vineri, 29 martie 2024

***

 

Béla Bartók s-a născut într-o familie de muzicieni din Ungaria la 25 martie 1881. Tatăl său a fost director al unei școli agricole, dar a fost și un talentat muzician amator care cânta la pian și violoncel și compunea mici piese de dans. Tatăl lui Bartók s-a dus să înființeze o societate muzicală și o orchestră de amatori în orașul său.

Mama lui Bartók cânta și ea la pian. Nu-i de mirare că Belá a devenit rapid muzician. Avea abilități de ritm foarte bune și a început să ia lecții de pian la doar cinci ani. Bartók a început să compună la vârsta de nouă ani, scriind piese scurte de dans cu numele prietenilor și familiei.

Tatăl ei a murit când Béla avea doar șapte ani, lăsând familia într-o situație financiară dificilă. Mama lui Bartók a început să dea lecții de pian, ale căror lecții au ajutat la întreținerea familiei. În 1898, Bartók a început studiile la Academia de Muzică din Budapesta. Și-a câștigat reputația de pianist fantastic acolo. El a fost cunoscut în special pentru interpretările sale extraordinare ale pieselor de pian Liszt..

În 1904, Bartók a auzit o tânără cântând un cântec țărănesc maghiar. Bartók și-a dat seama imediat că cântecele populare maghiare pot oferi un material minunat pentru muzica clasică. În 1905, el a intrat în contact cu Zoltán Kodály. Ambii compozitori au început să călătorească prin Ungaria colecționând și publicând cântece populare. În curând, Bartók a început să călătorească în alte țări în căutarea muzicii folk. El a dezvoltat un sistem științific pentru a colecta și analiza muzică folk din întreaga lume.

În 1940, Béla Bartók s-a mutat în Statele Unite pentru a lucra la o colecție de folclor la Universitatea Columbia. În 1942 s-a îmbolnăvit de leucemie și a murit pe 26 septembrie 1945. În producția sa ies în evidență lucrări precum cele șase cvartete de coarde, sonata pentru două piane și percuție, cele trei concerte pentru pian, opera „El Castillo de Barbazul”, „Muzică pentru corzi, percuție

şi celesta", şi concertul Orchestrei. Împreună cu Franz Liszt, el este amintit ca unul dintre cei doi mari compozitori maghiari.


Poză. Béla Bartók (1881-1945), a fost compozitor, pianist și cercetător al muzicii populare est-europene de origine maghiară. Este considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX. Clasificarea științifică a muzicii folk este adesea considerată începutul etnomuzicologiei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  În țara lui Mură-n Gură  În țara lui Mură-n Gură, Totu-mi este pe măsură. Când mă scol de dimineaţă, Nu la șapte, ci la zece, Vine-o tavă ...