joi, 2 ianuarie 2025

***

 DREPTUL LA NEUITARE.... 

178 de ani de la moartea mitropolitului Moldovei Veniamin Costachi (fost episcop al Romanului) - 18 dec.1846 - Mănăstirea Slatina, jud.Suceava.

  „Moldova a avut în cele politice un domn mare, pe Ştefan Vodă, iar în cele bisericeşti, un mitropolit mare, pe Veniamin Costachi”- spunea ucenicul său arhiereul Filaret Scriban.

 Într-adevăr, Mitropolitul Veniamin a fost un om providențial in sec. al XIX-lea, atât pentru Biserică, dar mai ales pentru progresul cultural si spiritual al Moldovei.

 In perioada cât a fost episcop la Roman (1796-1803) a avut multiple realizari, între care cea mai importantă ctitorie a sa este Spitalul PRECISTA MARE și prima farmacie din oraș - Spiteria Minerva.

Tot in aceasta perioadă, episcopul Veniamin a oficiat sfințirea bisericii Sf. Nicolae din satul TRIFESTI, la 15 august 1799, iar un an mai târziu, în iunie 1800, cand a fost îmbrăcată in argint icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, în fața acesteia s-a plecat atunci cu evlavie acest „părinte duhovnicesc al Moldovei”.

Veniamin Costachi (din botez Vasile) se trăgea dintr-o veche familie boierească. S-a născut la 20 decembrie 1768, în satul Roşieşti, în ţinutul Fălciului (azi în jud. Vaslui). S-a călugărit în 1784, ajunge ieromonah la Catedrala Mitropolitană de la Iași în 1788, egumen la Sfântul Spiridon din Iași în 1789, episcop de Huși ( iunie 1792), apoi de Roman (iunie 1796) și Mitropolit al Moldovei la 13 martie 1803.

Se retrage din scaunul mitropolitan de la Iasi, in linistea Mănăstirii Slatina ( ian.1842), unde si-a dat obştescul sfârşit la 18 decembrie 1846, în vârstă de 78 de ani, fiind îngropat lângă biserica mare a acestei mănăstirii. 

La 30 decembrie 1886, rămăşiţele sale pământeşti au fost reinhumate în catedrala mitropolitană din Iaşi, ctitoria sa, terminată prin strădaniile unuia dintre urmaşii săi, Sfântul mitropolit Iosif Naniescu.

 ,,Tot ce mi-au stat prin putinţă am făcut şi cu sfatul şi cu fapta, ca să sporesc şi sufleteşte şi materialiceşte înflorirea sfintei Biserici şi a Patriei”. (Testamentul mitropolitului, 1844).

 Marele istoric Nicolae Iorga aprecia că „un om mai sfânt şi mai bun decât dânsul n-a mai ţinut în mâini cârja de episcop român ". Veșnica sa fie pomenirea lui din neam în neam!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 CINE A FOST MARGIT, MUZA LUI BRÂNCUȘI Femeia care a inspirat cel mai vestit portret al lui Constantin Brâncuși, pictoriţa maghiară Margit P...