🐞 ~ DESPRE BUBURUZE ~ 🐞
☆ 11 lucruri interesante despre buburuze :
1. Aripile buburuzelor bat de 5100 de ori pe minute.
2. Buburuzele, denumite si “gandacul doamnei” sunt de fapt niste insecte foarte folositoare in gradina. Legenda spune ca Fecioara Maria ar fi trimis un roi de gargarite sa salveze culturilor unor tarani. Acestea fusesera atacate de daunatori, iar ei se rugau sa le fie salvate.
3. Când sunt amenințate, buburuzele elimină substanțe toxice: un lichid gălbui, foarte urât mirositor. Potențialii prădatori se simt descurajati de mirosul si gustul neplăcut si se retrag. Cum elimina aceste buburuze substantele toxice ? Ei bine, aici devine interesant: toate tipurile de buburuze secretă aceste substanțe prin articulațiile de la genunchi. De asemenea, larvele de bubureze au aceeași capacitate, însă le elimină prin abdomen.
4. Culoarea aripilor buburuzelor chiar are o insemnatate. Numarul bulinelor nu inseamna varsta lor, dar intensitatea culorilor semnifica nivelul de toxicitate pe care il pot degaja. Pradatorul va tine minte culorile intense ale aripilor, iar data viitoare va pastra distanta. Acest lucru nu este folositor doar pentru buburuze, dar si pentru gradinile noastre.
5 . Buburuzele par tare dragalase si ne dau impresia ca nu ar putea rani nici macar o musca. Cu toate astea, ele sunt niste pradatori feroce. De-a lungul vietii sale, o buburuza consumă pana la 5000 de paduchi de plante. Asta este si motivul pentru ca ni le dorim in gradinile sau pe plantațiile noastre. Adultul mănanca zilnic in jur de 50 de afide, iar larva cateva sute.
6. Instinctul de supravietuire este atat de puternic la buburuze, incat ar face absolut orice pentru a supravietui. Atunci cand mancarea nu este suficiente, buburuzele se vor manca reciproc. O gargarita infometata se va hrani atat cu oua si larve, cat si cu adulti mai slabi.
7. Hibernează și buburuzele , se ascund sub frunze uscate, scoarța copacilor sau crăpaturile din casele oamenilor. Se considera ca adultii ce au hibernat in anul precedent vor marca locurile bune de hibernare cu feromeni, pentru ca urmasii lor sa stie unde sa se adăpostească.
8. Buburuza este prietenul de bază în grădini, pentru că se hrănește cu afide și alți păduchi dăunători ai plantelor. Afidele înțeapă planta și se hrănesc cu seva ei. Atacă atât plantele din grădină, cât și pomii, mai ales mugurii și frunzele tinere, pe care se așează în colonii.
9. O singură buburuză poate mânca 60-70 de afide pe zi. Asta înseamnă cam 5000 pe parcursul vieții ei adulte.
10. În martie – aprilie: buburuzele se trezesc la viață, devenind foarte active. Caută hrană: afide și alți păduchi ai plantelor.
11. În luna mai este sezonul lor de împerechere.
În iunie – iulie: femelele depun grămăjoare de 10-15 ouă, pe dosul frunzelor. Din ouăle de culoare galbenă, în 7-10 zile ies larvele, care arată foarte diferit de gărgărițele adult. Seamănă cu niște mici aligatori cu 6 picioare și năpârlesc de câteva ori în acest stadiu. Ele se hrănesc cu afide și ouăle acestora, precum și cu polen, timp de aproximativ 30 de zile, după care intră în stadiul de pupă, înfășurându-se într-un cocon.
Cum vin buburuzele în grădină :
– Prin folosirea stratului de mulci, în care gărgărițele se pot adăposti peste iarnă.
– Nu dați foc resturilor vegetale rezultate la sfarsitul sezonului de recoltare. Le puneti în lada de compost unde buburuzele pot să hiberneze in timpul iernii.
– Nu deranjați coloniile de gărgărițe în perioada lor de hibernare.
– Nu folosiți tratamente chimice cu insecticide, pentru că distrug sau alungă aceste minunate insecte din gradină.
– Gălbenelele, crăițele, angelica, arpagicul, coriandrul, mărarul, feniculul, morcovul, spilcuța, usturoiul, albăstrelele, păpădia și menta sunt plante care atrag buburuzele la voi în grădină.
● Gărgărițele roșii cu două sau cu șapte pete negre sunt specifice țării noastre.
Însă în ultimii 30 de ani, a fost adusă în Europa și buburuza arlechin, care poate fi galbenă, roșie, portocalie, chiar și albă cu puncte negre sau poate fi neagră cu puncte roșii. Numărul punctelor poate varia de la zero la peste 20. A fost adusa din Asia de Est, pentru a scăpa de afide. Se mai numește și buburuza asiatică. Ea ajuns să fie considerată o „specie invazivă” deoarece a produs declinul speciilor locale.
● Există în jur de 5000 de specii de buburuze
● Buburuzele hibernează pe parcursul iernii
retrăgându-se sub frunze uscate sau în diferite
crăpături de pietre sau copaci.
● Pentru a se apăra de prădători precum păsări rozătoare, insecte și alte reptile, buburuza elimină de la încheieturi un lichid galben și urât mirositor.
.● Există și sanșa ca aceasta să se prefacă moartă pentru a scăpa de pericol. Coleopterele constituie ordinul cel mai bogat in specii din tot regnul animal. Coleopterele se caracterizează prin aripile lor anterioare îngroşate, numite elitre, care, in stare de repaos, apara ca niste capace aripile fine,
posterioare .
• Trăiesc peste tot in lume fn afară de
locurile in care este prea frig;
• Le plac livezile, campurile si grădinile.
• In multe locuri in care nu traiau de obicei, cum a r fi Statele Unite, au fost aduse tocmai din Japonia .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu