sâmbătă, 4 ianuarie 2025

***

 CINE A FOST MARGIT, MUZA LUI BRÂNCUȘI


Femeia care a inspirat cel mai vestit portret al lui Constantin Brâncuși, pictoriţa maghiară Margit Pogány, l-a cunoscut pe sculptor la Paris, în anul 1910. În acel moment ea avea 30 de ani, iar el, 34.


Povestea întâlnirii, relatată de ea însăşi, s-a păstrat într-un remarcabil document epistolar, care a stat ani de zile între filele dosarelor Muzeului de Artă Modernă din New York. Scrisoarea expediată din Australia, de la Camberwell, unde locuia domnișoara Pogány, nu poartă altă dată decât anul, şi a avut, probabil, menirea să însoţească lucrarea lui Brâncuşi, pe care posesoarea se pregătea să o vândă muzeului.


Redactată în limba engleză, mărturia domnișoarei Pogány este un manuscris dactilografiat şi iscălit de mână. Iat-o:


„1952


În calitate mea de artistă plastică, am studiat timp de câţiva ani pictura la Paris. Acolo l-am cunoscut pe Brâncuşi. Locuiam în 1911 într-o pensiune unde sculptorul, care domicilia prin apropiere, obişnuia adesea să ia masa. Nu-mi amintesc prea bine de câte ori ne întâlneam, când, într-o bună zi, m-a invitat la el un atelier ca să-mi arate o lucrare pe care tocmai o terminase. Ținea extrem de mult să o văd și insista să vin chiar în ziua aceea. M-am dus împreună cu o prietenă, iar el ne-a arătat sculpturile lui.


Printre ele se afla și un cap de marmură albă care m-a fascinat. Cu toate că nu avea niciuna din trăsăturile mele, simţeam că pe mine mă înfăţişa. Era numai ochi. Mi-am aruncat privirea spre Brâncuşi şi am remarcat că, în timp ce stătea de vorbă cu prietena mea, mă tot privea pe furiş. A fost extraordinar de satisfăcut că mă recunoscusem. (Mai târziu avea să-mi dea fotografia acelui cap). Cât despre opera pe care tocmai o terminase, era o sculptură vădind influența artei negre, lucru cu totul nou pentru vremea aceea.


Mai târziu, ea avea să servească drept piatră funerară unei tinere rusoaice înmormântată în cimitirul Montparnasse (este vorba despre Tatiana Rachewskaia și „Sărutul”, sculptură a cărei poveste o puteți citi aici) și să scandalizeze multă lume. După această primă vizită, am început să frecventez cu regularitate atelierul şi să văd numeroase din operele lui. Când am părăsit pensiunea şi am obţinut un atelier împreună cu o prietenă, Brâncuşi venea adeseori la noi. Am avut în perioada aceea ocazia să-i cunosc mai bine sculptura şi să-mi dau seama că era un artist adevărat, care se străduia din răsputeri să-şi descopere personalitatea, să afle modalitatea de exprimare a propriei sale concepţii despre artă, concepţie foarte deosebită de a celorlalţi.


Brâncuşi m-a făcut, de asemenea, să înţeleg că arta nu copiază natura, aşa cum îşi imaginează atâţia artişti. Aş fi dorit foarte mult ca Brâncuşi să-mi facă portretul şi l-am întrebat dacă nu i-ar surâde ideea. A fost foarte mulţumit de propunerea mea, dar a refuzat să discute aspectul financiar, spunând că se mulţumeşte cu ceea ce-i voi putea avansa. Având în vedere faptul că urma să părăsesc Parisul în scurtă vreme, mi-a cerut să-i pozez de câteva ori, lucru pe care l-am făcut. De fiecare dată Brâncuşi începea şi termina un nou bust în lut. Fiecare era frumos şi minunat de asemănător şi de fiece dată îl rugam să-l păstreze şi să-l folosească pentru bustul definitiv. El însă râdea şi-l arunca în lada cu pământ din colţul atelierului, spre marea mea dezamăgire. O dată a trebuit să-i pozez pentru mâini, însă poziţia era cu totul alta decât la bustul actual, fiindcă el voia doar să le poată cunoaşte pe de rost, aşa cum îmi învăţase pe de rost structura capului.


În ianuarie 1912, când am părăsit Parisul, bustul încă nu era început. Brâncuşi îmi făgădui că lucrarea va fi gata în câteva luni; mai târziu însă, îmi scrise că portretul avea să-i ia mult mai mult timp. Terminat abia în 1913, marmura fu trimisă mai întâi la o expoziţie. De bună seamă, foarte puţini i-au înţeles frumuseţea şi autorul a fost luat în zeflemea.


Îmi amintesc că, fiind altădată la Paris, Brâncuşi mi-a arătat un articol decupat dintr-un ziar şi iscălit de un critic care propunea să se ia legătura cu „D-ra Pogány” şi să i se ceară să trimită pe artist în judecată pentru această infamantă reprezentare. În toamna anului 1913, am primit o scrisoare în care Brâncuşi îmi aducea la cunoştinţă că terminase atât bustul în marmură, cât şi pe cel în bronz, întrebându-mă pe care din două l-aş prefera. L-am lăsat să aleagă pentru mine şi el mi-a trimis bronzul. Când l-am primit, în afară de locurile unde era patinat cu negru mohorât, bustul strălucea ca aurul.


Brâncuşi mi-a atras atenţia să nu-l ating cu mâna, ca să nu apară urmele degetelor. Ani de zile metalul s-a păstrat strălucitor; când, mai târziu, culoarea lui s-a întunecat totuși, n-am fost atât de contrariată, deoarece mi-am dat seama că formele i se reliefau mai pregnant. Brâncuși a mai făcut un bust, tot în marmură și bronz, e cel cunoscut din reproduceri. După mulţi ani, în 1925, am văzut la el în atelier o copie în bronz arămiu după acesta. Atât datorită Primului Război Mondial, cât şi a altor împrejurări, nu mai fusesem la Paris de 12 ani de zile. Între timp, după multă trudă, Brâncuşi ajunsese la culmea spre care năzuise, deşi nu era încă cunoscut de mulţi, se bucura totuşi de aprecierea câtorva aleşi.


După ce, la începutul anului 1953, bustul a intrat în proprietatea Muzeului de Artă Modernă (MoMA), domnișoara Margit Pogány a adresat, pe 4 august, directorului Alfred Barr o scrisoare din rândurile căreia spicuim următoarele pasaje:


„…Iată un autoportret al meu făcut în 1913, câteva luni înainte ca să fi văzut bustul lui Brâncuşi. Fotografia alăturată este, după cum vedeţi, frapantă în ceea ce priveşte similitudinea atitudinii. Portretul e, de asemenea, foarte asemănător, motiv pentru care l-am şi păstrat…


Permiteţi-mi totodată să rectific unele date pe care am impresia că le-am comunicat greşit în scrisoarea mea anterioară. Am vizitat atelierul d-lui Brâncuşi pentru prima dată în iulie 1910. Am plecat din Paris în ianuarie 1911, iar şedinţele în care i-am pozat au avut loc în decembrie 1910 şi în ianuarie următor”.


Precizările care urmează îi aparțin criticului american de artă Sidney Geist, autorul volumului „Brâncuși: A Study of the Sculpture” (1968) și clarifică cronologia extraordinarei creații:


“Primul portret al domnișoarei Pogány făcut de Brâncuși, cel terminat în iulie 1910, este fără îndoială “Capul din marmură” care a fost expus în 1914 la „Alfred Stieglitz Photo-Secession Gallery“ din New York, şi care apare în stânga fotografiei făcută chiar de Stieglitz. Se pare că acest document reprezintă singura imagine care a supravieţuit operei.


Prima expoziţie personală a lui Brâncuşi a avut loc între 12 martie şi 1 aprilie 1914, a fost organizată de fotograful Edward Steichen și cuprindea opt lucrări. Catalogul menţiona capul de marmură sub titlul „Danaidă”. Prin 1952, Brâncuşi îi mărturisea doctorului Heinz Keller, custodele aşezământului elveţian „Kunstverein Winterthur“, că bronzul a reprezentat „un stadiu preliminar pentru D-ra Pogány”.


Opera măsoară 27 cm înălţime și i se cunosc şase replici turnate la epoci diferite, finisate în bronz neted, bronz polizat sau bronz aurit şi montate în diferite unghiuri de înclinaţie faţă de bază. Piesa din marmură a dispărut.


Tot prin iulie 1910 a fost terminat şi “Sărutul”, din cimitirul Montparnasse. Lucrarea constituie rezultatul căutărilor artistice ale lui Brâncuşi, nu o comandă pentru monumentul funerar al tinerei rusoaice decedată la 7 decembrie 1910.


Domnișoara Pogány nu pare a se fi înşelat cu privire la aşezarea sculpturii pe mormânt; ea însăşi îi poza lui Brâncuşi în aceeaşi perioadă. E probabil ca Brâncuşi să fi cioplit sau, în orice caz, să fi supravegheat cioplirea pietrei servind de postament “Sărutului”, pentru că numele lui este gravat pe lespede.


În ciuda faptului că între 1907, când se apucă serios de cioplit, şi ianuarie 1911, Brâncuşi a executat 17 sculpturi în piatră, el modela mai departe în argilă şi la începutul anului 1911.


Brâncuşi modela cu mare repeziciune şi uşurinţă lutul, dar, cu toate acestea, în acea perioadă o făcea exclusiv în scopul de a-şi studia subiectul. Şi baroana Frachon, modelul Muzei adormite, menţionează faptul că sculptorul distrugea studiile premergătoare operei.


Faptul că Brâncuşi a avut nevoie de vreme îndelungată pentru a termina bustul “Domnișoara Pogány” se datorează împrejurării că, între ianuarie 1911 şi perioada din 1912 când avea să-l termine, artistul fusese absorbit de cel puţin cinci, poate până la zece alte sculpturi, fără să mai menţionăm bronzurile.


“Domnișoara Pogány” a fost turnată în bronz în toamna anului 1913, iar marmura a fost probabil expusă la „Allied Artists’ 6th Exhibition“ din Londra în iulie 1913. O replică în ghips a bustului e prezentă la celebra expoziţie „Armory Show“, care, deschisă la New York în 15 februarie 1913, trece la 24 martie la Chicago şi se închide la Boston pe data de 19 mai. Anul următor, marmura va fi prezentă la expoziţia Stieglitz, după cum reiese şi din fotografie.


Atât “Sărutul”, cât şi “D-ra Pogány” au fost iniţial întâmpinate de neînţelegerea publicului; aceasta în pofida afirmaţiilor lui Roger Fry, care, recenzând expoziţia „Allied Artists“ (expoziţie care, după părerea mea, cuprindea şi pe D-ra Pogány), scria: „Aceste forme ovoide abstracte, în care Brâncuşi îşi comprimă capetele, ne dau parcă o intuiţie vie cu privire la caracterul lor; ele nu reprezintă abstracţii goale, ci sunt pline de un conţinut care a fost sezisat cu limpezime şi cu pasiune“ (The Nation, Londra, august, 1913).


„Danaida”, ca şi “D-ra Pogány”, au fost lucrate la o anumită depărtare de model, atât în spaţiu, cât şi în timp şi după un studiu temeinic. Aceste două opere reprezintă, aşadar, imagini decantate de amintire la flacăra fină a ceea ce presupunem că a fost un sentiment personal.


Comparea “Domnișoarei Pogány” cu autoportretul domnișoarei Pogány (absolut inedit după toate informaţiile deţinute, pare a fi pictat pe lemn, în dimensiunile de 36x51 cm.) relevează într-o măsură modul în care lucra imaginaţia lui Brâncuşi, cutezătoarea transpunere a trăsăturilor proeminente caracterizând modelul: obrazul rotund, gura mică, nasul uşor coroiat, ochii mari şi calitatea precumpănitor meditativă.


Brâncuşi poliza bronzul făcându-l neted ca oglindă încă din 1913, dar în legătură cu aceasta au existat unele controverse. Calitatea de a stârni senzaţii şi delectări tactile conferită de unii critici sculpturii lui Brâncuşi în ansamblu nu poate fi atribuită bronzurilor polizate. Avertismentul dat aici de artist e limpede: noli tangere.


În sfârşit, avem şi evidenţa unei atitudini estetice: „arta nu copiază natura“. Brâncuşi a făcut patru replici pentru “Domnișoara Pogány”. În 1919, artistul sculptează o a doua versiune într-o marmură cu nervuri puternice; se cunosc trei bronzuri turnate după aceasta; în 1931, sculptează o a treia versiune în marmură, care a dat naştere la alte două bronzuri. Aceste versiuni relevă progresiva abstractizare şi depersonalizare a temei. Un semn explicit al autosuficienţei crescânde a motivului este faptul că, în timp ce prototipul D-rei Pogány prezintă suprafeţe întinse de piatră zgrunţuroasă, D-ra Pogány II nu păstrează decât două mici zone de acest fel, iar D-ra Pogány III nu mai are decât suprafeţe netede. În pofida numărului de schimbări formale, înălţimea versiunilor amintite diferă extrem de puţin de cea a originalului prim.


În scrisoarea din 1952, domnișoara Margit Pogány afirmă că vizitase pe Brâncuși în 1925; e destul de plauzibil ca, revăzând-o, artistul să fi tras atunci concluzia că dimensiunile mici ale capului nu erau cele mai potrivite, mai cu seamă în vederea unei lucrări definitive”.


În România se află o singură versiune originală a „Domnișoarei Pogany”: cea în bronz (înălțime 44,5 cm; lăţime: 22,5 cm / adâncime: 29 cm; în spate, stânga jos, este zgâri numele autorului: ,,C. Brâncuşi”, purtând ştampila atelierului: ,,C. Valsuani Cire perdue“ (colecţia Cecilia Cutescu-Storck). Lucrarea a fost expusă în 1928 la „Expoziţia Jubiliară a Tinerimii Artistice. Celelalte exemplare existente în țară sunt copii de turnătorie.


*** Contemporanul, iulie-decembrie 1966

***

 FEMEILE DIN VIAȚA LUI GOETHE


Johann Wolfgang Goethe s-a născut pe 28 august 1749, la Frankfurt pe Main și a fost fiul lui Johann Kaspar Goethe și al Catharinei Elisabeth Textor, având însă cu părinții săi o relație tensionată de-a lungul timpului. Din 1756 până 1758, a urmat școala publică și a primit o educație luterană strictă, care a inclus studiul desenului și al muzicii (pian și violoncel). De asemenea, a luat lecții de scrimă și călărie, dar și de literatură germană și universală și a învățat mai multe limbi străine: greaca veche, latina, ebraica, italiana, franceza și engleza. Formarea religioasă i-a fost oferită de Johann Philipp Fresenius, un prieten al familiei, și mai târziu de unchiul lui, preotul Johann Friedrich Starck.


Din 1759 până 1761, în timpul Războiului de Șapte Ani, în perioada în care orașul Frankfurt era ocupat de trupele franceze, în casa părinților a fost găzduit un ofițer de la Paris și, datorită acestuia, Goethe a avut primele contacte cu teatrul francez, iar în anul 1763 a asistat la un concert al tânărului Mozart, care avea pe atunci șapte ani.


La îndemnul tatălui său, în toamna anului 1765, a început să studieze Dreptul la Universitatea din Leipzig, dar a participat și la cursurile de desen ale pictorului și sculptorului Adam Oeser și, în această perioadă, a scris primele poezii, “Cântece noi”, și o comedie numită “Capriciul îndrăgostitului”. La Leipzig mergea frecvent la teatru sau își petrecea serile cu prietenii, dar în această perioadă a avut prima deziluzie sentimentală. Scriitorul se îndrăgostise de Anna Katharina Schönkopf, iubirea nu i-a fost împărtășită, însă a inclus acest episod romantic în comedia “Vinovații”, scrisă la întoarcerea acasă.


În 1770, la presiunile tatălui, Goethe s-a transferat la Universitatea din Strasbourg, unde și-a continuat studiile juridice și unde l-a întâlnit pe filozoful Johann Gottfried von Herder, teoreticianul mișcării ” Sturm und Drang”, care va avea o mare influență în dezvoltarea lui ulterioară. Cu ocazia unei călătorii în Sessenheim, Goethe s-a îndrăgostit de fiica pastorului Friederike Brion. Poeziile pe care i le-a dedicate fetei, care mai târziu au fost numite “Sesenheimer Lieder”, sunt considerate “începutul revoluționar al unei epoci lirice noi”. În vara anului 1771, Goethe și-a susținut disertația în științe juridice, dar nu a trecut examenul, pentru că lucrarea conținea opinii contrare doctrinelor bisericii. La sfârșitul lunii august a primit totuși licența de avocat, iar un an mai târziu a devenit practicant la judecătoria regală în Wetzlar, unde l-a întâlnit pe juristul Johann Christian Kestner. Fiind invitat la petrecerea de logodnă a acestuia cu Charlotte Buff, Goethe s-a îndrăgostit nebunește de Lotte și în următoarele săptămâni a căutat să fie numai în preajma ei, însă după o discuție aprinsă cu Kestner a fost nevoit să plece la Frankfurt, unde s-a stabilit definitiv.


Aflat într-o vizită în Koblenz, la scriitoarea Sophie von La Roche, Goethe s-a îndrăgostit de fiica acesteia, Maximiliane, care mai târziu s-a căsătorit cu Peter Anton Brentano, reușind astfel să o uite pe frumoasa Lotte. Din scrisorile pe care le-a schimbat în acea perioadă cu juristul Kestner a aflat de sinuciderea bunului lui prieten, Karl Wilhelm Jerusalem, eveniment care a devenit sursă de inspirație pentru romanul său, “Suferințele tânărului Werther”, carte la apariția căreia s-a declanșat așa-numita “Werther-isterie” pe plan european, raportându-se un număr mare de sinucideri tip “Jerusalem”.


În 1974, sociologul David Phillips a numit „efectul Werther” fenomenul psihologic prin care mediatizarea sinuciderii unei persoane cunoscute antrenează un șir de sinucideri la persoane care nu aveau nicio înclinație spre comiterea unui astfel de gest.


În iarna anului 1774, Goethe a făcut cunoștință cu Lili Schönemann, o domnișoară încântătoare și plină de viață care era fiica unui bancher din Frankfurt, s-a îndrăgostit de ea și a portretizat-o în personajul principal din drama “Stella”. În același an scriitorul a fost vizitat de Karl August von Sachsen, Marele Duce de Saxa-Weimar-Eisenach, care i-a propus să-i devină consilier, astfel că pe 7 noiembrie 1775 a ajuns la Weimar, unde, în primele luni, și-a petrecut timpul participând la petreceri și serate fastuoase. A folosit însă această ocazie pentru a-i face o vizită la Leipzig lui “Käthchen”, adică Annei Katharina Schönkopf, prima femeie de care se îndrăgostise și care între timp se căsătorise cu un anume Kanne.


În iunie 1776, scriitorul a fost numit ministru al prințului Karl August, având drept de vot în Consiliul de Miniștri, iar Anna Amalia, mama tânărului duce, i-a fost principala aliată în afacerile politice. În această perioadă Goethe a întâlnit-o la Weimar pe Charlotte von Stein, una dintre doamnele de onoare ale ducesei Anna Amalia, care avea șapte copii și era cu șapte ani mai în vârstă decît el. Scriitorul s-a îndrăgostit, apoi cei doi au început o relație în urma căreia a rămas o corespondență de peste 1.700 de scrisori.


În mai 1778, în timpul unei călătorii la Ilmenau, în drumul pe care îl făcea împreună cu Ducele Carl-August spre Berlin, Goethe a descoperit o mină veche de argint și spera că această comoară îi va rezolva dificultățile financiare. A început să fie preocupat de geologie și mineralogie, apoi și-a extins preocupările studiind biologia și anatomia, dar nu s-a îmbogățit din exploatările miniere. În perioada petrecută la Weimar, Goethe a scris baladele “Pescarul”, “Craiul ielelor”, poemele “Cântecul nocturn al drumețului”, “Cântecul nălucilor deasupra apelor” și drama “Ifigenia în Taurida”.


Această etapă benefică s-a încheiat când, spre surpriza tuturor, a părăsit Weimarul plecând pe neașteptate în Italia în septembrie 1786, fără să-i spună nimic despre planurile sale nici măcar doamnei von Stein. Scriitorul a călătorit prin Regensburg, München, Mittenwald, Innsbruck, Pasul Brenner, Garda, Verona și Veneția. Ajuns la Roma, pictorul Johann Heinrich Wilhelm Tischbein l-a ajutat să-și găsească o gazdă pe Via del Corso, loc unde astăzi se află Muzeul Goehte.


Aici Goethe s-a simțit ca acasă, s-a împrietenit cu Johann Heinrich Meyer, un pictor elvețian de care a rămas apropiat până la sfârșitul vieții, și, sub îndrumarea lui, a exersat desenul, a vizitat muzee și biserici, aadmirat capodoperele lui Michelangelo Buonarroti și ale lui Rafael Sanzio. După o jumătate de an, s-a îndreptat spre Napoli, unde l-a cunoscut pe Sir William Hamilton, a vizitat apoi Pompeii, la mijlocul anului 1787 a revenit la Roma, apoi a decis să se întoarcă acasă.


Ajuns în Weimar, a întâlnit o tânără de 23 ani, Christiane Vulpius, o fată fără prea multă școală, care în curând i-a devenit iubită, probabil pentru că semăna cu o anume Faustina, de care se îndrăgostise în timpul călătoriei in Italia.


În această perioadă a publicat versurile sale cele mai frumoase, “Elegii romane”, care însă au provocat indignarea publicului, iar scandalul a culminat cu căsătoria cu modesta Christiane Vulpius. În decembrie 1789 a venit pe lume August von Goethe, unicul fiu supraviețuitor din cei cinci copii pe care îi va avea. Este etapa în care scriitorul s-a împrietenit cu Schiller, pe care l-a sprijinit să obțină un post de profesor la Universitatea din Jena.


În 1790, a făcut cea de-a doua călătorie în Italia, de data asta numai până la Veneția, iar un an mai târziu a preluat conducerea teatrului din Weimar, soția sa, Christiane, devenindu-i consilieră. Pe 20 septembrie 1792, după Bătălia de la Valmy, prima victorie franceză majoră din timpul Războiului Primei Coaliții, Goethe a rostit în fața unor ofițeri celebra frază: “De aici și de azi începe o nouă epocă a istoriei lumii și voi veți putea spune că ați participat la schimbare”.


Căsătoria cu Christiane Vilnius nu l-a împiedicat pe deja maturul Gothe să facă, în 1807, o pasiune pentru Minna Herzlieb, o tânără de 18 ani, fiica unui librar din Jena. După o boală îndelungată, soția a murit în 1816, iar un an mai târziu scriitorul s-a retras de la conducerea teatrului din Weimar. În 1823 a suferit de o afecțiune cardiacă și, după ce s-a însănătoșit parțial, a plecat la Karlsbad, unde a făcut cunoștință cu o tânără de 19 ani, Ulrike von Levetzow, pe care a cerut-o în căsătorie, însă aceasta l-a respins. În drum spre casă, a scris “Elegia din Marienbad”, apoi, cu ultimele puteri, a reluat lucrul la Faust II.


În 1830, unicul fiu al scriitorului, August, a încetat din viață la Roma, iar pierderea i-a provocat o mare suferință. Goethe a murit pe 22 martie 1832, la vârsta de 82 de ani, din cauza unei pneumonii. Ultimele lui cuvinte ar fi fost, după cum a relatat medicul său, Carl Vogel (despre care s-a spus însă mai târziu că în momentul decesului nu era în camera muribundului): Mehr Licht! (“Mai multă lumină!”).


Scriitorul a fost înmormântat pe 26 martie în capela ducală de la Weimar, acolo unde se află și mormântul bunului său prieten, Schiller.


Léopold Stern (scriitor născut în comuna Apateu de lângă Arad și mort probabil în 1940 în Brazilia, unde se refugiase în perioada celui de-al Doilea Război Mondial), prezentat în perioada interbelică ca “specialist în psihologia iubirii“, scria în prefața volumului său, „Werther sau Iubirile lui Goethe” (Editura Bernard Grasset, Paris, 1928):


“Adolescența îl găseşte pe Goethe însufleţit de poezie şi compunând versuri pentru o iubită necunoscută, pentru a-şi amuza câţiva prieteni iubitori de farse. La 10 ani, Goethe iubeşte o Gretchen blondă şi cu doi ani mai mare decât el. Numele şi poate înfăţişarea ei au trecut în creaţia cea mai de seamă a lui Goethe, în Faust. De la Frankfurt, unde locuise cu părinţii, Goethe pleacă la Leipzig pentru a-şi completa studiile. Noile moravuri şi moda în saloane tânărul poet le învaţă de la doamna Böhm, soţia unui consilier, profesor. Doamna Böhm avusese de la început intuiţia geniului lui Goethe. Tot la Leipzig cunoaşte pe Ana Caterine Schönkopf pe care, nehotărându-se s-o ia în căsătorie, o pierde după îngrozitoare scene de gelozie din partea lui. Se întoarce acasă, greu bolnav. Peste şapte ani, când o va revedea pe Kate, nu va mai resimți nici o emoție.


La Strassburg, Goethe se îndrăgosteşte de fata mai mică a unui francez de la care ia lecţii de dans, dar e iubit de fata cea mare… Emilie e logodită şi Luciade nu se poate logodi. După scena penibilă între el şi cele două surori, Goethe e silit să fugă, bucuros de libertate.


Mult mai adâncă a fost iubirea lui Goethe pentru Fredericke Brion, fata pastorului din Sesenheem, şase ore depărtare de Strassburg, distanţă pe care poetul o străbătea călare. Fredericke Brion nu s-a mai măritat. Ea spunea adesea: „Cine a iubit pe Goethe, nu mai poate iubi pe altcineva…”


La Wetzlar, unde se afla Curtea Supremă de Justiţie din Germania, Goethe face cunoştinţa Lottei Buff, logodnica amicului său Kestner, şi mai târziu o întâlenște pe Maximiliane, logodită şi apoi căsătorită cu italianul băcan Brentanno. Din aceste două experienţe amoroase ia naştere “Suferinţele tânărului Werther”, roman caracteristic şi pentru literatura timpului, şi pentru starea de spirit a Germaniei, şi pentru geniul lui Goethe.


Urmează la Frankfurt Lise Schönemein, la Weimar, Charlotte de Stein, care a cerut ca alaiul ei funebru să nu treacă pe sub ferestrele poetului, ca să nu-l întristeze; apoi Cristiana Vulpius, fecioara brună ca un Bachus tânăr şi care, după o iubire de 17 ani, i-a devenit soţie, în prezenţa fiului lor, August; Bettina, fata zvăpăiată care nu s-a sfiit să-l iubească pe Goethe, fostul adorator al mamei ei; la Jena, pe Minna Herzlieb care, neputând lua în căsătorie pe Goethe, moşneag de 60 de ani, se logodeşte zadarnic de câteva ori, spre a închide ochii într-un ospiciu. Și, în sfârşit, patetica iubire a lui Gothe la 80 de ani pentru Ulrich de Levetzov, fetiţa de 17 ani pe care a cunoscut-o şi iubit-o trei veri la Marienbad şi pentru care, cu inima sfâşiată de durere, a scris “Elegia de la Marienbad”.

**$

 FREUD ȘI COCAINA


Sigmund Freud nu are nevoie de prea multă prezentare. E la fel de faimos ca Alfred Nobel ori ca William Shakespeare. Este un deschizător de drum, un inovator, un vizionar, ceea ce-i conferă automat un loc în galeria marilor personalități din toate timpurile. La locul ocupat de fondatorul psihanalizei aspiră mulți, de aici și numărul mare de detractori de tot felul, pornind de la naziștii care negau importanța acestei științe evreiești, a se citi psihanaliza și terminând cu liota de sfertodocți ai secolului XXI, care formulează opinii și judecăți după ureche fără să fi apucat măcar să răsfoiască vreo lucrare de-a lui Freud. Una dintre cele mai populare teme vehiculate de contestatarii lui Freud este legătura directă dintre marele savant și consumul de cocaină. Cum să te iei după spusele unui toxicoman?


Care este însă adevărul?


Cocaina are o istorie care se pierde în vechime. Plantele de coca sau Erythroxylum coca (latină) erau cultivate de indienii sud-americani cu mult înainte de venirea conquistadorilor. Imaginile sculptate lăsate de populațiile incașe, dovedesc că aceștia cunoșteau proprietățile plantei pe care nu se fereau deloc să o folosească. În ciuda a ceea a ce am fost învățați să credem, cocaina în forma primitivă în care o preparau “fiii Soarelui” cum se autodenumeau incașii, era un excelent remediu pentru oboseală, epuizare, un energizant. Când spaniolii au văzut în secolul al XVI-lea că randamentul muncii sclavilor crește dacă acestora le sunt administrate doze de cocaină, planta a început să fie cultivată pe scară largă. În Europa, cocaina ajunge cunoscută, totuși, destul de târziu, abia în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, începe să fie utilizată rapid în medicină unde, la vremea aceea, existau destul de puține remedii împotriva durerilor atroce.


În 1885, Freud avea 29 de ani și lucra ca asistent la clinica psihiatrică a profesorului Theodor Meynert din Viena. Va sesiza și el proprietățile anestezice ale cocainei pe care o folosea el însuși, de altfel, pentru a face față stărilor de oboseală. În acel an el publică una dintre cele mai controversate lucrări ale sale: “Uber Coca”. În “Uber Coca”, Freud își manifestă entuziasmul față de această substanță cu multiple proprietăți. Să nu uităm însă că la acea data cocaina nu era considerată mai periculoasă decât cafeaua, cacaua sau tutunul. Mai mult, în lumea medicală, coca era la acea data considerată, de pildă, ca un remediu inovator contra stărilor de depresie.


Primul contact al lui Freud cu cocaina pare să fi fost prin anul 1884, când acesta a cumpărat de la firmă E. Merck din Viena un gram din această substanță. Ajuns acasă, a dizolvat substanța în apă și a băut-o. Două luni mai târziu o recomanda și altora drept leac contra depresiei. Cocaina era caracterizată de Freud în “Uber Coca” ca având calitatea de a asigura o plăcută și de durată stare de euforie aidoma aceleia care poate apărea în cazul oamenilor perfect santosi. Consumatorilor urma să le crească capacitatea de muncă, vitalitatea și auto-controlul. Cu alte cuvinte, scria Freud, cocaina îți dă un comportament normal fără a da impresia că te afli sub influența vreunui medicament. Munca fizică intensă putea fi prestată fără a exista semne de oboseală. Acest rezultat se obținea în opinia lui Freud fără efectele secundare și negative pe care le dădea consumul de alcool. Mai mult, cocaina nu cauza dependența, chiar dacă era consumată în mod repetat.


“Cocaina, sper eu – îi scria Freud viitoarei sale soții Martha, în mai 1886 – se va plasa alături și deasupra morfinei. Ea face să se nască în mine mereu alte speranțe și alte proiecte”. Că Freud s-a înșelat s-a demonstrat destul de repede, în 1887, lumea medicală vieneză convingându-se că nu era ferit de pericole nici un consumator de cocaină. De aici însă și până la a afirma că tânărul medic ar fi fost responsabil de apariția primilor cocainomani din Viena, e cale lungă. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea era practică obișnuită în vestul Europei să se folosească cocaină ca anestezic local sau pentru a combate dependența de morfină. La vremea respectivă neurologia nu era atât de avansată pentru a demonstra efectele devastatoare pe care cocaina le poate avea asupra creierului. Freud a fost în acest caz, victima unui curent, unei mode. La momentul când scria “Uber Coca”, Sigmund Freud era doar un ilustru anonim în căutarea afirmării, nimic din ceea ce avea să-l facă celebru nu fusese încă așternut pe hârtie. Spre finalul vieții, măcinat de cancer, Freud va recurge din nou la droguri însă, doar pentru a-și ușura suferința.

**"

 GRETA GARBO, FASCINANTUL CHIP AL SECOLULUI XX


“Eram uluit de versatilitatea Gretei Garbo. Explozii neaşteptate de veselie, aproape naive şi copilăroase, alternau imprevizibil cu momente de autocontrol şi circumspecţie, totul sub aura frumuseţii ei ameţitoare. Când prietenul său a sugerat să ne continuăm seara la un night-club din Greenwich Village, “unde o româncă focoasă cânta de inimă albastră”, spre mirarea noastră, Garbo a refuzat sec.


“Vrei să mergem acolo ca să-ţi cânte la ureche ţie, ţie şi numai ţie”, l-a ironizat ea agasată. „Când o să afle că prietenul nostru, aici de față, este român, n-o să-mi mai cânte numai mie. Probabil că o să-i cânnte şi lui. De altfel merită să o audă, are o voce grozavă…”


“Da, parcă nechează”, a izbucnit Garbo. Am pufnit cu toții în râs și am comandat încă o plăcintă. Va să zică, era geloasă. Garbo era geloasă. Pur și simplu nu-mi venea să-mi cred ochilor. Când ea a adăugat că prefera să mergem acasă la el — locuia chiar pe malul râului — el a acceptat, afabil și curtenitor, deși nu din cale afară de entuziasmat. Presupun că regreta să nu-și poată asculta dizeuza preferată. Eu comandasem plăcintă cu mere, iar el cu brânză. Le-am împărţit frăţeşte. Părea un om de o mare disponibilitate spirituală; când dezbatea un subiect, îşi expunea argumentele pe un ton ponderat şi prevenitor. Temperament jovial, era un nesecat izvor de anecdote picante. În timp ce îşi achita partea ce-i revenea din nota de plată, am spus că mi-ar fi plăcut şi mie să o văd şi să o aud pe româncă. Dar el n-a marşat, spre încântarea evidentă a celor două doamne – Garbo şi Dusty.


Casa lui, cu o faţadă îngustă şi elegantă, se afla în Sutton Place. Începând chiar de la intrare, de o parte şi de alta a scării ce urca spre living-room, pe pereţi se afla expusă o extraordinară colecţie de tablouri semnate de El Greco, Gauguin, Van Gogh, Rembrandt… În tot restul casei aveam să descopăr alte şi alte nepreţuite capodopere, alese cu pricepere şi cu gust. Intrigat, am întrebat-o în şoaptă pe Garbo: „Cum ai spus că îl cheamă pe prietenul tău?“


„Onassis — Aristoteles Onassis. Spune-i Ari, lui aşa îi place.” Va să zică mă târguisem pentru bucata de plăcintă — „Nu-ţi dau să guşti dintr-a mea decât dacă mă laşi să iau şi eu dintr-a ta” — cu unul din giganţii finanţei mondiale. Din fericire, spre deosebire de alţii, mă alesesem cu o prietenie şi nu cu un “faliment”. Ulterior aveam să-l întâlnesc deseori pe Onassis la etajul al doilea al Clubului 21 din New York, unde venea să prânzească de unul singur. Am vorbit bineînţeles despre cântăreaţa româncă din Greenwich Village, pe care între timp o ascultasem şi eu. “Îmi aminteşte, i-am spus eu, de o franţuzoaică formidabilă: Damia”. Onassis, care o auzise şi el în tinereţe pe Damia, mi-a dat dreptate.


Ari era îndrăgostit de yacht-ul lui, Christina, botezat astfel în onoarea fiicei sale şi prevăzut cu nouă dormitoare, fiecare purtând numele unei insule greceşti. Oaspeţii erau rugaţi să-şi aleagă singuri insula. Garbo optase pentru Lesbos. Am să mi-l amintesc întotdeauna aşa cum era în seara aceea, când mi-a oferit o frântură din filosofia lui: „Dacă eşti ruinat şi nu ai unde locui, închiriază o cameră în aripa rezervată servitorilor, dar ai grijă ca ea să se afle în cel mai bun şi mai elegant hotel din oraş. Numai cine riscă câştigă.”


Pe Greta Garbo o cunoscusem acasă la familia Feyder, Jacques Feyder, cineastul francez, şi soţia acestuia, Frangoise Rosay, una din marile actriţe ale Franţei acelor vremuri. În locuinţa lor californiană din apropiere de Santa Monica, Franqoise reunea un încântător grup de prieteni: scriitorii Jacques Déval, Maurice Dekobra, Yves Mirande şi Salka Viertel, regizorii Ernst Lubitsch, Willy Wyler şi Robert Florey, actorii Arlette Marchal, Michele Morgan, Garbo şi Charles Boyer deveniseră „obişnuiţii casei”.


Auzisem atâtea despre comportamentul solitar al Gretei Garbo, despre izolarea ei voită, despre felul ei de a fi, ciudat şi imprevizibil, încât, aflând că voi avea în sfârşit ocazia să o cunosc, mă aşteptam la cine ştie ce apariţie bizară. Când colo, am descoperit o Garbo simplă, directă, bine-dispusă, agreabilă, înzestrată cu un plăcut simţ al umorului. Pe atunci nu păşisem încă în lumea cinematografului. Îmi câştigam pâinea ca pictor şi tocmai mi se comandase portretul lui Jacques Feyder. Lui Garbo i-a plăcut cum lucram şi a acceptat cu dragă inimă să-mi pozeze pentru câteva schiţe şi pentru câteva instantanee fotografice în care am imortalizat-o alături de Jacques.


Foarte curând aveam să înțeleg că, pentru a-i fi prieten, era de ajuns să te porţi simplu, să nu-i ceri nimic, să nu o judeci niciodată și să păstrezi o discreție totală asupra toanelor ei. Într-o seară ploioasă, ne aflam acasă la Feyder. Veselă și relaxată, Garbo râdea în hohote ascultându-i pe ceilalţi şi turuia la rându-i ca o morişcă. Pe neaşteptate însă, în grupul nostru şi-a făcut apariţia un străin, un actor englez pe care ea nu-1 cunoştea. A reacţionat brusc, ca un animal sălbatic prins în cuşcă. S-a refugiat pe terasă şi de acolo a ieşit în grădină, de unde a fugit de una singură, prin întuneric şi prin ploaie, până acasă.


Garbo era timidă şi foarte nesigură de sine. Considera că, de fapt, persoana ei nu avea nimic special de natură să îi îndreptăţească pe ceilalţi să facă atâta caz de ea. Hotărâse să rămână singură, să aibă o viaţă a ei şi numai a ei. Textual afirmase: „Vreau să fiu lăsată in pace” şi nu „vreau să fiu singură”.


Solitudinea şi-o crease ea însăşi, cu bună ştiinţă, ca o pavăză a vieţii sale particulare. Vedetele intrate în legendă au contat întotdeauna pe o însuşire anume, mai presus de toate celelalte: vocea (Lauren Bacall), chipul (Liz Taylor), mersul (Brigitte Bardot), atmosfera creată în jurul propriei persoane (Kate Hepburn), miraculoasa dibăcie în crearea caracterelor (Bette Davis), arta de a-l asculta pe interlocutor (Spencer Tracy), perfecţiunea sculpturală a trupului (Marilyn Monroe).


Despre Garbo nu se putea spune că ar fi avut o calitate anume. Natura o înzestrase cu toate la un joc. Când i-am făcut portretul, am înţeles că frumuseţea ei rezulta din suma unor superbe, dar evidente asimetrii: o frunte din cale afară de înaltă, o sprânceană mai ridicată decât cealaltă, o gură generoasă cu buza de jos puţin prea răsfrântă, un nas perfect care însă, privit din faţă, fugea niţel într-o parte. Şi totuşi, aceste asimetrii, plus timbrul cu totul aparte al glasului, trupul de tânar războinic, ritmul mersului, lungile pauze pe care le făcea înainte de a vorbi — creau laolaltă un univers Garbo, generat de simpla ei prezenţă. Aşa îmi apărea ea mie, atunci. Aveau să treacă mulţi ani până să o reîntâlnesc.


