joi, 12 martie 2020

Recomandări esenţiale pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Autor: Monica Cosac12 Mar 2020 - 09:24
Recomandări esenţiale pentru prevenirea răspândirii COVID-19max-kegfire/Getty Images/iStockphotoCloseup young man hands holding credit card and using cell, smart phone for online shopping or reporting lost card, fraudulent transaction
Evitarea locurilor aglomerate şi a locurilor de joacă, folosirea cardului în locul bacnotelor, respectarea regulilor de igienă, folosirea unor rute alternative de transport și limitarea la maximum a oricărui contact direct cu alte persoane, sunt doar câteva din cele 15 recomandări pe care Guvernul României, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, le-a transmis populaţiei, ieri, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în țara noastră.

Redăm mai jos lista completă cu recomandări:

1. Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere. Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.

2. Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

3. Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. Dacă atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

4. Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane. După folosirea transportului în comun, igienizaţi mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

5. Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare (bicicleta/trotineta electrică, mersul pe jos).

6. Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”. În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să
intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

7. Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line. Transmiterea virușilor se
realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

8. Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

9. Nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale! Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență. Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

10. Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane. Persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

11. Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.

12. Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la
Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

13. Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

14. Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
15. Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât
și pe cei apropiați.
- Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală.
- Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
- Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
- Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
- Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care îl aruncați imediat la coșul de gunoi.
- Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
- Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
- Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
- NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
- NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
- Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
P. S. Lucrez ca medic școlar în Roman și actuala pandemie provocată de coronavirusul pornit la drum din China spre restul lumii m-a prins în plină activitate.Repet: sunt medic școlar și am grijă, prin fișa postului, de colectivitățile de preșcolari și elevi, copii și adolescenți, adică de una dintre grupele populaționale cu mare risc de îmbolnăvire. Teoretic vorbind, ar însemna să pot avea în primul rând grijă de mine și de cei din imediata mea vecinătate pentru a nu mă îmbolnăvi tocmai pentru a putea avea grijă de copii.
Din fericire, unitățile de învățământ s-au închis de ieri pentru elevi tocmai pentru a îi proteja de îmbolnăvire. Din mai puțină fericire, până acum nimeni nu s-a gândit să ne trimită acasă și pe noi, cei de la cabinetele medicale din școli. Nu pentru o protecție specială a noastră ci pentru a nu veni în contact cu potențialele surse de viruși din aglomerații, viruși pe care să îi transmitem, la rândul nostru, copiilor în momentul în care vor reîncepe cursurile. Azi școlile s-au închis la propriu, fiind trimiși acasă și cei care lucrează în ele: profesori și cadrele auxiliare. Iar noi tot nu am fost anunțați să rămânem acasă, cât de cât izolați la domiciliu.
Mai mult chiar. Astăzi ni s-a solicitat sprijinul pentru a efectua triajul epidemiologic pentru un grup de persoane venite din străinătate, posibil din zonele de risc, cazate într-o locație spre periferia orașului. Nimic dificil până acum, numai că, oricâte măsuri de protecție individuală s-ar lua, din punctul meu de vedere suntem oarecum expuși. Să spunem că îmi asum răspunderea pentru mine, deși riscul este destul de mare, neștiind precis cu ce mă confrunt. Riscul este prezent în viața mea de medic zi de zi. Să spunem că îmi asum răspunderea și pentru familia mea, deși trebuie să am grijă de un părinte în vârstă și cu afecțiuni asociate; avem totuși posibilitatea, cam mică ce-i drept, de a menține distanța dintre noi prin casă. Dar este greu de crezut că pot să-mi asum răspunderea (ne)transmiterii virusului spre colectivitățile de copii în momentul când trebuie să revin în mijlocul lor. Asta în cazul în care voi supraviețui provocării.
Stimate autoritâți!!! Clarificați totuși lucrurile înainte de a fi prea târziu. Eu? Oricum sunt dator cu o suferință și cu o moarte la un moment dat. Tatăl meu? Să spunem că vom avea amândoi înțelepciunea și puterea de a ne proteja, iar dacă vom ceda... asta este! Dar dacă riscăm sănătatea elevilor pe care în zilele acestea încercăm să o protejăm, măsurile luate până acum și de acum înainte pot fi inutile și de prisos.
Vom da totuși dovadă de înțelepciunea și inteligența necesară pentru a depăși perioada asta dificilă? Vom vedea... Vom vedea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 “CÂND SĂ TACI"  1. Taci - în momentele de furie.  2. Taci - când nu ai toate informațiile.  3. Taci - când nu ai verificat povestea.  ...