luni, 1 aprilie 2024

***

 1 aprilie:

Motto: Ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului (Mark Twain).


1. Originile Zilei Păcălelilor nu au fost găsite cu exactitate, obiceiul farselor fiind o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior a primăverii. Originea sărbătorii este disputată. Cele mai vehiculate idei sunt:

• Serbările Hilaria pe care romanii le organizau pe 25 martie, când celebrau echinocţiul şi venirea primăverii, care de multe ori joacă feste şi păcăleşte oamenii cu schimbări bruşte şi capricioase ale vremii.

• Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean, prieten cu sfântul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă. O altă explicație este legată de Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Iisus. 

• În anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franţei a mutat serbarea Anului Nou de pe 1 aprilie pe 1 ianuarie, odată cu trecerea la calendarul gregorian. Oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu noua dată, iar cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi "nebuni de aprilie". În timp, felicitările trimise de Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adesea de cadouri hazlii. În 1508, poetul francez Eloy d'Amerval s-a referit la un poisson d'avril (prost de aprilie, literalmente „peștele lui aprilie”), posibil prima referire la sărbătoarea din Franța. Motivul: în luna aprilie Soarele părăseşte zodia Peştilor. Cel păcălit este numit "poisson d' Avril" şi trebuie să poarte toată ziua pe spate o hârtie decupată în formă de peşte sau cu un peşte desenat.


2. Cea mai veche referire la termenul de “Ziua Păcălelilor” pare a fi un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie. 


3. În 1686, John Aubrey s-a referit la sărbătoare drept „Ziua sfântă a proștilor”, prima referință britanică. La 1 aprilie 1698, mai mulți oameni au fost păcăliți să meargă la Turnul Londrei pentru “a vedea leii spălați”. 


4. În Anglia, Ziua Păcălelilor ţine de fapt două zile: cel păcălit este numit "noddy" şi trebuie să poarte o coadă la pantaloni sau fustă. În Scoţia i se spune "April qowk" sau "April cuckoo" (cuc de aprilie), deoarece cucul este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii. 


5. În Spania, celor păcăliţi de 1 aprilie li se atribuie epitetul de "nătărăi". 


6. Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie "Ziua păpuşilor" sau "Ziua bucuriei celor mici", cărora le oferă în dar păpuşi. 


7. Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină - Peru, Mexic şi Columbia - dar la 28 decembrie, sub numele de "Dia de los inocentes" (ziua pruncilor uciși de regele Irod). Se spune că, pentru ca fecioara Maria, Iosif și pruncul Iisus să scape, au apelat la diverse șiretlicuri și au reușit să fugă în Egipt. 


8. Belgia sărbătoreşte ambele date (1 aprilie şi 28 decembrie). 


9. În Iran şi unele părţi din India, Ziua Păcălelilor este în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz). 


10. În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în sec. XIX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  Pentru credincioșii ortodocși din lumea întreagă este Săptămâna Mare, săptămâna dinaintea Învierii Mântuitorului. În fiecare zi în biseric...