Între timp, în existenta mea interveniseră sumedenie de schimbări şi complicaţii. Principala mea obsesie devenise filmul. Divorţasem şi mă recăsătorisem, de astă dată într-o formulă fericită. M-am numărat şi eu printre milioanele de oameni care au plâns, au râs şi s-au lăsat vrăjiţi de cel mai fascinant chip al acestui secol. În întunericul sălilor de cinematograf, pe ecranul televizoarelor, în culori sau în alb-negru, Greta Lovisa Gustaffson, numele ei adevărat sub care profesase ca manechin pe vremea când prezenta pălării la un mare magazin universal din Suedia, se preschimba în Leonora din Femeia vampir (The Temptress), în Felicitas din Carnea diabolică (Flesh and the Devil), în Anna Karenina (Love), în Lillie Sterling din Orhideea sălbatică (Wild Orchids), în Susan din Curtezana (Susan Lenox, her Rise and Fall), în Grushinskaia din Grand Hotel, în Cristina din Regina Cristina (Queen Cristina), în Marguerite din Dama cu camelii (Camille), în Ninotchka din Ninotchka, în Karina din Femeia cu două feţe (The Two-Faced Woman).


În 1942, după ce pe ecrane ieșise primul din filmele în care ea urma să apară în acel an, Studiourile Metro Goldwyn Mayer au anunţat cu surle şi tobe că „Femeia cu două feţe” va înfăţişa lumii o nouă Garbo. O actriţă diferită cu forţă dramatică şi calităţi artistice cu totul aparte. Garbo, însă, nu era de aceeaşi părere. Ei nu-i plăcuse filmul. Calm şi simplu, a anunţat că „se retrage, renunţând să mai joace în filme”. Bineînţeles, lumea şi-a făcut cu ochiul, iată o şmecherie publicitară clasa întâi. Ca mâine ziarele din lumea întreagă vor vesti triumfător, pe prima pagină, cu titluri de-o şchioapă: GARBO SE ÎNTOARCE.


Cei ce au crezut aşa cunoşteau, se vede, regulile publicităţii, dar nu o cunoșteau pe Garbo. Nu știau cu ce fel de femeie au de-a face. În recluziunea ei voită, vedeta păstra tăcerea, ferm hotărâtă să-şi menţină decizia. Aşa s-a încheiat una din carierele cu adevărat cele mai formidabile din istoria filmului. Omenirea a pierdut pentru totdeauna o părticică din frumuseţea şi strălucirea sa.


În viaţa Gretei Garbo au existat mulţi bărbaţi, dar nu pentru multă vreme. Toţi au vrut să o aibă de soţie. Dar Garbo era şi a rămas „Singură”. Despre ea s-au scris sute de cărţi în toate limbile pământului. Pentru ea s-au făcut filme peste filme. Coperţile şi paginile revistelor au publicat mii şi mii de fotografii, studii şi portrete de-ale ei. A cumpărat şi a vândut o duzină de case. A făcut avere şi pe seama ei au circulat fel şi fel de zvonuri şi poveşti, unele întemeiate, altele mincinoase. A devenit un mit adulat şi imitat.


De ce s-a retras Garbo? Răspunsul la această întrebare l-au căutat toţi. S-au scris articole, explicaţiile şi speculaţiile au umplut tomuri întregi, tăcerea şi obstinaţia ei fiind de natură să sporească misterul, aţâţând şi mai mult curiozitatea opiniei publice.”


*** Amintirile lui Jean Negulesco, traducere de Manuela Cernat, România literară, 1986


Greta Garbo s-a născut pe 18 septembrie 1905 la Stockholm și a încetat din viață pe 15 aprilie 1990 la New York. Actrița avea 84 de ani.

***

 ISTORIA CĂMĂȘII ALBE


Proaspată, fără mari pretenţii, aristocratică prin ea însăşi, e totodată uşor de purtat. Clasica white shirt, alt passé-partout de netăgăduit al garderobei noastre, respiră stil şi nu cunoaşte restricţii temporale. E fantastică în combinaţie cu jeans şi perfectă alături de fusta neagră, lungă. În ceea ce priveşte cromatica, albul e culoarea care întruchipează puritatea, rasele druizilor (preoţii celţilor), rochia de nuntă (dar după 1920, căci înainte femeile se căsătoreau în rochie de seară).


Multe figuri literare feminine îşi fac prima apariţie în alb, la vârsta inocenţei. Dar, de cum cad pradă păcatului, reputaţia şi veşmintele le sunt iremediabil pângărite. Doar două exemple edificatoare: Tess, personajul lui Thomas Hardy, şi Daisy Miller, creaţia lui Henry James.


Tocmai tendinţa către intinare face ca albul să simbolizeze apartenenţa la o clasă privilegiată, posibilitatea de a investi în săpun de bună calitate şi în personal însărcinat cu întreţinerea garderobei. Nu întâmplător, sporturi de origine elitistă, cum ar fi tenisul sau golful, cer un echipament imaculat.


Puternica legatură cu copilaria şi cu desăvârşita curăţenie din spitale a făcut ca albul să fie asociat cu boala şi slăbiciunea. În filmul “Moarte la Veneţia” (1971) adaptat de Luchino Visconti după nuvela lui Thomas Mann, oraşul cade pradă unei epidemii pe care autorităţile o ţin secretă. Iar albul orbitor al hainelor nu face decât să ascundă ipocrit descompunerea progresivă a trupurilor.


Tizian – Portret de femeie


Strămoşul cel mai îndepărtat al cămăşii ne readuce în Imperiul Roman din primii ani ai secolului al III-lea d. Hr. E o tunică din in, care se îmbrăca pe cap, lungă până la genunchi, strânsă în talie cu o curea. Folosită atât de bărbaţi, cât şi de femei, sub drapajele togilor şi peplurilor, e în realitate precursoarea lenjeriei intime.


În secolul al XI-lea, la curtea Bizanţului, cămaşa purtată sub îmbrăcămintea grea, plină de perle şi pietre preţioase, e mult mai strâmtă decât cea romană, dar tot fără nasturi; aceştia apar abia două secole mai târziu.


În timpul Renasterii, inului i se alătură bumbacul. Şi, cu ajutorul unor urzeli tot mai fine, cămaşa etalează nenumarate creţuri şi cute plate. Manşetele şi decolteul sunt adeseori ornate cu broderii şi se închid cu un şnur. Femeile, mai ales, poartă cămăşi din in sau mătase foarte fină, cu mâneci ample şi decolteuri adânci, peste care pun corsete mai degrabă rigide, aşa cum se poate vedea în “ Portret de femeie în oglindă” a lui Tizian (1570) sau în desenul lui Henri de Toulouse-Lautrec, “ Femeie legându-şi corsetul” (1879).


Tandemul cămaşă-corset va fi invincibil până la sfârşitul epocii victoriene. Ceea ce variază însă, în funcţie de fluctuaţiile modei, e gradul de comprimare a cutiei toracice cu ajutorul acestui instrument de tortură legal.


Revenind în Renaştere, obiceiul de a schimba o dată pe săptămână lenjeria intimă, consemnat de cronicarii vremii, denotă în realitate o înclinaţie cam vagă către curăţenie. Pe atunci, cămaşa avea misiunea de a absorbi secreţiile corpului, de cele mai multe ori spălat doar la câteva luni odată. Astfel, îmbrăcămintea, extrem de elaborată, şi prin urmare foarte greu de spălat, era protejată de secreţiile corporale. În ciuda funcţiei degradante de stăvilar între pielea murdară şi haine, cămaşa e tot mai importantă. Lucrezia Borgia (1480-1519) care, respectând voinţa tatălui său, Papa Alexandru al VI-lea, colecţionează mai mulţi soţi decât Elizabeth Taylor, se mărită în 1501 cu Alfonso d’Este, primul născut al ducelui de Ferrara. Primită triumfal la curte, etalează un trusou de 200 de cămăşi, unele în valoare de 100 de ducaţi.


Un look mai spartan au cele îmbrăcate direct pe sub platoşă la turniruri, un dar aducător de noroc pe care doamna îl făcea cavalerului. La sfârşitul concursului, învingătorul restituia obiectul de îmbrăcăminte iubitei, ca probă de devotament, sau ca simbol al morţii, dacă era pătată de sângele învinsului.


Noutăţile celei de-a doua jumătăţi a secolului al XVI-lea privesc gulerul. Încreţit şi ondulat în diferite moduri, acesta îşi ia numele de “jabou”. Şi, pentru a-şi menţine forma încreţită, e apretat la cald. Foarte curând se transformă în gulerul de dantelă cu rulouri rigide care, la curtea spaniolă a regelui Carol Quintul (1500-1558), atinge dimensiunile unei roţi de moară, provocând inevitabila alungire a mânerelor tacâmurilor.


Ludovic al XIV-lea


În perioada barocă, mânecile cămăşii sunt atât de bogate încât ies abundent din manşetele hainei. Şi cu gulerul cum rămâne? Se prăbuşeşte ca o cascadă spumegândă pe piept, într-un potop de dantele.


Veneţia, care în secolul al XVI-lea îşi câştigase faima de a avea cele mai bune dantelărese, trebuie să cedeze sceptrul Franţei. La curtea regelui Ludovic al XIV-lea (1638-1715), îmbrăcatul regelui devine o adevărată ceremonie de tipul celei de schimbare a gărzii. Unui nobil, în fiecare zi altul, îi revine onoarea de a înmâna suveranului camaşa pe care acesta o va îmbrăca odată trezit din somn. E o formă de împărtăşire stranie şi privilegiată a intimităţii, destinată măgulirii unei clase cu periculoase înclinaţii către trădare.


Odată cu reapariţia cravatei – apărută pe fugă la începutul secolului al XVII-lea la gâtul soldaţilor şi gentilomilor, pentru a cădea apoi în uitare, în perioada barocă – reverul cămăşii devine un simplu guler, în jurul căruia se înfăşoară cravata.


În sfârşit, la începutul secolului al XVIII-lea, codul bunelor maniere dictează: cămăşile trebuie să fie albe, proaspete şi parfumate. Cei care îşi pot permite le trimit la scrobit în Olanda, specializată în această operaţiune.


În 1789, Revoluţia Franceză înlătură pudrele şi perucile şi trimite aristocraţii la ghilotină doar în cămaşă. Între timp, pe străzile Parisului mărşăluiesc revoluţionarii care scandează “liberte, egalite, fraternite”. Pe sub jiletcă sau pe sub haina scurtă poartă o simplă cămaşă din bumbac al cărei rever e numit “a la Robespierre” chiar în onoarea Incoruptibilului, şi tradiţia cere ca, înainte de a zbura capul condamnatului, călăul să îi smulgă gulerul de la gât.


De la rolul de protagonistă absolută a ţinutei, cămaşa trece, în secolul al XIX-lea, la statutul de fantomă ascunsă sub jiletcă (acum închisă până la gât), vestonul fracului şi o imensă cravată legată cu funda. Şi asta chiar când inventarea maşinii de cusut, în 1846, îi multiplică exponenţial gradul de răspândire.


Fapt demn de amintit, cămaşa albă a fost uniforma obligatorie în duelurile cu spada. De preferinţă din mătase, uneori se renunţa la o mânecă spre a lasa liber braţul luptătorului. În duelurile cu pistolul, în schimb, cămaşa e bine ascunsă sub reverul ridicat al hainei, spre a evita ca strălucirea ei să-l ajute pe adversar să ţintească.


După cum am vazut, aproape tot secolul al XIX-lea, cămaşa feminină rămâne ascunsă sub haine, alături de corset, şi poate fi folosită, dacă e cazul, drept cămaşă de noapte. A o purta fără nimic deasupra echivala cu a fi dezbrăcată, ceea ce era permis doar în faţa soţului sau a medicului în vizită la domiciliu. Abia în 1880, odată cu naşterea îmbrăcăminţii din două bucăţi, adică o haină şi o fustă lungă evazată, cămăşile ies iar la lumină. Sunt plisate, brodate şi cu gulerul înalt până la bărbie.


În jurul anului 1860, femeile încep să fie pasionate de tenis. Dar albul se va impune pe zgura roşie abia 20 de ani mai târziu, graţie remarcabilei lui calităţi de a ascunde petele de transpiraţie. În 1905, May Sutton câştigă la Wimbledon, etalând o cămaşă a tatălui său şi având astfel garantată o mai mare libertate de mişcare. Şi provoacă un adevărat scandal când îşi suflecă mânecile din cauza căldurii.


Trecând acum în revistă rapid primii ani ai secolului XX, trebuie semnalat faptul că, odată cu întărirea aparatului statal şi bancar, aşa-zisele “gulere albe” se înmulţesc ca ciupercile după o furtunoasă ploaie de vară. Numele generic se referă la funcţionarii din birouri, pentru care cămaşa albă se impune ca semn al statutului şi al curăţeniei, în opoziţie cu salopeta albastră folosită de cei nevoiţi să desfăşoare o muncă manuală. Deja din anii’50, când era încă la modă ca femeile să fie casnice, fiecare soţie devotată avea datoria să umple dulapul soţului, mai să dea pe dinafară, de cămăşi albe, perfect călcate, simbol al respectabilităţii burgheze. Cămaşa purtată pe sub taiorul feminin în forma sa cea mai şic poartă, asemeni rochiei negre, semnătura Coco Chanel. Dar dacă vorbim de cantitate, Imelda Marcos a acestei categorii e cu siguranţă Greta Garbo, care pare să fi avut aproape şase sute.

***

 Cântec fără răspuns  

                           Nichita Stănescu 


De ce te-oi fi iubind, femeie visătoare,

care mi te-ncolăceşti ca un fum, ca o viţă-de-vie

în jurul pieptului, în jurul tâmplelor,

mereu fragedă, mereu unduitoare?

De ce te-oi fi iubind, femeie gingaşă

ca firul de iarbă ce taie în două

luna văratecă, azvârlind-o în ape,

despărţită de ea însăşi

ca doi îndrăgostiţi după îmbrăţişare?...

De ce te-oi fi iubind, ochi melancolic,

soare căprui răsărindu-mi peste umăr,

trăgând după el un cer de miresme

cu nouri subţiri fără umbră?

De ce te-oi fi iubind, oră de neuitat,

care-n loc de sunete

goneşte-n jurul inimii mele

o herghelie de mânji cu coame rebele?

De ce te-oi fi iubind atâta, iubire,

vârtej de-anotimpuri colorând un cer

(totdeauna altul, totdeauna aproape)

ca o frunză căzând. Ca o răsuflare-aburită de ger.

***

 Cântec singur

                     Nichita Stănescu 


Mă-ntorc, la tine mă întorc

Doiniri să se-nfiripe!

Se frânge timpul între crengi

în ore și în clipe...


Hei...mâine-am să-ți aduc în ochi

de-mi vei ieși-nainte,

un cântec vechi, un joc de doi

din sânge și cuvinte


Cântări de ocnă și de dor

mă dor și mă adună

Azi codrul tot, tâlharii goi

s-au murdărit cu lună


Mă-ntorc, la tine mă întorc

prin noapte și prin gânduri

Rămân nescriși în urma mea

copacii, rânduri, rânduri


și calc așa, fără să vreau,

cu tălpile murdare,

pe umbra frunzelor de tei

uitată în cărare

***

 Te-am cautat


Te-am cautat,încă te caut...

Nu ştiu când am să te găsesc,

Dar nu-i nimic!Eu pot s-aştept

Şi viața asta şi cealaltă,

Căci ştiu că am să te-ntâlnesc.

Poate te-ntrebi de unde-mi vine

Atâta-ncredere in tine?

Nu ştiu să îți zic vreun motiv,

Poate că simt că-mi eşti ursit?

Sau poate sufletul din mine

Te caută de ani de zile,

Din altă viață,din trecut

Ştiind că te-a mai avut.

Şi nu-i păcat,hai,zi şi tu,

Neâmperechiat să-mi fie-acum,

Când te-a ştiut şi te-a avut,

S-a întâmplat că te- pierdut?

Dar ce-a iubit,iubit rămâne

Şi te aşteaptă tot pe tine.


                         autor Ionela Negrila

***

 Nu e om pe lumea asta

Adevăr să fi grăit,

Când a spus că de la viață

A primit tot ce-a dorit.


Unii s-ar grăbi să spună

Că servici bun au și casă,

În garaj mașină nouă

Și-o familie frumoasă.


Doar că-n marea alergare

Prin a lumii labirint,

Astăzi simt plumb în picioare

Și la tâmple flori de-argint.


Alții,ciugulind pe-alocuri

Din plăcerile mărunte,

Duc în spate bruma vremii

Pe cărări nepotrivite.


Pe când unii doar visează

Bunăstare și confort,

Alții, moștenesc imperii

Fără minim de efort.


Nu poți cântări pe brațe

Bogăția pământească,

Laolaltă cu iubirea

Și căldura sufletească.


Cum nu poți schimba destinul

Tipărit de la născare,

Dintr-un martor al trăirii

Într-un bulgăre de sare.


Scena vieții-i pardosită

Cu iluzii fermecate.

Poartă sufletu-n ispită

Zi de zi, noapte de noapte.


Tot ce-i mult, poate distruge

Rațiunea, sănătatea

Și-n final se poate-ajunge,

Să umbrească libertatea.


Azi te bucuri când ți-e bine,

La necaz te crezi imun

Însă, nu uita că-n viață,

Ești un simplu pelerin.


autor Rodica Larie

**#

 Numai iubirea...

       "... căci toți se nasc spre a muri și mor spre a se naște..." Mihai Eminescu 


Scopul vieții este moartea,

n-o spun eu, dar cred că știi,

o spun zeii, scrie-n cartea

tipărită de furii.


Ca un tren rulăm spre gară,

personal, dar și rapid,

unii se târăsc sau zboară,

alții doar trăiesc stupid.


Nu lăsa să te corupă

viața fără niciun țel,

caută vântul din pupă,

fă-ți din dragoste castel.


Fericit cel ce trăiește,

nu un secol, mai puțin,

dar se bucură, iubește,

bea la masă-un strop de vin.


Iubind ziua, dar și noaptea,

trăiți clipa, cât puteți,

scopul vieții este moartea, 

n-o fentați nici dacă vreți!


versuri: Ioan Grigoraș

***

 Ce dor te-aduce?


Ce dor te-aduce azi la mine,

Ce pași te-aduc în lumea mea?

Misterios e omul ce se-ascunde

În gândurile altcuiva.


Tu, ce te bagi în suflete rănite,

Primejdios, rămâi în gazda ta,

Și-asemeni demonului ce distruge,

Să nu posezi tu lumea mea.


Nu-s om, sunt flacără mocnită,

Iar tu, de vrei o inimă în dar,

Să știi că eu am dăruit-o

În drumul meu unui hoinar.


Ce nu înțelegi, străine?

Căci nu mai am nimic de dat...

Iubirea ce-a zăcut în mine

Sunt urmele pe care ai călcat.


S-a dus sclipirea din privire,

E-atât de greu să mai respir

Când mă îmbrățișezi cu sete oarbă

Și-nfigi în mine colții de rechin.

                  Lorena-Adriana Ionică

***

 IUBIREA


Pentru M*, 

întru bogăția viselor petrecute împreună


Am visat împreună

Cu toate stelele din Univers


Am rătăcit sub lună…

Uneori ne-am și înțeles, 


Alteori am urcat 

Prin miezuri de neant


Să pătrund în galaxii vii

Pline de iubire și de poezii!


Am visat dincolo de stele

Ființa ta în brațele mele


Și te-am iubit te-am iubit

Din infinit prin infinit


Cu sufletul pururi rănit

Că destul nu te-am privit


Înainte de acest răsărit

În care sunt îndrăgostit 


De tot ce-n lume e frumos, 

De gândul cald și voios, 


De poezia inimii tale

Plină de doruri/de iertare


Mulțumesc frumos, mulțumesc

Că în sufletul tău eu înfloresc


Mulțumesc cu multă sinceritate

Că inima ta în mine se zbate


Mulțumesc tainic că te privesc

Cu simplitate și cu firesc…


Mulțumesc, mulțumesc pentru tot:

Zboară cu mine peste orice orizont!


(din Constantin ANTON –

Trilogia ZBORURI:

„Universul sufletului meu”,

colecția Ideal și Necesitate, nr. 24,

Editura PIM, Iași, 2025)

***

 Primele amintiri


Când am căzut din ceruri era o primăvară

Cu flori de toporași ce răspândeau în seară

Arome pastelate și dulci ca mângâierea

Prin adieri plăpânde și triste, ca tăcerea.


Când m-am născut în lume era o primăvară

Ce răspândea din muguri miros de floare-amară

Prin ierburile crude din musturi de zăpezi, 

Prin ramuri legănânde în vânturi, prin livezi.


Când am căzut în lume din ceruri înstelate

Eram un înger gol cu aripi delicate

Înfășurat în mantii cu albe dantelări

Și ochi adânci, albaștri ca apa unei mări


Îmi amintesc de-atunci doar asfințituri calde

Răsfrânse-n luciul apei care părea să scalde

În clare oglindiri măreții nori din ceruri

Care prindeau culori în mii și mii de feluri


Ce-mi amintesc de-atunci sunt numai mici frânturi

A unui ,,te iubesc”, desprins de legături

A unui sens al vieții ce ducea către cer

A simplului etern ascuns în efemer


Ce-mi amintesc de-atunci e ceru-adânc, albastru,

Ce mă sorbea spre el ca într-un vis măiastru

Palatele de nori înalți și singuratici

Care-și trăgeau pe ceruri pereții lor gigantici


Și cețurile calde căzute peste văi

Când soarele-și pleca călduțele văpăi

Spre dealurile moi, smerindu-se de sus

Într-un ceresc spectacol al marelui apus


Îmi amintesc salcâmii în primăveri târzii

Și florile lor albe în muguri străvezii

Care tronau măreți ca niște candelabre

Crescute către cer, brodați în voaluri albe


Și foșnetul de frunze din serile târzii

Și stropii grei de ploaie căzută pe câmpii

Și florile durerii crescute-n al meu trup

Și aripile mele, de grele, cum se rup...


Ce a mai fost de-atunci, nu-mi mai aduc aminte

Știu doar că m-am închis pe veci între cuvinte

Și oamenii veneau spre aripi să le sfarme

Rupând din răutate fulgii cu tot cu carne!


Ce-mi mai aduc aminte e marea de durere

Din rănile adânci...și tainica-mi tăcere,

Iar eu, un muribund, fugind din loc în loc

Hrănit cu vise oarbe și fără de noroc


Și lacrimile calde m-au învelit în noapte

O noapte-ntunecată, fără lumini și șoapte

În care-mi povestesc durerile vieții

Cu o durere grea de scrijelesc pereții


Pe foaia de hârtie las urme sângerii

Și picuri grei de lacrimi din ochi tot mai pustii

Care se pierd ușor în a uitării noapte

Ca unic testament pentru eternitate

***

 Ne ducem toţi - Serghei Esenin - (Dăruit cu frumusețe fizică și cu o personalitate romantică, poetul care a înseninat literatura rusă).

Traducere-George Lesnea


Ne ducem toţi câte puţin, mereu,

Către-un liman de tihnă şi-mpăcare,

Poate curând va trebui şi eu

Bulendrele să-mi strâng pentru plecare.


O, dragi mesteceni, gingaşi şi subţiri!

Şi tu, pământ!Şi voi, câmpii ca marea!

În preajma sorocitei adormiri

Eu unul nu-mi pot stăpâni-ntristarea.


Pe lumea asta am iubit nespus

Tot ce în trupuri sufletul adie.

Spun pace vouă, sălcii ce-n apus

Vă oglindiţi în apa purpurie.


Atât de multe gânduri am urzit,

Am scris atâtea cântece visate

Şi pe pământul trist sunt fericit

C-am respirat şi c-am trăit de toate.


Sunt fericit c-am sărutat femei

Şi-am lenevit pe iarba parfumată,

Iar fiarelor, ca unor fraţi ai mei,

Eu nu le-am zdrobit capul niciodată.


Acolo ştiu că nu foşneşte-n zări

Cu gâturi lungi de lebădă, secara…

De asta-n preajma tainicei plecări

Eu mă-nfior şi-mi simt adânc povara.


Acolo ştiu că nu vor mai fi fagi

Nici holdele cu aur viu pe nume…

De asta poate mi-s aşa de dragi

Toţi oamenii cu care sunt pe lume

"***

 Minù


Eu sunt Minù și drept vă zic,

Căci dintre toate-s cea mai șic.

Am mers suav ca de cadână,

Sunt cea mai splendidă felină.


Ca ambrele sunt ochii mei,

În urechiușe am cercei,

Blănița, moale, mătăsoasă,

Codița, lungă și stufoasă.


Mai fac prostii din când în când,

Căci îmi iau mult, prea mult avânt,

Mai salturi, mai câte un zbor,

Mai câte-o vază pe covor.


Stăpâna, vai și-amar de ea

A strâns totul din calea mea:

Cristal, ceramică, sculptură,

În jur? Numai literatură.


E plictiseală, mai mereu,

Cu-atâtea cărți în jurul meu,

E inutil să mă feresc,

Nu prea îmi place să citesc.


Numai pentru că mă iubește

Stăpâna nu mă pedepsește,

Însă de multe ori mă ceartă

Și către mătură se-ndreaptă.


Eu mă pitesc și-o las să plece

Și stau acolo până-i trece,

Apoi îi torc lângă picioare

Și-așa uită de supărare .


Claudia Maria Merticariu

***

 Din miliarde


Nu știu de ce, dar toate mi se par

că-ncep și se termină doar cu tine,

când nu mă ții în palmă sunt impar,

iar clipele frumoase sunt puține.


Cum oare să dezleg acest mister?

Să știu de ce mi-e foame și mi-e sete

să te respir și noaptea-n vis te cer, 

iar când te am, visul să se repete.


În verde crud, desculță, în veșmânt

de lună plină să-mi bați în fereastră,

să scriem amândoi un legământ

că nu va fi iubire ca a noastră.


Eu fac în fața zeilor înscris

cu sângele care-mi pulsează-n vene

că sunt flămând de fructul interzis,

iubirea pentru el mi-e scrisă-n gene.


Nu știu de ce, dar simt că nu mai pot

nici o secundă să nu-mi fii aproape,

Calea Lactee am s-o trec înot

ca să te-ating cu buzele pe pleoape


și pe gurița dulce, un sărut

să ostoiască focul ce mă arde

de când în viața mea ai apărut,

cea mai frumoasă stea din miliarde.


versuri: Ioan Grigoraș

***

 Sunt atatea lucruri pe care am vrut să ți le spun, convinsă că voi avea mereu timp să le fac, dar nu a mers așa.

Ai plecat într-o călătorie fără întoarcere, iar acum e prea târziu pentru mine.


Am înțeles că timpul nu merge, el aleargă.

 Merge atât de repede încât nici nu observăm când alunecă.

Timpul nu se oprește niciodată. S-a oprit pentru tine, dar pentru mine continuă să deruleze.


Se spune că timpul este înțelept și vindecă rănile. 

Pe de altă parte, cred că nu prea le vindecă: le acoperă, le maschează, dar nu încetează niciodată să doară... Întotdeauna rănesc.


Acum înțeleg că niciodată nu este suficient timp pentru a trăi, ci puținul pe care îl avem pentru a profita la maxim.

Și că niciodată nu e prea târziu, nici prea devreme, să spunem ceea ce simțim celor pe care îi iubim. 

Dacă suntem încă în viață, este întotdeauna momentul potrivit să o facem.😔


PAGINA Viata cu de toate

***

 Bărbatul adevărat nu e doar putere

El e alinare, căldură, mângâiere,

Nu e violență, minciună sau trădare,

Zile-ntunecate sau cuvinte-amare.

Bărbatul adevărat,nu te folosește,

Pentru placerea sa,nici nu te rânește.

Din ochii tăi lacrima, nu lasă să iasă,

Și pentru el,ești cea mai frumoasă.

Bărbatul adevărat te susține în toate,

E liniștit, când tu n-ai dreptate.

Dacă greșești,te cuprinde ușor,

Te sărută aprins și cu mult dor.

Bărbatul adevărat prin "flori"nu pășește,

Când știe că în viață cineva îl iubește,

Îl așteaptă și vede în el lumea toată,

Jumătatea lui...ce-n inimă-l poartă,

Bărbatul adevărat nu-și ignoră iubita,

Pentru a demonstra,prietenilor, bărbăția.

Bărbatul adevărat știe foarte bine

Că doar iubita în toate-l va susține.

Bărbatul adevărat,bărbat va rămâne

Indiferent ce va fi mâne.

***

 “Aceasta este lecția grea pe care am învățat-o anul acesta:

Indiferent cât de puternică se simte legătura, indiferent de cât timp vă cunoașteți, indiferent de câte bătălii ați dus umăr la umăr și indiferent câtă iubire ați crezut că există - inimile oamenilor se pot schimba într-o clipită.


Este o pastilă greu de înghițit, realizând că loialitatea nu este întotdeauna reciprocă, iar promisiunile nu sunt întotdeauna pentru totdeauna. Amintirile pe care le-ați construit împreună, râsul, lacrimile, înțelegerea tăcută - tot ce ați ținut sacru - pot fi spulberate într-un singur moment de schimbare.


Cea mai grea parte nu este nici măcar pierderea în sine; este confuzia. Cum poate cineva căruia i-a păsat atât de profund să se răcească brusc? Cum poate cineva în care ai avut încredere să rămână să devină persoana care trebuie să plece? Este un sentiment care te face să te îndoiești nu doar de ei, ci de tine însuți. Am ratat semnele? Nu am fost de ajuns? Totul a fost o iluzie?


Dar iată ce am ajuns să înțeleg:

Schimbarea este inevitabilă. Oamenii cresc, prioritățile se schimbă, iar uneori, oricât de mult luptăm să rezistăm, se îndepărtează. Nu înseamnă întotdeauna că am făcut ceva greșit. Aceasta nu face dragostea pe care ai împărtășit-o mai puțin reală. Pur și simplu înseamnă că capitolul lor din povestea ta s-a încheiat, chiar dacă nu erai pregătit să întorci pagina.


Și în timp ce este dureros - în timp ce te rupe în bucăți - te învață și puterea. Înveți să iubești fără așteptări, să prețuiești momentele pentru ceea ce sunt și să accepți că nu toate legăturile sunt menite să dureze pentru totdeauna.


Până la urmă oamenii care sunt meniți să rămână vor rămâne. Ei vor lupta pentru tine așa cum lupți tu pentru ei. Te vor alege, iar și iar, fără ezitare.


Deci, cei care aleg să plece, să plece. Plecarea lor nu definește valoarea ta. Inima lor schimbătoare nu înseamnă că a ta nu a fost suficientă.


Pentru că, chiar și atunci când legătura se rupe, capacitatea ta de a iubi rămâne intactă - și acolo se află adevărata ta putere."🙂


PAGINA Viata cu de toate

***

 Eu m-am născut pe-acest pământ,

Să-ndur și vremuri de nevoi...

Și fără gând de-a fi un sfânt,

S-aduc iubire printre voi!


Un biet poet, ce-n vremuri grele,

Să fie sprijin tuturor,

S-arunce-n jur cu praf de stele

Și să aline răni ce dor!


Nu am puteri paranormale,

Am slăbiciuni chiar, uneori,

Însă aș vrea, pe-a vieții cale,

În urma mea să crească flori!


Prin viață nu doresc să trec,

Un anonim lipsit de sens,

Și de aici când o să plec,

Să las în loc, un gol imens!


În viața mea, perfect normală,

Când amintiri îmi trec prin minte,

Din ochii mei curge cerneală,

Și se transformă în cuvinte!


Privesc pe-a inimii fereastră,

Și-aștern pe foaia de hârtie,

Povești mai vechi din viața noastră,

Și le transform în poezie!


Nu sunt decât un biet poet,

Care iubirea-n piept v-o poartă,

Și între file de caiet,

Strânge tristețea lumii...toată!

-----------------------------------------------------

             Dorel Mărgan ✍️

***

 Iertările

de Adrian Păunescu


Tu să mă ierţi de tot ce mi se-ntâmplă,

Că ochii mei sunt când senini când verzi,

Că port noroi sau port ninsori pe tâmple,

Ai să mă ierţi, altfel ai să mă pierzi.

Văd lumea prin lunete măritoare

Şi văd grădini cu arme mari de foc.

Sub mâna mea deja planeta moare,

Şi în urechi am continentul rock.

Ai să mă ierţi că sunt labilitate,

Că trec peste extreme fulgerând,

Ai să mă ierţi, preablânda mea, de toate,

Eu sunt nemuritorul tău de rând.

Ai să mă ierţi că nu pot fără tine,

Şi dacă n-ai să poţi şi n-ai să poţi,

Mie pierzându-te-mi va fi mai bine,

Eu, tristul cel mai liber dintre toţi.

Şi cum se-ntâmplă moartea să le spele

Pe toate, înnobilându-le fictiv,

Ai să te-apleci deasupra morţii mele

Şi tot ai să mă ierţi definitiv.

Ai să mă ierţi în fiecare noapte

Şi-am să te mint în fiecare zi,

Şi cât putea-va sufletul să rabde,

Cu cât îţi voi greşi te voi iubi.

***

 Nu mă trezi din vis 


Am fost rănit de-atâtea ori

că nici nu mai știu bine

cum e iubirea unei flori,

dar te-am găsit pe tine.


Am căutat, în van, mult timp,

nu mai aveam speranță

că voi găsi un anotimp

să fim în rezonanță,


dar, uneori, când crezi în vis,

devine realitate

și-ai să trăiești ce ți-a fost scris

și la maturitate.


Te-am așteptat în palma mea, 

în fiecare viață,

și te-am găsit, ca fulg de nea,

timidă și-ndrăzneață.


Trăiesc de-atunci ca într-un basm

și cred c-o veșnicie

n-ar stinge din entuziasm 

și nici din poezie.


Nu mă trezi din vis, te rog,

te vreau într-o poveste

ca să ne poarte-un inorog 

doar pe poteci celeste.


versuri: Ioan Grigoraș

***

 Uneori


Uneori gândurile mele simt nevoia să tacă!

Se strâng unul în altul pline de promoroacă,

și înghețul începe de la minte spre suflet,

ochii mei strălucesc fără urmă de zâmbet...


Uneori, pentr-o clipă mă simt Om de zăpadă,

care nimic n-aude și nu poate să vadă!

Mă rănește-o privire... mă inspiră-un cuvânt,

nu-s picată din Lună, dar nici de pe pământ!


Uneori sunt acasă doar prin iarba tăcută,

mă simt verde ca ea, și sfioasă... și mută!

Pașii tăi îi aștept, pașii mei să-îndrume.

să m-aducă-napoi... că-s pierdută de lume!


Uneori mă privesc în oglindă mirată,

unde-i fetița dulce ce-mi zâmbea altădată,

îmi sunt... necunoscută, doar privirea o știu,

știu că-i încă devreme, să rostesc „prea târziu!”


             Zenovia - Înserare plăcută!

***

 Nu pot să-mi iau privirea de la tine


Azi m-am trezit cu poza ta în față

și ești frumoasă, ca un fulg de nea,

cum n-a avut niciun poet în viață,

dar pentru mine, tu ești viața mea.


Aș crede că exiști numai în vise,

iar visul meu nu e adevărat,

dar te cunosc, poemele nescrise,

stau mărturie,-s pline de păcat.


Ești mult prea bună, ca să fii reală,

simt edenul, atunci, când mă atingi,

și părul tău aprins ca o petală

îmi prinde ochii și privirea-n chingi.


Îi mulțumesc, Domnului, că-s în viață

și pot să te respir și să-ți vorbesc

că nopțile n-ar avea dimineață, 

dacă n-ai fi, numai să te privesc.


Nici n-aș putea să-mi dezlipesc privirea

de ochi tăi, de buzele fierbinți…

De nu mă crezi, mimează-mpotrivirea, 

dar spune: Da! Fiindcă mă scoți din minți!


versuri: Ioan Grigoraș

***

 Dacă tristețea e prea grea ,fă-o ușoară prin mângâierea cuvintelor, cu Lumina Sufletului...

Dacă lacrima- ți încețoșează privirea, însenineaz-o cu răsăritul unui sărut, cu albastrul unui colț de Cer

Dacă viața ți se pare crudă, oferă-i fructul copt dintr-o iubire, înduplec-o cu frumusețea din jurul tău...

Dacă șoapta- ți pare mută, dă-i glas cu o rugăciune...

Dacă zâmbetul ți-e trist, înveselește-l cu bucuria vieții ...

Dacă o iubire stă gata să apună,aprinde-o cu lumina unui suflet curat...sau toarnă un strop de nemurire în candela-i ce niciodată nu se stinge...

Dacă simți că te prăbușești,privește răsăritul , zâmbește și învață să renaști în fiecare zi...

Dacă vrei cu- adevărat te poți ridica peste tot și peste toate...ca Pasărea Phoenix, poți renaște din propria cenușă... și... nu uita: IUBEȘTE! Doar Iubirea spulberă întunerici și nu lasă felinarele să se stingă!

              Maria Huțanu(Mira Mar )

    

Bună dimineața lumea mea!

Bună dimineața frumoasă Viață!

Cu Iubire și frumos în Suflet și în gând fie- vă dimineața,ziua și Viața!

***

 Dumnezeu este iubire


      de Cornelia Climov 


Dumnezeu e glas de pace, în furtuni un far aprins,

E lumină ce străbate tot ce-i trist și necuprins.

În iubirea Lui, străluce orice suflet rătăcit,

El culege lacrimi multe și te face fericit.


Din iubire-a creat lumea, cerul, marea, florile,

Din iubire ne-a dat viața, soarele și zorile.

El ne poartă peste vreme, chiar și-n clipe de-ncercări,

E răspunsul ce ne-alină în hidoase întristări.


Dumnezeu e veșnicie, har divin și drum spre cer,

El revarsă milă sfântă peste omul efemer.

În tăcerea rugăciunii, ne răspunde cu-al său dar,

Fiind tot ce este iubire, Tată blând, Mântuitor.


Când apusul ne coboară și în suflet bate vânt,

El e brațul care ține și ne cheamă în Cuvânt.

În a Lui privire caldă, orice teamă se destramă,

Fiind o dragoste supremă, depărtare de cea teamă.


Dumnezeu e-n zori și-n noapte, în izvor și-n cer senin,

Este al vieții chintesență ce ne poartă prin destin.

În iubire Lui eternă stă secretul existenței,

Fără El nimic nu este nici chemarea dimineții.


Să purtăm în piept iubirea ce din ceruri El o dă,

Să iubim precum iubește fără pic de laudă.

Dumnezeu e tot ce este, tot ce-a fost și va să fie,

În iubirea Lui găsim cea lumină-n veșnicie.


04.01.24

***

 E iarnă afară


Văd munții albi în depărtare 

Lucesc la Soare argintii

Are veșmânt alb de ninsoare

Priponit e cerul, ninge la răspântii

Acolo sus e viscol vijelie 

Trosnesc de frig pinii și brazii

Se incalzesc, zăpada parca-i vie

Solemn așteaptă se clatină verzii


Pe piscuri Luna sus răsare 

Împrăștie si stelele pe cer

Încânt de noapte ce nu moare

Strălucește muntele etern

Ascuns e totul sub zăpadă

Arbuști și florile de ieri

Doar animale vor să creadă 

Că mâine iese Soarele pe cer


Noi așteptăm să ningă și pe vale

Dar zăbovește vine numai ger

Pe ici colea mai dau târcoale 

Ploia si cu vântul fac măcel 

E iarnă totul hibernează

Natura incremenită mai veghează

Când animalele în căutare

Mai găsesc hrană, de mâncare 

Aici nu ninge nu-i zăpadă 

Doar ploile mai vor să cadă


Ecaterina Ostaficiuc 

04/01/2025

Florența.It

***

 TABLOU DE IARNĂ 


Dormi pădure în ninsoare, hibernal să-ți fie somnul 

Pân' s-arată primăvara, pân" ce-nmugurește pomul!

Cerbii mândrii își lasă urma prin zăpada lucitoare,

Când se logodesc în taină cu gingașe căprioare.


Vântul șuierănd sălbatic printre crengile uscate...

Este Crivățul pornit și iscat din miazănoapte

Iarna își arată colții ca un lup flămând în noapte 

Deși o știam departe uite-o, deodat' aproape!


 Iar plâng ciutele-n pădure dupa-un smoc uscat de paie,

Un sihastru aprinde lampa și se roagă într-o odaie 

Așa-i iarna în pădure, țipă vântul peste toate,

Zgribulite vrabiuțe tremură de frig în noapte. 


Stă la pândă o coțofană ca să fure câte-un bob,

De la un arici simpatic sau de la un biet hârciog

Ici și colo face tumbe, câte-un iepure isteț, 

Cu urechile ciulite când zărește un mistreț!


Numai Ursul doarme adânc și nu are nicio treabă, 

Somnul lui e un preludiu pentru iarna asta-ntreagă

Spuneți dacă ați mai văzut, un tablou mai minunat, 

Cum e iarna în pădure și pădurea la iernat! 


~Aurica Crudu Lalu ~

**#

 Răni în Suflet 


Cel mai mult, în această viață,

Cei care m-au rănit și mi-au dat povață 

Sunt oamenii apropiați inimii mele,

Cei cărora le-am purtat multă apreciere.


Nu sunt cel mai perfect om de pe lume

Am și defecte dar și părți mai bune,

Însă condamn cu fermitate, ale vieții nedreptăți 

Trădarea și minciuna de apropiați.


Sinceritatea este din ce în ce mai rară,

Iubirea de aproape a-nceput să dispară, 

Mi-am construit un castel cu ziduri înalte 

În care, rar mai permit oamenilor să mai intre. 


De vei dori vreodată să-mi fii apropiat,

Să îți croiesti cărarea către al meu palat

Fă bine și adu cu tine un pic de mângâiere 

Căci de vindecat Răni în Suflet nu mai am putere.


✍️Autor Petrus Dumitru 

4 ianuarie 2025

***

 Secretul inimii


Of, inimă! Cum duci tu așa multe?

În ce care le porți pe al tău drum?

Cum de găsești doar drumul înainte,

Și din văpăi, ieși fără a fi scrum?


Of, inimă! De unde ai putere

În tine să le ții pe toate, chiar,

Dacă ispita ți-ar da mare avere

Să-ți spui oful la lume, e-n zadar?


Of, inimă! Cum poți păși-n neștire

Fără a ține cont de vânt și ploi,

Fără a te-nfrupta cu amăgire

Că-ți este bine dacă privești ‘napoi?


Of, inimă! Ce vrajă te ajută

Ca moartea să nu vină când nu poți,

Din munți de greu tu să nu ieși strivită

Când moartea ta simți c-o așteaptă toți?


Of, inimă! Cum de le duci pe toate,

Și grele și ușoare, câte sunt?

Cum de faci zi atunci când este noapte,

O noapte de durere pe pământ?


Of, inimă! Mereu ești minunată,

Și-atunci când râzi, și-atunci când te-ntristezi!

Care-i secretul tău când încercată

De greul vieții, tu numai luminezi?


Lili Șipoteanu

***

 Miroase a iarnă, a geruri devreme,

A fum care iese prin hornuri de case,

Miroase a sobă ce mângâie lemne,

A flăcări albastre, iubito, miroase.


Miroase a trupuri, iubiri efemere,

Aprinse dorințe, săruturi târzii,

Miroase a tine, a gând ce te cere,

A suflet oftând ce așteaptă să vii.


Miroase a vânt înghețat de uitare,

A seară în care alături nu-mi ești,

Miroase a plânset de stea căzătoare,

Ce caută-n ceruri ascunse povești.


Miroase a lacrimi din fulgi de zăpadă,

Topiți peste buze ce nu le săruți,

A iarnă ce parcă refuză să creadă,

Că-ți spun te iubesc, însă tu nu asculți.


             Adi Conțu - Suspin în alb

***

 LA MULȚI ANI, 

OAMENI MINUNAȚI!


HAPPY NEW YEAR!

FROHES NEUES JAHR!

BOLDOG ÚJ ÉVET!

BONNE ANNÉE!

FELIZ ANO NUEVO!

BUON ANNO!

Ծնունդդ շնորհավոր!

Честит Рожден ден!

χαρούμενα γενέθλια!

Buon compleanno!

Срећан рођендан!

Doğum günün kutlu olsun!

З Днем народження!


„Oamenii au nevoie de lacrimi de bucurie, de îmbrăţişări calde, de gesturi tandre, de vorbe frumoase, de sinceritate, de încredere şi de finaluri fericite.

Iar pentru toate astea… oamenii au nevoie de alţi oameni!”

Oamenii au nevoie de iubire. Au nevoie să se simtă iubiţi, au nevoie ca inima lor să bată la unison cu inima altcuiva. Au nevoie să simtă fluturi în stomac, să li se spună lucruri frumoase, să primească afecţiune. Au nevoie de atenţie, au nevoie de îmbrăţişări calde şi sincere. Au nevoie de acea siguranţă pe care ţi-o dă doar iubirea. Au nevoie de o jumătate a lor.

Oamenii au nevoie de prietenie. Au nevoie de un suflet care să le fie aproape şi care să-i asculte. Să le asculte bucuriile şi tristeţile. Să se bucure şi să plângă alături de ei. Au nevoie să nu se simtă singuri, neajutoraţi. Au nevoie de două mâini care să se întindă pentru ei atunci când sunt la pământ. Oamenii au nevoie şi caută toată viaţa prieteni.

Oamenii au nevoie de speranţă . Au nevoie să creadă că atunci când lucrurile merg doar prost o să apară ceva care o să schimbe situaţia în bine. Au nevoie să ştie că viaţa nu ia fără să dea înapoi. Oamenii au nevoie de speranţă pentru a continua drumul anevoios al vieţii, pentru că speranţa e calea pe care mergem căutând luminiţa de la capătul tunelului.

Oamenii au nevoie de pace. Au nevoie să se simtă bine în pielea lor, să fie împăcaţi cu viaţa lor, cu realizările şi cu eşecurile lor. Au nevoie să se împace cu trecutul şi cu ce a rămas acolo. Oamenii au nevoie să îşi simtă sufletul uşor şi nu îngreunat de suferinţă.

Oamenii au nevoie de libertate. Au nevoie să nu se simtă îngrădiţi, sufocaţi. Au nevoie să simtă că deţin controlul asupra deciziilor lor. Au nevoie să fie ei înşişi, nu nişte indivizi obligaţi să poarte o mască a societăţii.

Oamenii au nevoie de curaj. Au nevoie să se simtă puternici. Să simtă că pot. Ei au nevoie de curaj pentru a infrunta tot ce pare fără rezolvare...Oamenii au nevoie de credinţă. Au nevoie să simtă că undeva, acolo Sus, cineva îi iubeşte şi îi ocroteşte de tot ce e rău. Au nevoie să simtă că nu le este dat mai mult decât pot ei să ducă.

Oamenii au nevoie de lacrimi de bucurie, de îmbrăţişări calde, de gesturi tandre, de vorbe frumoase, de sinceritate,de încredere şi de finaluri fericite.

Iar pentru toate astea oamenii au nevoie de alți oameni!"

Vă îmbrățișez cu sufletul, astăzi și mâine, mereu...

***

 FERICIREA 


Fericirea?

În suflet, o rază de soare,

În gând, o dulce alinare...


Fericirea?

Poate, o picătură de iubire,

Poate și o mică amăgire...


Fericirea?

Dulci amintiri ale tinereții,

Străluciri în zorii dimineții...


Fericirea?

Suspine de dragoste și dor, 

Plutiri pe aripi de condor...


Fericirea?

Un vals în balurile la castel,

Un mugur alb de ghiocel...


Fericirea?

Este cerul luminat de stele,

Cu luna strălucind prin ele...


Fericirea?

Un buchet de lăcrămioare,

Trezind în ochi inrourare...


Fericirea?

Vise in parfum de trandafiri,

Pitite in povești și povestiri...


Fericirea?

Din cer, binecuvântări divine,

Pe pământ, daruri creștine.


Elena Cășeriu 

4 ianuarie 2025

***

 Katia


Costel Bădoi 


Îți amintești Berlin, frunzele-n vânt plecate, 

Veștile din război, viețile secerate ?

În Alexander Platz sub o tragică lună

Omenirea visa doar o lume mai bună,


Eram tineri, iubeam și lieduri din Schumann 

Îndulceau viața ta și sufletu-mi sărman,

Arareori ningea ca printr-un vis fugar

Și spre tavan urcau aburi din samovar,


N-am crezut un destin atât de răvășit 

Ca și clipa să-și dea și obștescul sfârșit,

Sub suflul bombelor am iubit împăcat 

Ochii tăi de mărgean, chipul tău delicat,


Viața ce mi-a surâs ca o ferice stea

Și infernul pe străzi ce prin morți ne privea…

Lângă banca din parc teiul ce ne-a iubit

De frică și de frig demult a-ncărunțit,


Ca și tine-și simte orele numărate…

Îți amintești Berlin, frunzele-n vânt plecate ?

***

 ZEIȚĂ


Ți-aș țese covor din flori

Să ți-l întind pe la picioare.

Când te trezești dimineața în zori

Să calci pe el cu tălpile goale.


Să simți parfum de fericire 

Când treci peste a lor petale.

Să-ți fie inima împletită cu iubire

Să nu ai nici un gram de supărare.


Să strângi în mâini mărgăritare 

Și să le-arunci în sus de bucurie.

Să-ți fie sufletul umplut cu veselie

Și zâmbete s'-aduni din orice floare.


Să mergi agale cu părul despletit

Dimineața pe alei cu multe flori.

Să privești mereu spre răsărit

Să vezi cum soarele apare după nori.


Să te alinți ,să te răsfeți la soare

Femeie dragă,cu chipul de zeiță.

Să simți în inimă parfum de floare

Și să îți pui în suflet o dorință.


Emilia Mincinoiu 

3-01-2025

***

 Buna seara!

Să tulburi tu a mea gândire

Nu știu de-i bine sau e rău,

M-ai îmbătat cu-a ta iubire,

Prin vene-mi curge amorul tău.

Nu eu pe tine te-am ales,

Nici tu pe mine, numai soarta,

Știa ce vreau și-a înțeles,

C-a mea nu ar putea fi alta.

De împreună ne-o fi fost

În cartea vieții scris destinul,

Să-l evităm nu are rost,

Căci și mai mare ne-ar fi chinul.

Pe același drum noi să plecăm

Să împărțim aceeași soartă,

Dragostea pură s-o îmbrăcăm,

Dragostea să ne fie hartă.

Să nu ne pierdem nicăieri;

-Eu doar în ochii tăi m-aș pierde,

Să las în urmă ce-a fost ieri,

Prezentul să rămână verde.

Să fim hoinari în lumea noastră,

Și să existe doar iubirea,

Să fim hoinari spre zarea albastră,

A noastre aripi, fericirea!

Autor: Răzvan Isac

***

 Dor de tine

                                            

Azi m-a trezit un gând haotic,

Un dor nebun de-ați povesti

     Că toate zilele ce trec...

     Vor fi pustii, vor fi târzii .


Azi vreau să spun cum te-am visat;

     Cu dor in gand te-am alintat,

        Erai cu gândul rătăcit,

        Cu alte vise adormit.


Tu esti Luceafăru din bolta instelată

     Văzut in gândul meu adeseori,

        Te-am răsărit... și nu odată,

     Tu ai apus spre dimineți, in zări.


     Eu am crezut in steaua mea,

      În brațul strâns ce mă ținea,

       În șoaptele spuse la tâmplă,

        Și in privirea ta cea blândă.


         Vor trece zile fară noi,

      Vor trece clipe care-apoi,

În amintiri... ca diamante-or fi păstrate,

      În praf de stele împrăștiate.


       Atâtea vise, despre noi,

Le-am fi-mpărțit cu dragoste in doi...

         Tu, ramură ce dai viață...

Eu, floare de cais ce nasc speranță.


        Iubitul meu din vise apărut,

   Te voi găsi poate-ntr-o altă viață,

Cu tine să împart iubirea mult visată,

Să-mi fi destin, să te iubesc pe viață!


Din volumul ,,Pe-o aripa de suflet frânt”

Gabriela Cecilia Cioran

***

 Mi te-ai întors iar, suflete hoinar,

Atât de obosit şi de murdar.

Pe unde-ai fost, de-mi vii acum,

Atât de plin de praful de pe drum?

Cu faţa galbenă şi suptă,

Cu părul năclăit,

Cu haina ruptă...


Departe am fost, sus, sus, departe,

Trecut-am hotarele lumii deşarte!

Sunt beat de dragostea tăriei,

Şi am gustat din vinul veşniciei.

Nu mă-treba nimic, ci stai,

Căci port pe haine pulbere din rai.

Pe tălpile şi-n palmele mele,

Port încă pulbere de stele.

Pe părul meu, pe strai,

Port încă roua crinilor din rai.

Şi ochii poartă încă-n ei,

Din strălucirea veşnicei scântei.

Sunt beat - de vinul

Sfintei bucurii!

Mai lasă-mă aşa!

Nu mă trezi!

Prin cer, departe-am hoinărit,

M-am îmbătat şi-s fericit!

Nu mă peria şi nu mă curăţi

Port pulberea seninei veşnicii


Teodosia Zorica Lascu

***

 Nu-i totuna


Nu mi-e totuna dacă timpul trece

și amândoi suntem în contratimp

cu el, cu noi, cu lumea ce petrece

cu zeii ce se plimbă prin Olimp


sau ne petrecem fiecare clipă

de parc-ar fi cea de pe urmă zi,

când mai putem zbura doar c-o aripă

și după, nu ne vom mai auzi.


Nu mi-e totuna dacă mor cu tine

ori de rămân prin lume singur cuc

și n-o să aibă cine mă susține

când eu, de dor, la tine mă reduc.


Mai bine să pășim, în doi, de mână,

prin alte vieți ori să plutim în zbor, 

în fiecare viață să rămână

povestea noastră, dulce, de amor,


cum ne-am iubit pe soare, pe furtună,

când din fereastra noastră mușca ger

și am trăit c-o inimă,-mpreună,

învăluiți, mereu, de-un sfânt mister.


versuri: Ioan Grigoraș

***

 În memoria tatălui meu........


VĂ SIMT… 

 Mă-ntorc adeseori la voi 

 În satul meu de altădată, 

 Iar lacrima din ochii mei 

 Se pierde-n firele de iarbă. 

 Unde sunteți, unde v-ați dus ? 

 Voi dragi fiinte din copilărie  

 Că niciodată nu mi-ați spus 

 Că-mi va rămâne ulița pustie. 

 Vă caut urma prin țărână 

 Că iarba s-a uscat de mult, 

 Aș vrea o ultimă fărâmă 

 Din dimineața unui veac trecut. 

 Aș vrea să simt sub talpă iarba 

 Pe care-am mers atât de des copil, 

 Și să-i aud măicuței șoapta 

 Ce mă-ndemna să mă închin. 

 Va simt aici... dar voi nu sunteți 

 Sau poate ochii mei nu văd, 

 Și undeva v-aud cum plângeți 

 Că ați făcut din lacrimă cuvânt. 

 Ce tristă-i curtea părintească 

 Poarta grădinii scârțâie în vânt, 

 Parcă te văd pe tine tată 

 Și-mi simt o lacrimă curgând. 

 Privesc spre casa bătrânească ,

 Sunt doar păianjeni la ferești, 

 Măicuța încă mă așteaptă, 

 Dar tu tăicuță nu mai esti… 

 autor...DORIN DUMITRIU.

***

 Aglaia Eminovici, sora poetului Mihai Eminescu, nu este la fel de cunoscută precum acesta din urmă, rămânând în umbra ilustrului său frate, însă povestea sa ar putea fi oricând scenariul unui film.


Renumită pentru frumusețea ei, Aglaia a influențat cariera muzicală a lui Ciprian Porumbescu și a lui Teodor Flondor, fiind o pianistă de excepție. L-a impresionat pe Titu Maiorescu și a fost căsătorită din interes, fiind pe aceeaşi linie a tragediilor care s-au ţinut scai de familia Eminovici, după cum vom vedea în articolul din comentarii, în care am prezentat pe larg povestea sa. [...] ⬇


Aglaia Eminovici, sora poetului Mihai Eminescu rămasă în umbra ilustrului său frate, are o poveste demnă de scenariul unui film. Renumită pentru frumuseţea ei, Aglaia a influenţat cariera muzicală a lui Ciprian Porumbescu şi a lui Teodor Flondor, fiind o pianistă de excepţie. L-a impresionat pe Titu Maiorescu şi a fost căsătorită din interes, împărtăşind tragedia familiei Eminovici.


Mihai Eminescu a fost cel mai ilustru membru al familiei Eminovici. A rămas posterităţii ca un geniu al literaturii române, dar şi ca un jurnalist de excepţie. Cu toate acestea, deşi nu au lăsat moştenire generaţiilor rodul minţii lor luminate, mai mulţi membrii ai familiei Eminovici s-au remarcat în timpul lor ca oameni de inteligenţă şi cultură deosebită. Printre aceştia s-a aflat şi Aglaia Eminovici, poate cel mai talentat copil al căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi Iuraşcu, alături de fratele său Mihai.


Frumoasa botoşăneancă care l-a influenţat pe Ciprian Porumbescu


Aglaia s-a născut la 7 mai 1852. Era un copil frumos şi preferata Ralucăi Eminovici, mama sa. Nu se ştiu foarte multe lucruri despre copilăria Aglaiei. ”Într-o fotografie o vedem adolescentă, bucălată şi graţioasă. Mai târziu, însă, liniile se aspresc şi se usucă. Era conştientă de frumuseţea ei, dar era foarte solitară”, scria George Călinescu despre Aglaia.


Cert este că preferata părinţilor primeşte o educaţie aleasă. În anii adolescenţei, Aglaia este o tânără frumoasă, educată şi manierată. Avea un deosebit talent muzical, dovedind reale aptitudini la pian. Totodată este îndrăgostită de arta dramatică, dorindu-şi să devină actriţă. Obişnuia să meargă cu fratele ei Mihai Eminescu la Cernăuţi să vadă spectacole de teatru şi muzică. Lipsa de bani a căminarului nu o lasă pe Aglae să urmeze cursuri universitare în domeniul muzicii, dar continuă lecţiile de canto. Cert este că frumoasa adolescentă se învârtea prin toate cercurile intelectuale de la Botoşani, Suceava şi mai ales de la Cernăuţi. Aici l-a cunoscut pe Ciprian Porumbescu, impresionat de calităţile muzicale ale tinerei.


Ciprian Porumbescu o aprecia pe Aglae


În perioada 1869-1871, Aglaia se află în compania lui Porumbescu şi a lui Teodor Flondor, un alt compozitor cunoscut, pe care se spune îi influenţează pe plan muzical. În special se presupune că Flondor a compus mai tâziu o serenadă pe versurile unei poezii a lui Eminescu, ”Somnoroase păsărele”, influenţat de tânăra botoşăneancă. De altfel, Aglaia ajunge să facă parte din societatea muzicală ”Armonia”, susţinând adevărate reprezentaţii şi chiar concerte la pian, la unele dintre acestea participând şi fratele ei Mihai, între care se spune exista o relaţie specială, cauzată şi de pasiunea comună pentru teatru.


Căsătorită cu un bărbat cu 20 de ani mai mare


”Cariera” artistică a Aglaiei o face remarcată de un profesor şi un intelectual al vremii de la Suceava, Ioan Drogli. Deşi profesorul sucevean este mai mare cu 20 de ani decât tânăra Aglaia, care nu avea decât 18 ani, Drogli o cere de nevastă. ”Fusese măritată de tânără, la vreo 18 ani (7 ianuarie1871), cu Ioan Drogli, profesor la şcoala normală de învăţători,care între 1875 şi 1882, fiind inspector districtual pentru judeţele Suceava şi Câmpulung, locuia la Suceava. Cu Drogli, Aglae a avut doi băieţi, Ioan şi George”, preciza Călinescu. 


Ultimele știri ⏱️


Home Știri locale Botoşani Viaţa de film a surorii lui Eminescu. Frumoasa Aglaia a fost curtată de Maiorescu, l-a impresionat pe Ciprian Porumbescu şi s-a căsătorit din interes

Viaţa de film a surorii lui Eminescu. Frumoasa Aglaia a fost curtată de Maiorescu, l-a impresionat pe Ciprian Porumbescu şi s-a căsătorit din interes

Publicat:

15.09.2015 01:08

Ultima actualizare:

06.08.2022 19:19

Aglaia Eminovici, sora poetului Mihai Eminescu rămasă în umbra ilustrului său frate, are o poveste demnă de scenariul unui film. Renumită pentru frumuseţea ei, Aglaia a influenţat cariera muzicală a lui Ciprian Porumbescu şi a lui Teodor Flondor, fiind o pianistă de excepţie. L-a impresionat pe Titu Maiorescu şi a fost căsătorită din interes, împărtăşind tragedia familiei Eminovici.


Mihai Eminescu a fost cel mai ilustru membru al familiei Eminovici. A rămas posterităţii ca un geniu al literaturii române, dar şi ca un jurnalist de excepţie. Cu toate acestea, deşi nu au lăsat moştenire generaţiilor rodul minţii lor luminate, mai mulţi membrii ai familiei Eminovici s-au remarcat în timpul lor ca oameni de inteligenţă şi cultură deosebită. Printre aceştia s-a aflat şi Aglaia Eminovici, poate cel mai talentat copil al căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi Iuraşcu, alături de fratele său Mihai.


Frumoasa botoşăneancă care l-a influenţat pe Ciprian Porumbescu


ADVERTISING


Aglaia s-a născut la 7 mai 1852. Era un copil frumos şi preferata Ralucăi Eminovici, mama sa. Nu se ştiu foarte multe lucruri despre copilăria Aglaiei. ”Într-o fotografie o vedem adolescentă, bucălată şi graţioasă. Mai târziu, însă, liniile se aspresc şi se usucă. Era conştientă de frumuseţea ei, dar era foarte solitară”, scria George Călinescu despre Aglaia.


Cert este că preferata părinţilor primeşte o educaţie aleasă. În anii adolescenţei, Aglaia este o tânără frumoasă, educată şi manierată. Avea un deosebit talent muzical, dovedind reale aptitudini la pian. Totodată este îndrăgostită de arta dramatică, dorindu-şi să devină actriţă. Obişnuia să meargă cu fratele ei Mihai Eminescu la Cernăuţi să vadă spectacole de teatru şi muzică. Lipsa de bani a căminarului nu o lasă pe Aglae să urmeze cursuri universitare în domeniul muzicii, dar continuă lecţiile de canto. Cert este că frumoasa adolescentă se învârtea prin toate cercurile intelectuale de la Botoşani, Suceava şi mai ales de la Cernăuţi. Aici l-a cunoscut pe Ciprian Porumbescu, impresionat de calităţile muzicale ale tinerei.


porumbescu


Ciprian Porumbescu o aprecia pe Aglae


În perioada 1869-1871, Aglaia se află în compania lui Porumbescu şi a lui Teodor Flondor, un alt compozitor cunoscut, pe care se spune îi influenţează pe plan muzical. În special se presupune că Flondor a compus mai tâziu o serenadă pe versurile unei poezii a lui Eminescu, ”Somnoroase păsărele”, influenţat de tânăra botoşăneancă. De altfel, Aglaia ajunge să facă parte din societatea muzicală ”Armonia”, susţinând adevărate reprezentaţii şi chiar concerte la pian, la unele dintre acestea participând şi fratele ei Mihai, între care se spune exista o relaţie specială, cauzată şi de pasiunea comună pentru teatru.


Căsătorită cu un bărbat cu 20 de ani mai mare


”Cariera” artistică a Aglaiei o face remarcată de un profesor şi un intelectual al vremii de la Suceava, Ioan Drogli. Deşi profesorul sucevean este mai mare cu 20 de ani decât tânăra Aglaia, care nu avea decât 18 ani, Drogli o cere de nevastă. ”Fusese măritată de tânără, la vreo 18 ani (7 ianuarie1871), cu Ioan Drogli, profesor la şcoala normală de învăţători,care între 1875 şi 1882, fiind inspector districtual pentru judeţele Suceava şi Câmpulung, locuia la Suceava. Cu Drogli, Aglae a avut doi băieţi, Ioan şi George”, preciza Călinescu. 


 Citește și: Blestemul familiei lui Eminescu: cei zece fraţi ai poetului au fost bântuiţi de suicid, ucişi de boli crunte, predispuşi la accidente fatale

Actriţa care i-a aprins inima lui Maiorescu


Căsnicia nu i-a tăiat elanul artistic Aglaiei. Din contră, tânăra continuă să ofere concerte la pian şi, mai mult decât atât, se apucă de teatru amator. ”Doamna Drogli, în special, declamă poemul «Domniţa şi Robul», cu o exactitate de invidiat”, preciza un articol din presa locală suceveană, despre reprezentaţia Aglaei. Mai mult decât atât, tânăra doamnă Drogli joacă şi în spectacolul „Florin şi Florica“, de Vasile Alecsandri. Aici o remarcă Titu Maiorescu, venit la Cernăuţi, unde de altfel a avut loc şi reprezentaţia. Se presupune că frumoasa Aglae a aprins inima lui Maiorescu, dar doar platonic.

***

 CINE A FOST MARGIT, MUZA LUI BRÂNCUȘI Femeia care a inspirat cel mai vestit portret al lui Constantin Brâncuși, pictoriţa maghiară Margit P...