duminică, 11 februarie 2024

***

 

O zi neagră din istoria României !  O zi a infamiei și a trădării !  11 februarie 1866 .


Pe 11 februarie 1866 , la ora 5 dimineața , un grup de ofițeri cu pistoalele în mâini pătrunde în palatul domnesc al lui Alexandru Ioan Cuza , îl scoală din somn și îl obligă să semneze actul de abdicare de pe tronul României .  Faptul era de o gravitate fără precedent ,  căci ofițerii respectivi juraseră credință Domnului țării , parte din ei fiind chiar din garda palatului .


Cei care l-au trădat pe Alexandru Ioan Cuza au fost : col. N. Haralambie ,  col. I. Călinescu , col. D. Crețulescu ,  fratele primului ministru în funcție , mr. D. Lecca , cpt. C. Pilat ,  cpt. A. Berindei , cpt. Al. Candiano-Popescu , cpt. A. Costescu și care ,  cu toții ,  vor face carieră de generali sub domnia lui Carol I .  

Tot în anul 1866 , un grup de 141 de ofițeri ai armatei române de la sublocotenenți la colonei  , au scris lui Carol I un memoriu cerând ca trădătorii să fie pedepsiți .  Cu o aroganță  specifică unui prusac primitiv și incult , Carol I ignoră memoriul ,  pe Al. Candiano-Popescu și-l face aghiotant regal , pe ceilalți generali , iar pe Cuza Vodă îl va urmări cu o ură neagră până la moarte.

După abdicarea forțată , Cuza e ținut prizonier 48 de ore în locuința unui dușman personal , C. Ciocârlan ,  iar pe 13 februarie 1866 e urcat într-o caleașcă și escortat la Brașov, în Austria.


Înainte de a părăsi țara declară:

”Să de Dumnezeu să meargă țării mai bine fără mine decât cu mine !   Trăiască România!”


Se stabilește la Viena și Florența unde își cumpără două mici proprietăți . În 1867 scrie o scrisoare lui Carol I , prin care îl roagă să-i dea voie să vină în țară ca să trăiască la Ruginoasa .  Carol I l-a refuzat !


La doar 53 de ani , pe 15 mai 1873 , Alexandru Ioan Cuza moare în Germania , la Heildelberg , în urma unei puternice răceli  .

    Regele Italiei  își exprimă durerea  și tristețea pentru moartea marelui Domn ,  pe când Carol I n-a trimis nici un mesaj . Trupul este adus în țară și înmormântat la Ruginoasa .  Sute de mii de țărani i-au plâns   moartea cu lacrimi amare și durere adevărată .  

    Cât despre Carol I ...se știe ce a urmat !  A anulat reforma agrară a marelui Cuza , iar punctul culminant a fost Marea Răscoală de la 1907 .

    Alexandru Ioan Cuza  a iubit din toată ființa sa România pe care a slujit-o cu credință ,  devotament și loialitate toată viața ,  fiind pentru poporul român o adevărată icoană morală ,  cât și pildă de urmat întru slujirea Patriei.

    Trupul marelui Domnitor Alexandru Ioan Cuza se află astăzi la biserica Trei Ierarhi din Iași .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  21 de lucruri pe care nu le știai despre România: 1. Aproximativ o treime din Munții Carpați se află în România, oferind peisaje uimitoare...