joi, 6 iunie 2024

***

 

Jeana Gheorghiu s-a născut la 6 iunie 1946. 

”Șase a șasea, 46”, obișnuia să spună.

A fost o studentă eminentă și a citit toată viața. Așa se face că era extrem de competentă și putea vorbi despre orice subiect. A absolvit Facultatea de Limba și literatura română la Universitatea București, apoi cursuri postuniversitare la Facultatea de Ziaristică.

In scurt timp a devenit foarte populară, mai ales din pricina vocii inconfundabile și a subiectelor abordate, majoritatea ocolite de alți realizatori. Cei care au văzut-o își amintesc cu nostalgie de ”Joia tineretului”, o emisiune cu și despre tineri talentați pe care Jana Gheorghiu o modera în epoca comunistă.

A fost realizator, redactor-sef la Redacția Tineret a Radioului public (1990 - 1993, 1994-1998), apoi director interimar al canalului TVR 2 (1 oct. 2002 - 30 iun. 2004). Pentru un an a fost director de programe la Radio Total (1993).

Revenită în forță la TVR 2, a șocat opinia publică cu un reportaj dureros despre „trenurile morţii” de la Timişoara, din timpul Revoluţiei din decembrie ’89.

"Veniți cu noi, pe canalul doi!” era sloganul cu care Jana Gheorghiu atrăgea publicul tânăr.

18 mai 2007. O veste tristă a venit fulgerător în redacții. ”A murit Jana Gheorghiu!”

 Mulți dintre jurnaliști au lucrat sau s-au format pe lângă Jana Gheorghiu, o personalitate în presă.

RESPECT!

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

†††

 Sonja Henie, zâna patinajului și a Hollywood-ului Sonja Henie s-a născut la Oslo pe 8 aprilie 1910 și a dominat patinajul artistic mai bine...