miercuri, 24 aprilie 2024

***

 

JANE EYRE de Charlotte BRONT Ë.


Jane Eyre este un roman al scriitoarei engleze Charlotte Bront ë. A fost publicată pe 16 octombrie 1847, de către Smith, Elder & Co. din Londra, Anglia, sub pseudonimul „Currer Bell”.


Rezumat:


Jane Eyre este o tânără orfană crescută de doamna Reed, mătușa ei crudă și bogată. O servitoare pe nume Bessie îi oferă lui Jane câteva dintre puținele bunătăți pe care le primește, spunându-i poveștile și cântând cântece. Într-o zi, drept pedeapsă pentru lupta cu vărul ei agresor John Reed, mătușa lui Jane o încarcerează pe Jane în camera roșie, camera în care unchiul lui Jane Reed a murit. În timp ce era închisă, Jane, crezând că vede fantoma unchiului ei, țipă și leșină. Ea se trezește și se regăsește în grija lui Bessie și a amabilului farmacist domnul Lloyd, care sugerează doamnei Reed ca Jane să fie trimisă la școală. Spre încântarea lui Jane, doamna Reed este de acord.


Odată ajunsă la Școala Lowood, Jane constată că viața ei este departe de a fi idilică. Directorul școlii este domnul Brocklehurst, un om crud, ipocrit și abuziv. Brocklehurst predică studenților săi o doctrină a sărăciei și privației în timp ce folosește fondurile școlii pentru a oferi un stil de viață bogat și opulent propriei familii. La Lowood, Jane se împrietenește cu o tânără pe nume Helen Burns, a cărei atitudine puternică și martiră față de mizeriile școlii este atât utilă, cât și neplăcută pentru Jane. O epidemie masivă de tifos mătură Lowood, iar Helen moare de consum. Epidemia are ca rezultat și plecarea domnului Brocklehurst prin atragerea atenției asupra condițiilor insalubre de la Lowood. După ce un grup de domni mai simpatici îi ia locul lui Brocklehurst, viața lui Jane se îmbunătățește dramatic. Ea petrece încă opt ani la Lowood, șase ca studentă și doi ca profesoară.


După ce a predat doi ani, Jane tânjește după noi experiențe. Acceptă un post de guvernantă la un conac numit Thornfield, unde predă o franțuzoaică plină de viață pe nume Adele. Distinsa menajeră doamna Fairfax prezidează proprietatea. Angajatorul lui Jane de la Thornfield este un bărbat întunecat și pasionat pe nume Rochester, de care Jane se găsește îndrăgostită în secret. Ea l-a salvat pe Rochester dintr-un incendiu într-o noapte, despre care el susține că a fost pornit de o servitoare beată pe nume Grace Poole. Dar pentru că Grace Poole continuă să lucreze la Thornfield, Jane concluzionează că nu i s-a spus întreaga poveste. Jane se scufundă în deznădejde când Rochester aduce acasă o femeie frumoasă dar vicioasă pe nume Blanche Ingram. Jane se așteaptă ca Rochester să o ceară pe Blanche. Dar Rochester o cere în căsătorie pe Jane, care acceptă aproape neîncrezător.


Ziua nunții sosește, iar în timp ce Jane și dl Rochester se pregătesc să-și schimbe jurămintele, vocea dlui Mason strigă că Rochester are deja o soție. Mason se prezintă ca fiind fratele acelei soții - o femeie pe nume Bertha. Domnul Mason depune mărturie că Bertha, cu care Rochester s-a căsătorit când era tânăr în Jamaica, este încă în viață. Rochester nu neagă pretențiile lui Mason, dar explică că Bertha a înnebunit. El duce petrecerea de nuntă înapoi la Thornfield, unde sunt martori la nebuna de Bertha Mason alergând în patru labe și mârâind ca un animal. Rochester o ține pe Bertha ascunsă la etajul trei al Thornfield-ului și o plătește pe Grace Poole să-și țină soția sub control. Bertha a fost adevărata cauză a incendiului misterios de mai devreme din poveste. Știind că îi este imposibil să fie cu Rochester, Jane fuge de la Thornfield.


Fără niciun ban și înfometată, Jane este obligată să doarmă în aer liber și să cerșească mâncare. În sfârșit, trei frați care locuiesc într-un conac numit alternativ Marsh End și Moor House o primesc la ei. Numele lor sunt Maria, Diana și Sf. Ioan (pronunțat „Sinjin”) Rivers, iar Jane se împrietenește rapid cu ei. St. John este preot și îi găsește lui Jane o slujbă de predat la o școală de caritate din Morton. El o surprinde într-o zi declarând că unchiul ei, John Eyre, a murit și i-a lăsat o avere mare: 20.000 de lire. Când Jane întreabă cum a primit această veste, o șochează și mai mult declarând că unchiul ei a fost și unchiul său: Jane și the Riverss sunt veri. Jane decide imediat să-și împartă moștenirea în mod egal cu cele trei rude noi descoperite.


Sfântul Ioan decide să călătorească în India ca misionar și o îndeamnă pe Jane să-l însoțească - ca soție a sa. Jane este de acord să meargă în India, dar refuză să se căsătorească cu vărul ei pentru că nu îl iubește. Sfântul Ioan o presează să se răzgândească, iar ea aproape că cedează. Cu toate acestea, ea realizează că nu poate abandona pentru totdeauna bărbatul pe care îl iubește cu adevărat atunci când într-o noapte aude vocea lui Rochester strigându-i numele peste mlaștini Jane se grăbește imediat înapoi la Thornfield și constată că a fost ars din temelii de Bertha Mason, care și-a pierdut viața în incendiu. Rochester a salvat servitorii, dar și-a pierdut vederea și una din mâini. Jane călătorește la noua reședință a lui Rochester, Ferndean, unde locuiește cu doi servitori pe nume John și Mary.


La Ferdean, Rochester și Jane își reconstruiesc relația și se căsătoresc în curând. La sfârșitul poveștii sale, Jane scrie că este căsătorită de zece ani fericiți și că ea și Rochester se bucură de egalitatea perfectă în viața lor împreună. Ea spune că după doi ani de orbire, Rochester și-a recăpătat vederea cu un ochi și a putut să-și vadă primul fiu la naștere. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  ..Atunci când vei fi bătrână… 1. Nu instrui niciodată pe nimeni. Chiar dacă știi că ai dreptate. Amintește-ţi cum te irita acest lucru. Și...