duminică, 22 martie 2020

IESITUL LA GRATAR SI IARBA VERDE AU FOST INTERZISE – Guvernul a emis Ordonanta militara de restrictionare a circulatiei. Romanii nu vor mai putea umbla in grupuri mai mari de 3 persoane. Iesirea din case dupa ora 22 este interzisa, cu exceptia cazurilor justificate. Cei care vor fugi din izolare vor fi carantinati sub paza militara. Masurile luate sunt echilibrate. Daca inconstientii vor considera starea de urgenta o vacanta, se va ajunge la inchiderea in case (Ordonanta)

Noi restrictii pentru romani. Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela (foto centru) a anuntat sambata seara, 21 martie 2020, adoptarea Ordonantei militare nr. 2/2020 privind instituirea unor noi interdictii pentru prevenirea raspnadirii coronavirusului.

Masurile, care vor intra in vigoare in 22 martie 2020, ora 22, sunt unele echilibrate, restrictiile fiind luate gradual, iar deocamdata autoritatile nu au impus izolarea totala la domiciliu. Totusi, daca romanii inconstienti vor continua sa considere starea de urgenta ca o vacanta sau concediu de odihna si vor continua sa iasa din case pentru a se plimba prin parcuri si pentru a face gratare, atunci cu totii vom ajunge inchisi in case.
De altfel, una dintre restrictiile adoptate prin Ordonanta Militara 2/2020 ii priveste tocmai pe acesti inconstienti. Concret, autoritatile au impus interdictia circulatiei in grupuri mai mari de trei persoane, daca acestea nu locuiesc impreuna:

“(1) Circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei se efectueaza numai cu respectarea masurilor generale de prevenire a raspandirii COVID-19 si evitarea formarii oricarui grup de persoane.
(2) Prin formarea unui grup de persoane se intelege alaturarea unui numar mai mare de 3 persoane care nu locuiesc impreuna”.
De asemenea, a fost interzis iesitul din case dupa ora 22 pana la ora 6, fara a exista motive justificate. Mai exact, romanii vor putea parasi domiciliul in acest interval de timp doar pentru a se duce la serviciu, pentru a-si cumpara alimente si bunuri, pentru urgente medicale, pentru ingrijirea batranilor, bolnavilor, copiilor, in caz de deces al unui membru al familiei, precum si pentru plimbatul animalelor. Atentie insa: romanii care ies din case dupa ora 22 in interes profesional sau personal, vor trebui sa prezinte legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.
In ceea ce priveste intervalul orar 6-22, ordonanta militara recomanda persoanelor sa nu iasa din case daca nu trebuie sa mearga la serviciu sau sa isi achizitioneze alimente si bunuri, ori pentru motivele amintite mai sus.

Iata ce prevede ordonanta privind cazurile in care se permite iesirea din case:

Art. 4. – In intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomanda ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive:

a) deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor  si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e)deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 5. – (1) In intervalul orar 22.00 - 06.00, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa numai pentru motivele prevazute la art. 4.
(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.
(3) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
(4)Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda nume si prenume, data nasterii, adresa locuintei/ gospodariei/ locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
(5) Masura se aplica incepand cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.

Iresponsabilii, pusi sub paza

Foarte bune sunt alte doua prevederi. Cea care stabileste carantinarea sub paza a celor care fug de la domiciliu:

Art. 7. – (1) Persoanele izolate la domiciliu, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, care parasesc locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate si sunt conduse de fortele de ordine publica si plasate in carantina institutionalizata, sub paza.
(2) Persoanele carantinate, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, care parasesc locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente, sunt carantinate pentru o noua perioada de 14 zile.
(3) Masurile dispuse potrivit alin.(1) si (2) nu exonereaza persoanele de raspunderea contraventionala sau penala.
(4) Masurile se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

De asemenea, foarte important: „Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa identifice si sa tina evidenta persoanelor in varsta de peste 65 de ani, fara sustinatori sau alta forma de ajutor, si sa asigure sprijin acestora in vederea minimalizarii expunerii lor in afara locuintelor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Martie 2020, o criză fără precedent sau o oportunitate fără precedent?

Martie 2020, o criză fără precedent sau o oportunitate fără precedent? În limba chineză ideograma cuvântului criză este compusă din două ...