luni, 9 decembrie 2024

Sărbătorim Crăciunul românește, cu vin Beciul Domnesc. Tradiție vie!

 Astăzi am avut parte de primii fulgi de nea din această iarnă. Și albul pufos al primului strat de zăpadă, încă prea fragil ca să reziste prea mult, m-a dus cu gândul la vacanță și la sărbătorile de iarnă.

Nu mai sunt la prima tinerețe, iar copilăria mea a rămas cu mult în urmă pe cărările vieții. Tocmai de aceea, poate, frigul și umezeala îmi cam mușcă destul de tare articulațiile. Dar trebuie să recunosc că, pentru mine, iarna are farmecul ei. Îmi place albul pur și proaspăt al ninsorii. Îmi place dantelăria fină și delicată de promoroacă așternută pe ramurile pomilor și pe garduri. Mă bucur de parfumul aerului rece innobilat de ninsori. Și, cuibărită într-un colț al casei, la căldură, ador să ascult colindele vestind un nou început.

Până și masa de sărbătoare are farmecul ei aparte. Acum, de sărbători, se cuvine să petrecem în familie și cu prietenii cei mai buni, în intimitate, fără fast deosebit. 
Mâncarea? Preparate tradiționale, gustoase și sățioase, preparate după rețete vechi păstrate din generație în generație. Și la felurile de mâncare preferate neapărat să așezăm pe masă și un vin bun, de preferat roșu. 

Un vin bun întotdeauna adună în el lumina puternică a soarelui, rodnicia pământului din care vița de vie își trage seva împreună cu apa limpede dăruită de ceruri prin picăturile de ploaie.
Un vin bun se maturizează în beciuri răcoroase, cu temperatura constantă, uitate de timp până prind, strat, după strat, colburile vremurilor și ale istoriei. 

Și un vin bun, turnat în pahar, cuprinde în el sclipirile cristaline jucăușe, vii, ale tuturor elementelor care au contribuit la maturizarea sa.
Ținând cont de toate acestea, ce poate fi mai potrivit pentru masa de Crăciun decât vinurile de la Beciul Domnesc. Cum pentru masa de Crăciun cel mai bine se potrivesc vinurile roșii, putem alege dintr-o gamă variată, fie ca este vorba de Feteasca neagră, Cabernet sau Pinot noir. 
Vinurile roșii se potrivesc perfect cu masa de Crăciun. Se pot servi fie împreună cu felul principal, fie la desert,servite mereu la temperatura camerei. Cu o culoare clară și strălucitoare și o aromă unică, încântă toate simțurile. 

Odată scos dopul, cu un pocnet scurt, ne întâmpină aroma specifică, încă delicat. Turnat în pahar, încântă auzul, clipocind ușor. Abia acum, privit prin transparența paharului, în așa fel încât să fie străbătut de raze de lumină, capătă sclipire de rubin ce încântă privirea. O ușoară agitare a paharului eliberează efluvii de parfum, iar în final o cantitate mică de vin, plimbată prin toată gura, pentru a stimula cât mai multe papile gustative, completează întreaga perceperea a proprietăților vinului. 
Și ce încântare este când vinul se potrivește mâncării și o completează. Gusturile se potențează reciproc și sporesc plăcerea de a mânca, creând acea atmosferă de sărbătoare petrecută în familie.
Totul trebuie însă consumat cu măsură, pentru a nu transforma plăcerea in dezastru. Să nu uităm că nu este cazul să petrecem sărbătorile în spital atunci când nu este cazul. Dacă suntem sănătoși de sărbători așa este bine să rămânem.
Cum doresc să îmi petrec sărbătorile? Acasă desigur, in compania familiei, a colindelor și, de ce nu, a unei mese îmbelșugate și a unui vin bun din podgoriile Moldovei. Acel vin bun turnat dintr-o sticlă colbuită de vreme, în care rodul viei se maturează pe deplin spre încântarea simțurilor și a sufletului.

Articol scris pentru SuperBlog 2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 *Crește-ți cunoștințele! ȘTIAȚI*❓ 1)Păsările nu urinează. 2)Caii și vacile dorm în picioare. 3)Liliacul este singurul mamifer care poate zb...