Trecură 560 de ani de la
CUCERIREA CETĂȚII CHILIA
La 23 ianuarie 1465, Ştefan cel Mare a început asediul şi la 25 ianuarie cucerea cetatea Chilia fiind rănit în luptă, rană de la care i se va trage și moartea în anul 1504.
Totodată cucerea şi fortăreaţa Licostomo de pe insula din faţă, ocupată de o garnizoană ungară încă din vremea lui Iancu de Hunedoara.
La data de 25 ianuarie 1465, Ștefan cel Mare al Moldovei cucereşte cetatea Chiliei, punct strategic de la gurile Dunării, cetate ce era apărată de o puternică garnizoană ungară. Documentele istorice atestă că în 1448, domnitorul Moldovei, Petru al II-lea a cedat cetatea Chilia lui Iancu de Hunedoara, pe atunci guvernator al Ungariei, iar din acel an și până în 1465, cetatea a fost apărată de către armata maghiară. Numai că odată cu venirea la conducere a lui Ştefan cel Mare, Moldova s-a străduit să redobândească Chilia, cetate ce-i aparținea de drept. Cucerirea cetății s-a realizat în cea de-a doua campanie militară inițiată de Ștefan în acea zonă, după ce o primă încercare realizată în anul 1462 se soldase cu un eșec, domnitorul fiind chiar rănit la gleznă în acea campanie. De data aceasta însă, evenimentul se va încadra într-o campanie reuşită, ocazie cu care va mai fi cucerită şi Cetatea Albă, o alta cetate cu rol strategic, pe care Ștefan a considerat-o vitală pentru acțiunile lui de apărare a Moldovei. Revenind la cucerirea Chiliei, amintesc că după două zile de asediu puternic, la 25 ianuarie 1465 Ștefan cucerește cetatea , iar în vederea eventualelor riposte ale otomanilor care și ei erau interesați de această cetate, face importante pregătiri de apărare, punând la conducerea cetăţii pe pârcălabul Isaia, cumnatul său. Cucerirea Chiliei şi administrarea ei de către oştenii lui Ştefan cel Mare, au întărit pentru o vreme sistemul de fortificaţii al Moldovei pe direcţia cea mai ameninţată de armatele otomane. Turcii vor reuşi totuşi să cucerească cetatea, după opt luni de asediu, în iulie 1484, iar cetatea va fi stăpânită de otomani până în 1812, când odată cu cedarea Basarabiei către Imperiul Ţarist, va avea loc şi cedarea acestei importante cetăţi de la malul Dunării.
Chilia şi Cetatea Albă erau considerate puncte-cheie în apărarea contra turcilor închizând Vadul de la Oblucița.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu