Incepand cu primele ore ale diminetii de vineri, 20 martie 2020, a inceput sa circule pe retelele de socializare un document denumit "Hotararea nr. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico - stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei". Este vorba despre un document ce prevede ingradirea libertatii de circulatie in plina stare de urgenta, prin adoptarea unor masuri drastice ce ar urma sa fie aplicate de autoritati pentru evitarea raspandirii coronavirusului pe teritoriul Romaniei. Dispozitiile cuprinse in hotarare vizeaza interzicerea deplasarilor cetatenilor in afara domiciliului (practic impune izolarea) permitand accesul, la cumparaturi, spre exemplu, doar pe baza de declaratie.
In aceasta hotarare se limiteaza astfel deplasarile in afara domiciliului, fiind permise doar pe baza de "declaratie" deplasarile intre domiciliu si locul de munca, deplasarile pentru cumparaturi de stricta necesitate, deplasarile pentru asigurarea asistentei pentru persoane in varsta, vulnerabile sau pentru insotirea copiilor, ori alte motive urgente.
In doar doua ore de circulatie in mediul online, documentul, al carui autor este DSU1 (vezi facsimil 1), si care aparuse deja public "pe surse", a ajuns sa fie cunoscut de majoritatea persoanelor cu acces la internet. Hotararea s-a aflat inca de la primele ore ale diminetii si in posesia redactiei Lumea Justitiei, insa am ales sa nu o publicam pana cand autoritatile nu vor anunta caracterul ei, verificand in acest timp constant site-urile oficiale ale autoritatilor. Asa se face ca, la ora 11.06, site-ul stirioficiale.ro (site oficial de comunicare a informatiilor legate de Covid-19 de catre autoritati) a fost actualizat cu "precizare 20 martie ora 11.06.am", in care Grupul de Comunicare Strategica aduce o serie de clarificari legate de "Hotararea nr.14".
Anume ca Hotararea exista intr-adevar, insa este un draft analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific, care nu este aprobat la nivelul acestui grup si nu a fost nici inaintat Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta. Se precizeaza in acelasi timp si ca mentiunile din respectiva Hotarare au caracter de propunere, bazata pe scenariile referitoare la evolutia raspundirii virusului Covid-19, subliniindu-se ca documentul care a fost dat publicitatii nu prevede data de la care ar urma sa fie aplicabile masurile referitoare la deplasarea persoanelor, lucru care "demonstreaza ca masurile NU au aplicabilitate imediata".
Totodata, Grupul de Comunicare Strategica anunta ca in urma aparitiei draftului de Hotarare s-a decis seizarea parchetului in vedere anchetarii infractiunii de divulgare fara drept a unor informatii care nu sunt destinate publicitatii.
Serban Nicolae: "Cetatenii trebuie sa aiba incredere in discernamantul unor decidenti carora "le scapa" documente aflate in lucru"
Dupa ce Grupul de Comunicare Strategica a clarificat scurgerea de informatii a draftului de Hotarare si populatia a rasuflat usurata ca nu trebuie sa se baricadeze imediat in case, caci oamenii incepusera deja sa se preocupe fata de propunerile "DSU1", senatorul PSD Serban Nicolae a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj asupra caruia apreciem ca ar fi bine sa reflecte toata lumea. In respectiva postare, Serban Nicolae arata ca nu este deloc intamplatoare "scurgerea de informatii", in speta a acestei Hotarari, amintind de un alt draft a mai scapat public si in care se vorbea despre intreruperea cursurilor pana in 22 aprilie 2020.
Aceeasi reteta este posibil sa fi fost, sustine Nicolae, aplicata si vineri 20 martie 2020, existand astfel doua variante de lucru. Anume ca:
-cetatenii trebuie sa aiba incredere in discernamnatul unor decidenti carora le scapa documente aflate in lucru;
-trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca asa se testeaza posibilele reactii ale populatiei.
Iata postarea senatorului Serban Nicolae:
"INCREDERE SI RESPONSABILITATE
Pe toate caile, oficialitatile incearca sa explice ca hotararea (cu multe ineptii in continut!) care "a scapat" in spatiul public este doar un proiect (draft, pe romaneste) care nu a fost inca(!) adoptat.
Asta imi aminteste ca la inceputul lunii martie a mai "scapat" public un document care vorbea de intreruperea cursurilor pana in 22 aprilie. Hotararea care a fost aprobata s-a limitat la 22 martie, dar acum se vorbeste din nou de prelungirea intreruperii pana dupa 20 aprilie.
Cu alte cuvinte, cetatenii trebuie sa aiba incredere in discernamantul unor decidenti carora "le scapa" documente aflate in lucru. Sau, trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca asa se testeaza posibilele reactii ale populatiei.
In orice situatie, cei care decid trebuie sa inteleaga ca intr-o situatie atat de grava inconstienta politrucilor, jocul de imagine al iresponsabililor are consecinte care amplifica exponential efectele epidemiei.
Credibilitatea, in aceste momente, este a celor care actioneaza exclusiv din profesionalism si patriotism. Doua trasaturi complet straine voua politrucilor!"
Iata precizarile facute de Grupul de Comunicare Strategica la scurt timp dupa aparitia documentului
"1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific, organism aflat in subordinea CNSSU, format din specialisti in epidemiologie si boli infectioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific si NU a fost inaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta), organism abilitat sa ia decizii in astfel de situatii.
3. Hotararile Grupului de suport tehnico-stiintific au caracter de propunere catre CNSSU, doar dupa ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-stiintific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evolutia raspandirii noului coronavirus (COVID-19), tinand cont de practica altor state care se confrunta cu aceeasi problematica.
5. Atentionam asupra faptului ca in documentul dat publicitatii NU este mentionata data de la care sunt aplicabile masurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest lucru demonstreaza ca masurile NU au aplicabilitatea imediata, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la raspandirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizarii organelor de cercetare penala pentru infractiunea de divulgare fara drept a unor informatii care nu sunt destinate publicitatii.
7. Inspectoratul General al Politiei Romane a sesizat DIICOT cu privire la savarsirea infractiunii de distribuire de informatii nedestinate publicitatii, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 304 Cod Penal, fapta pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
Grupul de Comunicare Strategica"
Iata ce continea draftul de hotararea care a panicat populatia
"HOTARAREA NR. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico - stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei
In temeiul art. 8^2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu Hotararea nr. 3 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), Grupul de suport tehnico – stiintific functioneaza ca organism de suport tehnic al Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), sens in care hotararile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.
Avand in vedere extinderea infectiilor cu SARS-COV 2 la nivel national, in data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei, au discutat masurile necesare a fi luate in scopul prevenirii raspandirii infectiei.
Membrii au decis urmatoarele:
Art. 1. (1) Sunt interzise deplasarile persoanelor in afara domiciliului/resedintei cu urmatoarele exceptii:
a) deplasarea intre domiciliu si locul de munca, atunci cand activitatea profesionala este esentiala, si nu poate fi organizata sub forma de lucru la distanta (cu prezentarea unei Adeverinte permanenta de la angajator, anexata) sau deplasare in interes profesional care nu poate fi amanata (cu ordin de deplasare de la angajator),
b) consult medical de specialitate care nu poate fi amanat;
c) deplasare pentru cumparaturi de stricta necesitate la unitati comerciale din zona de domiciliu,
d) deplasare pentru asigurarea asistentei pentru persoane in varsta, vulnerabile sau pentru insotirea copiilor;
e) alte motive care justifica urgenta, cu detalierea explicita a traseului declarat, pe baza declaratiei, completate in prealabil, pentru a putea fi prezentata autoritatilor de control.
f) deplasare scurta, langa domiciliu, pentru desfasurarea de activitati fizice individuale, in aer liber, cu excluderea oricarei forme de activitate sportiva colectiva,
g) deplasare scurta, langa domiciliu, legata de nevoile animalelor de companie,
(2) Deplasarile mentionate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declaratiei, anexa la prezenta hotarare, completata in prealabil.
(3) Este permisa deplasarea persoanelor insotite de copii minori sau prezenta copiilor minori in autovehicul, alaturi de parinti/bunici, atunci cand nu pot fi lasati singuri sau cu alta persoana care sa-i supravegheze.
Art. 2 Persoanele au dreptul de a-si alege locatia in care vor domicilia pe perioada in care se mentin restrictiile de deplasare si au obligatia de a informa, motivat, sectia de politie de care apartin, cu 48 de ore inainte, in situatia in care decid, motivat, schimbarea acesteia.
Presedintele
Grupului de Suport Tehnico-Stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei
Dr. Raed ARAFAT"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu