marți, 26 martie 2024

***

 Islanda-Curiozități


Care este singura țară unde oamenii nu au nume de familie?


Cine s-ar fi gândit că poate exista o țară unde oamenii nu au nume de familie? Ei bine, nu este vorba despre vreun trib de prin Africa, ci despre un stat din Europa. În Islanda, cetățenii nu au nume de familie. Cum este posibil acest lucru?


 Islanda este o țară cu 330.000 de locuitori. În mod ciudat, aici oamenii nu poartă nume de familie și se folosește patronimicul (nume pe care îl poartă -după tată- toți membrii unei familii). Astfel, pentru un fiu se folosește sufixul „son”, iar pentru o fiică se folosește sufixul „dottir”.


În Islanda se menţine încă sistemul arhaic nordic al numelor. De exemplu, dacă pe un bărbat îl cheamă Gustaf, iar pe fiul său Jon, se va numi Jon Gustafsson, adică „fiul lui Gustaf”. De exemplu, dacă pe un bărbat îl cheamă Gustaf, iar pe fiica sa Kristin, ea se va numi Kristin Gustafdottir, adică „fiica lui Gustaf”.


Copiii nerecunoscuti de tatăl lor primesc automat un patronimic rezultat din numele mamei. În Evul Mediu, s-a utilizat și la noi acest sistem, mai ales în regiunea Molodvei acolo unde fetele erau denumite „Amariei” sau „Aioanei”.


Ce se întâmplă dacă există copii cu aceleași nume?

Dacă în anumite anturaje există două persoane numite Jon, care au taţi Gustaf, pentru a-i deosebi se foloseşte şi numele bunicului. De exemplu Jon Gustafsson Hallsson (Jon, fiul lui Gustaf Hallson) şi Jon Gustafsson Gunnarsson (Jon, fiul lui Gustaf Gunnarsson).


Alte curiozități despre Islanda:

Islanda are un indice de alfabetizare de 100%. Cu alte cuvinte, pe insulă nu există niciun analfabet;

Totodată, Islanda este țara cu cei mai mulți scriitori, cele mai multe opere publicate și cele mai multe cărți citite pe cap de locuitor dintre toate statele lumii;

Țara insulară este singurul stat NATO fără armată terestră, aeriană sau forţe navale;

Pe insulă nu există furnici și nici șerpi. Oamenii de știință nu au o explicație pentru acest lucru;

În Islanda sunt mai multe oi decât oameni. Raportul este de 2,1 oi la un locuitor. 

(text preluat ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  "Intr-un oraş din Franţa, pe un afiş cu o tanara spectaculoasa la intrarea intr-o sala de gimnastica, scria :  "În vara aceasta ...