sâmbătă, 25 ianuarie 2025

***

 MUZEUL UNIRII, IAȘI


🇷🇴 24 ianuarie 1859-Unirea Principatelor Române 🇷🇴


    Construită in 1806, în stil neoclasic, de către Eliza și Ștefan Catargi, casa a trecut de- a lungul primei jumătăți ai sec. XlX- lea, in proprietatea mai multor familii boierești cunoscute din Moldova: Palladi, Cantacuzino- Pașcanu, Ghica.

    

Între anii 1859-1866, clădirea a fost închiriată pentru a servi drept locuință de serviciu, domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza.

    

    Din anul 1886, timp de aproape 50 de ani, casa a apartținut sediului Bancii Creditului Urban.


    In timpul Primului Război Mondial, intre 26 decembrie 1916 si 23 aprilie 1919, Regele Ferdinand și- a stabilit aici cartierul regal. 

   

    Din anul 1937, palatul a ajuns în posesia statului, fiind declarat minument istoric. Începând cuanul 1938, Comisia Monumentelor Istorice, la îndemnul istoricului Nicolae Iorga, a amenajat in câteva camere, de la etajul clădirii, Muzeul ,, Palatul Cuza Vodă”. În clădire au funcționat la parter diverse organizații precum: ,,Liga Culturală pentru Unitatea Tuturor Românilor” și ,,Străjeria”. 


    Sfârșitul celui de- al Doilea Război Mondial a coincis cu cea mai grea perioadă din istoria palatului, imobilul fiind avariat de două bombe incendiare. Aflat într-un avansat grad de uzură și ruină, se dorea chiar dărâmarea lui. 


    După restaurarea clădirii, se începe organizarea muzeului, prin strângerea patrimoniului și amenajarea expoziției permanente. La 23 ianuarie 1959, la o sută de ani de la Unirea Principatelor, Muzeul Unirii se redeschide publicului vizitator.


   În aceasta organizare, care a suferit de- a lungul timpului modificări, muzeul a putut fi vizitat pâna in anul 1997 , când a intrat intr un lung proces de restaurare si amenajare, fiind redeschis publicului din la 24 ianuarie 2008, asa cum sunt imaginile de mai jos.


   Tablourile din Muzeul Unirii sunt semnate de pictori celebri precum:

Nicolae Grigorescu: Peisaj in grădină, Stradă la Vitre, Peisaj, Natura statică.

Theodor Aman: Unirea Principatelor Române.

C. Stahi: Natură statică, Vânătorul cu vânat.

C. J. Vernet: Vedere din port francez.

G. Lairsse: Bacchanală.

Baschenis: Natură statică cu fructe si flori. 

Vorobieff: Vederea Iașilor la 1830.

Gh. Asachi: Templul Aurului.


Sursa: Iuliana Chifu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Într-un sat, o vacă grasă, Cum sunt vacile tâmpite, Dar frumoasă şi lăptoasă, S-a gândit să se mărite. Boii, de la mic la mare, Au venit cu...