vineri, 21 februarie 2025

###

 ALEANDRU MARGHILOMAN - ULTIMUL CONSERVATOR


Alexandru Marghiloman a fost un buzoian de excepție. Putred de bogat a dominat politica românească 38 de ani ca parlamentar și ministru. Asta dintr-un total de 41 ani în care a făcut politică.


Alexandru Marghiloman - originea, studiile și primii ani de activitate


Alexandru Marghiloman s-a născut la 27 ianuarie 1854, la Buzău. A venit pe lume în familia boierului Iancu Marghiloman, un buzoian cu moșii întinse. Mama lui Alexandru Marghiloman se numea Irina Izvoranu. Ca toți copiii de boieri de provincie, Alexandru studiază la București la Colegiul Sfântul Sava.


Urmează pentru Alexandru, studiile la Paris. Până în 1878, își va obține în Paris licența și doctoratul. Evident, îl aștepta o carieră de magistrat în Ilfov. A fost în intervalul 1879-1881, procuror, apoi judecător. A trecut în avocatură din 1881. În 1884, a fost repartizat în calitatea de „avocat al statului”.

  

Alexandru Marghiloman - ascensiunea politică


Alexandru Marghiloman a fost în perioada 1884-1891, junimist. Așa a ajuns deputat de Buzău, la Colegiul I, adică al celor mai bogați cetățeni. Oratoria și cunoașterea cadrului legal l-au făcut celebru. S-a căsătorit în 1890 cu Eliza Știrbei. A susținut legi privind inamovibilitatea magistraților. A susținut organizarea judiciară și judecătoriile de pace.


În 1891, a fondat Partidul Constituțional. A continuat să fie deputat, dar a ajuns și în Guvernele conservatoare după ce partidul său a fost absorbit de Partidul Conservator. Alexandru Marghiloman a fost ministru de mai multe ori: de trei ori la Justiție, de mai multe ori la Agricultură, Lucrări Publice. A ocupat și portofolii ca Internele și Externele. Nu a fost niciodată Ministru de Război. În 1906, Eliza Știrbei cre divorțul. Un an mai târziu, se va căsători cu Ionel Brătianu, rivalul său politic.


Liderul unui „guvern de sacrificiu”


Alexandru Marghiloman a fost filogerman. De aceea, în decembrie 1916, rămâne la București. Acceptă, pentru a evita dispariția României, să formeze guvernul în perioada 5 martie-23 octombrie 1918. Era guvernul care va încheia pacea de la 24 aprilie/7 mai 1918. Deși a fost perceput ca trădător, trebuie spus că el a reușit să obțină Unirea Basarabiei cu România, redusă teritorial la Moldova. Adică Brătianu, rivalul lui în amor și politică a avut nevoie de ajutorul său.


De numele său s-a legat cafeaua fiartă în coniac, „marghilomanul”. A fost o găselniță la vânătoare a omului lui de încredere care neavând apă să îi pregătească o cafea luată târziu, pe terenul de vânătoare, i-a fiert-o în coniacul care era pasiunea lui Marghiloman. Noua cafea s-a răspândit în localurile de lux ale Capitalei.


În 1919, votul universal, în 1921, Reforma agrară au subminat baza electorală conservatoare. Alexandru Marghiloman a condus Partidul Conservator la eșecul parlamentar din 1922, care a marcat dispariția acestui partid fondat la 3 februarie 1880. El s-a recăsătorit cu Maria Petrescu în 1919.  Marghiloman s-a retras la Buzău, unde a d ecedat la 10 mai 1925.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Insula Paștelui... 1. Unii oameni de știință susțin că primii oameni au ajuns pe Insula Paștelui cândva între anii 700-1100 d.Hr.    Odată ...