Audrey Hepburn, britanica, nascuta in Belgia, avand origini de ducesa olandeza din partea mamei, a fost o persoana modesta toata viata ei in ceea ce priveste activitatea actoriceasca, iar in ultima parte a vietii a preferat sa se implice in cat mai multe activitati umanitare, fiind Ambasador UNICEF pentru Bunavointa, a decedat pe 20 ianuarie 1993...
Initial, Hepburn trebuia sa devina balerina de profesie, dar a fost descurajata de Marie Rambert, pe motivul inaltimii sale de 1.70 m, care ar fi fost un impediment pentru o cariera serioasa. Totusi, acesta a fost impulsul pentru ca Audrey sa o ia in directia actoriei, la inceput prin filme scurte, precum video-ul promotional pentru compania aeriana KLM, urmat de filmul educational Dutch in Seven Lessons(Limba Olandeza in Sapte Lectii).
Primul mare success a venit odata cu Vacanta la Roma, in 1953, unde l-a avut drept partener pe Gregory Peck. Alegerea partenerului, sarmul acestuia si chimia de pe ecran dintre cei doi promiteau sa asigure succesul, dar Audrey a fost cea care l-a impresionat inca de la auditii pe regizorul William Wyler, reusind astfel sa-i sustraga de sub nas rolul lui Elizabeth Taylor, o alta actrica reprezentativa a cinematografiei hollywoodiene. Iar alegerea a meritat, rolul Printesei Ann, o printesa plictisita, care a trait toata viata in puf, dar isi doreste libertatea (parca o poveste demna de desenele animate), fiind o alegere extraordinara pentru Hepburn; prin statura sa slabuta, inalta, ochii mari, fata alba si ovala (trasaturi provenite probabil din genta de ducesa), Audrey a impresionat in rolul fragilei Ann, castigand nu numai inima personajului interpretat de Gregory Peck, cat si a criticilor de film si a multor persoane care i-au devenit fani. Filmul i-a adus si un Glob de Aur, pentru “Cea Mai Buna Actrita intr-o Drama”.
A urmat, in 1954, comedia Sabrina, unde Hepburn este prinsa intre doi frati, interpretati de Humprey Bogart si William Holden. Interpretand rolul fetei soferului familiei bogate din care fac parte cei doi frati, Audrey a dat de inteles ca poate sa fie o actrita complexa, ce se schimba in functie de cerintele rolului. Partea simpatica a acestui film s-a desfasurat insa in timpul filmarilor, cand Hepburn l-a intalnit pe Givenchy, care a ramas impresionat de ea, cei doi legand o prietenie stransa din acel moment. Audrey i-a servit, de-a lungul vietii, drept muza lui si inspiratia sa pentru multe din colectiile celebrei case de moda.
Mic Dejun la Tiffany, din 1961, a fost insa filmul cel mai apreciat al carierei ei, si cel cu care o vor asocia majoritatea amatorilor de filme. Desi declarand la inceput ca nu poate sa joace o prostituata, Hepburn a reusit sa se joace cu caracterul si sa-i dea o interpretare care, desi nu se incadreaza in tiparul clasic de prostituata, reuseste sa puna accentul foarte bine pe trasaturile fidele ale personajului. Acest lucru a fost apreciat pana intr-acolo incat i-a adus o nominalizare la Oscar pentru “Cea Mai Buna Actrita in Rol Principal”. De asememea, cu acest film Hepburn a devenit un fashion icon, si se poate lauda ca a adus “little black dress” (creata in film de Givenchy), piesa de vestimentatie inventata de Coco Chanel, in prim plan-ul modei, facand-o, odata pentru totdeauna, un clasic al modei.
Numirea ei ca actrita ce o va juca pe Eliza Doolittle, in adaptarea din 1964 a muzicalului My Fair Lady pe marele ecran, a creat controverse, mai ales ca majoritatea se asteptau ca Julie Andrews (care a dat viata personajului pe scena muzicalurilor) sa preia rolul si aici, mai ales ca Hepburn nu era o actrita care sa cante. Demonstrandu-si, insa, calitatile actoricesti, Audrey a reusit sa-si adune laude din partea criticilor pentru interpretarea sa, cu toate ca vocea ei a fost dublata pentru cantecele din film; de altfel, singurul cantec in care se poate auzi vocea ei este “I could have danced all night”.
Lasand la o parte viata profesionala si concentrandu-ne pe cea personala, Audrey a suferit cu sanatatea, dintre care probleme marcante au fost pierderile de sarcina. Cu primul ei sot, actorul Mel Ferrer, a avut un baiat, Sean, nascut dupa doua pierderi de sarcina, una dintre ele intervenind dupa ce actrita a cazut de pe un cal, si s-a lovit de o piatra, accident care i-a cauzat si probleme grave la spate. Dupa 14 ani de casnicie, Audrey s-a despartit de sotul ei, in 1968, iar un an mai tarziu s-a casatorit cu psihiatrul italian Andrea Dotti, cu care a avut tot un fiu, Luca. Casnicia dintre cei doi s-a terminat dupa 13 ani, din cauza infidelitatii lui Doti, actrita considerand ca acum este momentul in care cei doi fii ai sai pot sa intelega mai bine si sa fie de accord cu ideea de mama singura.
Insa Hepburn nu a avut numai probleme cu mentinerea sarcinii. Probleme ei de sanatate au fost cele care i-au adus moartea, ea fiind diagnosticata in 1992 cu cancer apendicular. Acesta, descoperit mult prea tarziu, s-a metastaziat, lucru care i-a provocat moartea, la 20 ianuarie 1993. Totusi, actrita a avut parte de o plecare usoara, murind in somn, la casa sa din Tolochenaz, Elvetia.
Oricum ar fi fost viata ei, Audrey Hepburn ramane una dintre actritele cele mai iubite, apreciate si modeste ale cinematografiei hollywoodiene, si nu numai, dar si un model pentru numeroase actrite din ziua de azi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu