui să mănânce sânge, deoarece sângele, ca întruchipare fizică a forței vitale în sine, aparține lui Dumnezeu. Sângele de pe altarul lui Dumnezeu are rolul de a curăța păcatele, de a purifica pământul și de a îndepărta potențialele pericole.

De fapt, a nu mânca sânge este una dintre poruncile pe care Dumnezeu le dă întregii lumi și nu doar evreilor, ceea ce înseamnă că este de fapt o lege mai universală decât, de exemplu, a nu pofti sau a nu depune mărturie mincinoasă. Majoritatea creștinilor, însă, nu respectă legile alimentare.

Porțiunea „grăsimilor” din lege este poate un pic mai confuză: le este interzis să consume grăsimi animale? Nu pot mânca unt? Versetele anterioare arată clar că interdicția de aici este împotriva grăsimilor interne care înconjoară rinichii și alte organe interne. Acest tip specific de grăsime nu este cușer, alte grăsimi sunt în regulă.

De ce nu trebuie să mănânci grăsime de rinichi? „Toată grăsimea este a Domnului”. Ca și sângele, grăsimea este un loc al vieții și ar trebui să fie returnată lui Dumnezeu.


Dacă scapi un strugure, nu-l ridica


Câteva dintre preceptele din Leviticul 19 se referă la sfințenia morală, adică la modalitățile prin care poți păstra țara sfântă prin comportamentul tău, în loc să menții doar puritatea rituală. Unele dintre aceste învățături morale vă vor fi foarte familiare, deoarece sunt incluse și printre cele Zece Porunci: să nu furi, să nu minți, să nu juri în mod fals în numele lui Dumnezeu și așa mai departe.


S-ar putea, totuși, să te oprești atunci când vei vedea instrucțiunile din verstele 9-10: dacă scapi un strugure sau un spic de grâu pe jos, nu îl ridica. De asemenea, nu culege toți strugurii din vie.

De ce să nu culegi un strugure dacă ai scăpat unul? Este vorba de ghinion?

În acest caz, învățătura morală este una simplă și plină de compasiune: lasă puțin grâu pe câmp și lasă niște struguri în vița de vie, pentru că și oamenii săraci merită să mănânce.

Acțiunea de a culege strugurii, măslinele sau spicele de grâu căzute pe pământ în timpul recoltei se numea culegere și era un drept rezervat celor nevoiași și străinilor care nu aveau ferme proprii.


Nu amestecați țesăturile


Pentru cei care nu sunt familiarizați cu numeroasele legi diferite din cărțile lui Moise, una dintre cele mai perplexe este adesea Leviticul 19:19, care spune că nu trebuie să porți haine făcute din două materiale diferite.

Acest lucru poate fi derutant pentru cititorii moderni, care probabil că nu s-au gândit niciodată la moralitatea purtării unui amestec de bumbac și poliester. În vremurile biblice, această poruncă ar fi fost înțeleasă ca însemnând să nu amesteci lâna și inul și, la fel ca multe alte porunci de acest fel, aceasta este una practicată și astăzi de evreii ortodocși.

Dar de ce ar vrea Dumnezeu ca oamenii să nu amestece lâna și inul?

Restul versetului arată că Dumnezeu poruncește, de asemenea, să nu se planteze mai mult de un fel de semințe pe același câmp și să nu se înmulțească două specii diferite de animale între ele (deși israelienii antici foloseau cu siguranță catâri, deci cineva a închis ochii la un moment dat).

Împreună, aceste porunci arată clar că Dumnezeu pune în continuare accentul pe puritate și pe devotamentul față de proprietățile individuale ale fiecărui lucru, așa cum le-a fost acordat de El, Creatorul.


Otrăvește-te pentru a dezminți adulterul


Unul dintre cele mai ciudate pasaje din cărțile de lege ebraice se găsește în Numeri 5:11-31, care descrie un fel de încercare cunoscută uneori sub numele de proba apei amare. Potrivit acestui pasaj, dacă un bărbat își suspectează soția că îi este infidelă, dar nu are martori care să dovedească acest lucru, el își poate aduce soția în fața unui preot și poate solicita acest proces prin probă.

Femeii i se dezleagă apoi părul și i se înmânează o jertfă de grâu pentru Domnul. Preotul îi face să bea un amestec de apă sfințită și praf, iar dacă femeia este nevinovată, va fi nevătămată.

Dacă, însă, este vinovată de adulter, apa amară „va intra în ea și va provoca dureri amare, iar pântecele ei se va scurge, uterul ei va cădea și femeia va deveni o rușine în poporul ei”.

Deși este oarecum greu de analizat, acest lucru înseamnă probabil infertilitate mai degrabă decât avort spontan la femeia infidelă.

Complexitatea surprinzătoare a acestui calvar s-ar fi datorat faptului că adulterul era văzut ca fiind deosebit de dăunător pentru ordinea socială, iar calvarul își are probabil originile în descrieri similare din comunitățile vecine, cum ar fi egiptenii. Cu toate acestea, nu este clar dacă acest ritual a fost realizat vreodată, iar practica a încetat cu siguranță până la distrugerea celui de-al doilea Templu de către romani în secolul I.


Femeile ar trebui să-și acopere capul pentru a nu-i provoca pe îngeri


Evangheliile nu sunt la fel de pline de instrucțiuni specifice ca și cărțile lui Moise, deoarece învățăturile lui Iisus se rezumă de obicei la a-L iubi pe Dumnezeu, a te iubi pe tine însuți, a vinde toate lucrurile tale și a le da săracilor. De asemenea, scrisorile lui Pavel au tendința de a evita detaliile amănunțite ale legii, deoarece unul dintre principalele obiective ale lui Pavel era convertirea neevreilor, care ar putea fi îngrijorați de faptul că ar trebui să renunțe la a mai mânca carne de porc sau de a fi necircumciși.

Acestea fiind spuse, Pavel cu siguranță că, ocazional, în scrisorile sale, se exprimă despre cine ar trebui sau nu să facă diverse lucruri, inclusiv să le spună oamenilor să nu se căsătorească, deoarece credea că sfârșitul lumii va veni atât de curând încât nu mai are rost.

Una dintre cele mai frecvente ținte ale instrucțiunilor lui Pavel este, după cum ați putea ghici, femeile.

De exemplu, în 1 Corinteni 14:34-35, Pavel spune că femeilor nu ar trebui să li se permită să vorbească în biserică, iar dacă au întrebări, pot să le adreseze soților lor acasă.

Dar și mai ciudat, în capitolul 11 al aceleiași scrisori, el spune că o femeie trebuie să-și acopere capul când se roagă, ceea ce în sine nu este atât de ciudat, dar el spune că acest lucru este „din cauza îngerilor”.

Deși sensul este neclar, este foarte posibil ca el să creadă că părul expus al femeilor ar fi o tentație pentru orice înger care o vede în timpul rugăciunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Într-o zi soacra se hotărăşte să-şi testeze cei trei gineri. Aşa că se aruncă într-o fântână. Primul ginere o vede şi se duce repede şi o ...