vineri, 16 februarie 2024

***

 

Niciodată copiii tăi nu vor avea nevoie de casa ta 


Arhitect : locuința se construiește pentru 2 oameni ,

                niciodată copiii tăi nu vor avea nevoie de casa ta .


Alexandru Borodi, un cunoscut arhitect de origine bielorusă, a petrecut recent o lecție destinată altor arhitecți și designeri pe tema construcției locuințelor la sol. Iată ce a spus arhitectul în cadrul acestei lecții:


Regula 1:  Locuința se construiește pentru 2 oameni


În ultimii 15 ani, am construit mai mult de 500 de locuințe. În 95% de cazuri, oamenii pur și simplu nu știau ce vor. Soții se certau pe tema unor fleacuri, însă nu discutau deloc despre ce este mai important.

Dar ce este mai important atunci când vrei să construiești o casă?

Răspuns: Este foarte important de știut că locuința ta nu va trebui copiilor tăi. Trăim acum într-o lume foarte dinamică iar casele doar în trecut erau proiectate așa încât să poată găzdui și o tarabă de romi dacă va fi nevoie.

Experiența arată că în casele părintești se trăiește din ce în ce mai puțin, respectiv nu are vreun rost să faci o casă mare care te va costa și foarte scump. Nu are sens să faci o casă mare dacă știi că nu ești prea bogat și copiii tăi nu vor trăi cu tine în ea.


Regula 2:  Economisim pe lucruri mici, mărind în schimb comoditatea

Dacă vrei să economisești bani pe casă, fă casa cu un singur nivel, fără mansardă. Astfel vei putea economisi câte 50.000 de dolari la fiecare 100-120 metri pătrați de suprafață. Adică, este mult mai ieftin să faci o casă cu un nivel, dar cu mai multe camere, decât să o faci cu două nivele, în care ar fi același număr de camere. Iar 50.000 de dolari sunt bani, nu glumă. De acești bani îți poți cumpăra o mașină luxoasă. În plus, trebuie de conștientizat bine posibilitățile financiare. Construcția unei case nu trebuie să dureze 10-15 ani, altfel ea nu va fi finalizată niciodată.


Regula 3: Alege atent oamenii care îți vor face casa

Zidarii cer bani pentru lucru înainte, apoi ridică pereții, după care vin tencuitorii și întreabă cine a zidit așa de prost, totodată cerând și ei bani pentru lucrări înainte. După ce tencuitorii și-au făcut treaba, vine omul care pune faianța și întreabă cine a tencuit așa de prost (dându-ți totodată să înțelegi că vrea și el banii înainte). Deci să fim atenți la cei care cer bani înainte și care încep lucrul la 10 dimineața și pleacă pe la 16 acasă… Mai bine cauți alți oameni în locul acestora.


Regula 4: Organizează spațiul rațional

De exemplu, trebuie să proiecteze locuința astfel încât atunci când speli vesela să vezi cine merge pe stradă. Locul pentru gătit mici sau barbeque trebuie să fie amplasat acolo de unde se vede apusul, chiar dacă apusul se vede doar din spatele casei sau, din contră, dinspre drum. Lasă-i pe oameni să vadă cum savurezi fericit cărnița și te simți satisfăcut de viață.


Regula 5: Întreabă-te dacă chiar ai nevoie de piscină în curte

Știți cu ce se termină epopeea cu piscinele? În prima săptămână familia merge la piscină de două ori pe zi. Peste o săptămână, o dată pe zi. Peste o lună, o dată pe săptămână. În 3 luni, piscina devine locuință pentru broaște.

Doar soțiile marilor bogătași au timp suficient pentru a asta toată ziua la piscină. În schimb, noi oamenii obișnuiți, nu!


Regula 6: Întreabă-te dacă chiar nevoie de garaj

Doar 5% din oameni țin mașina în garaj. De ce? Din cauza lenei. Este foarte incomod să închizi și să deschizi ușa garajului de fiecare dată când pleci sau vii cu mașina. De cele mai multe ori, garajul se transformă în depozit pentru tot felul de fleacuri și lucruri deloc necesare. Dar cât spațiu ocupă un garaj și cât de scump este să-l faci!

Sursa internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 CALENDARUL ZILEI– 6 noiembrie                  "O idee trebuie s-o iubeşti întocmai ca pe o femeie.                   Să fii fericit o...