vineri, 8 martie 2024

***

 

Vă mai amintiți de Cernobîl?

Leonid Toptunov a fost inginerul senior de la centrala Cernobil in tura din 26.04.1986. El a apăsat butonul care, din cauza erorilor existente în design, a declanșat explozia reactorului. 

Desi avea doar 25 de ani a refuzat sa plece acasă când i s-a spus(de 2 ori), si-a sacrificat viata pentru a diminua consecințele accidentului, și a rămas la centrala pana la finalul turei sale, de unde a fost dus direct la spitalul din Pripiat și apoi la Moscova cu avionul.

A murit 2 săptămâni mai târziu. Desi primise o doză foarte mare, dacă doctorii i-ar fi dat jos hainele contaminate la timp, ar fi evitat doza mortala. Cu toate ca nu a fost vina lui, mult timp nu a primit medalia de erou al Cernobilului, lucrul care s-a întâmplat abia în 2008(si cineva a furat-o de la ea).

Mama lui a trăit în Estonia. După ce Toptunov a murit, voia sa se mute la Moscova, sa fie lângă mormântul lui. I s-a zis ca va fi mutat în Ucraina, asa ca s-a mutat la Kiev. În cele din urmă, s-a destrămat URSS și mormântul lui a rămas la Moscova. Vera umbla de doua ori pe an la Moscova ( de ziua lui și în ziua în care a murit). Asta pana în 2014 când a început războiul. De atunci nu a mai fost.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  "Intr-un oraş din Franţa, pe un afiş cu o tanara spectaculoasa la intrarea intr-o sala de gimnastica, scria :  "În vara aceasta ...