marți, 30 aprilie 2024

***

 

.

   Cea mai veche bibliotecă 

            din România se află la Iași.


Palatul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, cunoscut azi ca Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, este o clădire monumentală din Iași situată în Piața Mihai Eminescu, pe bulevardul Carol I colț cu strada Păcurari. Clădirea a fost construită în stil neoclasic între anii 1930-1934 pentru a adăposti sediul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” și biblioteca acesteia. După al Doilea Război Mondial clădirea a fost naționalizată, în ea mutându-se Biblioteca Universității. Prin reunirea fondurilor celor două biblioteci a fost creată Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

  Edificiul a fost construit în anii `30 și este impresionant prin arhitectură. Interiorul este lucrat în marmură de Carrara şi mozaic veneţian, iar exteriorul conține elemente în stil ionic.

Acest palat este prin el însuși atractiv pentru că este realizat prin frumosul și nobilul gest al Majestății sale, regele Ferdinand, printr-un decret semnat în 27 februarie 1927, cu câteva luni înainte de a muri regele, a declarat Gelu Teodorescu, director BCU Iași.

Printre cele mai importante încăperi ce pot fi vizitate sunt aula, renumită pentru acustica deosebită și sala Hașdeu. Însă, la cerere, puteți vizita și depozitele cu numeroasele comori literare ascunse, dar nu numai.

„A fost mai mult decât o bibliotecă. Este un palat al culturii. De pildă, în aula bibliotecii, unde avem permanent o stagiune camerală și multe evenimente științifice care se derulează aici,cu o acustică extraordinară, știți că se numește și Micul Ateneu pentru acustica deosebită. Compar cu Ateneul de la București”, a spus Gelu Teodorescu, director BCU Iași.

La Biblioteca din Iași puteți alege documente, dintr-un fond de peste două milioane de cărți sau manuscrise rare. Jurnale, scrisori, reviste sau cărți vechi, toate sunt păstrate ca niște adevărate comori pe rafturile celei mai vechi instituții de acest gen din țară.

„O asemenea bibliotecă reprezintă secretul instruirii multora, mai ales din domeniul umanistic, celor care au avut rezultate foarte bune, beneficiind de înțelepciunea păstrată în rafturile acestei biblioteci”, a precizat istoricul Sorin Iftimi.

Unul din cele mai importante obiecte păstrate aici este „Evanghelia cu învățătura de Coresi”, tiparită în 1581, una dintre cele mai vechi cărţi tipărite pe aceste meleaguri. Chiar dacă mai noi, la fel de preţioase sunt şi documentele legate de Mihai Eminescu, din perioada în care a fost bibliotecar la Iași.

„Din vremea trecerii lui pe la bibliotecă, prima perioadă directorat și a doua perioadă 1884 - 1886 când a fost sub-bibliotecar la BCU Iași, datează în fondul de arhivă internă, datează rapoarte, articole, mărturii, din timpul trecerii poetului pe la bibliotecă”, a declarat Lăcrămioara Chihaia, coordonator secții speciale BCU Iaşi.

•••

Înglobând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnești (cea mai veche, Academia Vasiliană, de la 1640, înființată la Mănăstirea Trei Ierarhi), actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași se bucură de continuitate și stabilitate începând cu anul 1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene, schimbându-și în timp doar denumirea: Biblioteca Universității din Iași, Biblioteca „Ulpia”, Biblioteca Centrală.

A funcționat, între 1835-1860, în clădirea Academiei Mihăilene, în Universitatea veche (actuala Universitate de Medicină și Farmacie), până în 1897, apoi în Universitatea nouă (actualmente Biblioteca și corpul A al Universității Tehnice „Gh. Asachi”), pentru ca după al doilea război mondial să se mute în clădirea Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, a cărei bibliotecă o înglobează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  😢Dureros de emotionant! Sunt nenumărate cazuri, in care părinții bătrâni și neputincioși sunt  uitati în singurătate!  Doamne, Dumnezeul ...