joi, 17 martie 2022

Cum să învingi burnout

 Sindromul de burnout sau sindromul epuizării profesionale este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung. Pentru prima dată acest termen a fost menționat de psihologul Herbert Freudenberger în cartea sa «Burnout: The High Cost of High Achievement», scrisă în 1974.




Sindromul apare tot mai frecvent în zilele noastre și conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții individului.


Orice persoană din orice profesie poate experimenta burnout.


Gândiți-vă la burnout folosind analogia cu o mașină. Neefectuarea reviziei periodice poate duce la o defecțiune majoră a motorului. În timp ce revizia este simplă și ieftină, repararea defecțiunilor majore ale motorului nu este, și poate chiar să se întâmple accidente fatale. La fel este și cu epuizarea (burnout).




Simptomele epuizării


Unora le e mai greu să recunoască simptomele. Cred că e ceva ce va trece. Unele trec dar apar altele mai grave. Simptomele epuizării sunt multe și variate. Multe depind de individ și de alți factori.




Iată o listă de posibile simptome:


✤ Comportament furios, iritabil, anxios sau agresiv


✤ Sentimentul că nu mai deții controlul


✤ Comportament caustic care îi îndepărtează pe ceilalți


✤ Incapacitatea de a funcționa normal


✤ Te simți ca și cum te-ai lovit de un zid fizic, emoțional sau spiritual


✤ Lipsă de creativitate


✤ Faci greșeli prostești în mod repetat


✤ Nemulțumire severă


✤ O dorință de a "arunca totul" și de a fugi


✤ Cinism


✤ Depresie


✤ O mentalitate critică


✤ Motivație scăzută


✤ Lipsa de încredere în sine


✤ Epuizare


✤ Consumul excesiv de alcool sau dependența de medicamente pentru a funcționa


✤ Afecțiuni fizice cronice: dureri de cap, dureri de spate, răceli, gripe, tulburări intestinale


Oricine se poate confrunta cu unele dintre aceste simptome pentru o perioadă scurtă de timp fără a fi epuizat. Dar atunci când mai multe simptome sunt prezente pe o perioadă mai lungă de timp, e foarte posibil ca epuizarea să fie cauza.




Ce aduce burnout?


Burnout poate apărea pe neașteptate. De aceea, este atât de important să se acorde atenție strategiilor care o previn.


În mod obișnuit, epuizarea se datorează concentrării prelungite și intense asupra muncii și urmăririi succesului sau perfecțiunii. O astfel de concentrare intensă duce adesea la lipsa somnului, lipsa exercițiilor fizice, obiceiuri alimentare necorespunzătoare, lipsa pauzelor și lipsa de sprijin social – cine să aibă timp de astea?


Toate aceste practici sănătoase echivalează cu „revizia mașinii” necesară pentru a trăi o viață sănătoasă și productivă.


Dar atunci când o persoană se confruntă cu o „defecțiune a motorului” sub forma epuizării, nu există o soluție rapidă. Ieșirea din starea de epuizare poate dura luni de zile, timp în care afacerea ta, sau jobul tău, familia ta, va avea de suferit în timp ce încerci să îți recâștigi sănătatea. Se clatină.


De asemenea, una dintre ironiile burnout-ului este că, atunci când o persoană este în burnout, este atât victima, cât și autorul ei. Dar epuizarea poate fi evitată.




6 strategii pentru prevenirea burnout, la îndemâna oricui


Dă-mi voie să-ți prezint 6 dintre strategiile de „revizie” care pe mine mă ajută și prin care poți preveni epuizarea și să bucuri de viață și de munca pe care o faci:




1. Impune-ți momente de odihnă. Nimeni nu poate funcționa la „turație maximă" la nesfârșit. Stabilește momente de odihnă, chiar și zilnice. Ia în considerare posibilitatea de a te trezi dimineața devreme, când casa este încă liniștită și poți lucra o oră.De asemenea, în timpul zilei, atunci când simți că ești obosit, agitat sau rigid, ridică-te și plimbă-te 5 minute. Sau ieși afară și respiră adânc.


2. Stabilește limite. Limitele pot lua o varietate de forme. De exemplu, este posibil să fie nevoie pur și simplu să spui „NU” unui potențial client. O altă limită ar putea fi stabilirea programului de lucru, astfel încât să nu lucrezi până târziu în fiecare zi. O limită ar putea consta în limitarea frecvenței călătoriilor. O alta ar putea fi să nu lucrezi 7 zile din 7.


3. Investește în relațiile tale. Avem tendința de a subestima importanța relațiilor și de multe ori acestea rămân în plan secundar față de obiectivele noastre de afaceri și de succes. În mod ironic, la sfârșitul vieții realizăm în cele din urmă că tocmai relațiile noastre și nu succesul nostru în afaceri sunt cele care dețin o valoare reală, care contează.


Investește în relațiile tale prin petrecerea timpului cu soțul/soția și copiii sau cu prietenii apropiați și familia. Deconectează-te de la muncă în timp ce ești cu ei. Nimeni nu vrea să se simtă ca și cum ar fi în competiție cu munca ta pentru afecțiunea ta și atenția ta.


4. Respectă orele de somn. Unii oameni se laudă că se pot descurca cu patru sau cinci ore de somn pe noapte. Multe cercetări au stabilit că este un nonsens. Este posibil să poți funcționa cu atât de puțin somn pentru o perioadă, dar oboseala se va acumula.


Încearcă să dormi cel puțin șapte ore pe noapte. Pe cât posibil, păstrează o rutină statică de a te culca și de a te trezi la anumită oră. Asta duce la productivitate.


5. Fă exerciții fizice în mod regulat. Exercițiile fizice regulate sunt cruciale pentru menținerea sănătății fizice și emoționale. Una dintre cheile pentru a menține o rutină de exerciții fizice constantă este să te implici în sporturi sau activități care îți plac. Asta te ajută în și alte domenii ale vieții care necesită autodisciplină, inclusiv munca. Cum faci un lucru, așa faci toate lucrurile.


6. Mănâncă sănătos. "Gunoiul intră, gunoiul iese", nu-i așa? Obiceiurile alimentare proaste sunt adesea unul dintre semnele principale că cineva se află pe drumul spre burnout. Nimeni nu poate subzista cu cafea și chipsuri și să se aștepte să facă o muncă excelentă pentru foarte mult timp.


Mănâncă o dietă bine echilibrată. Mănâncă la ore regulate și în porții potrivite pentru o stare de sănătate bună. Combină mesele cu interacțiunea socială. Și nu uita să bei multă apă în timpul zilei.


Deși epuizarea apare la oricine, în orice profesie, în orice moment.




Învață să recunoști simptomele epuizării și aplică aceste 6 strategii de mai sus pentru a preveni epuizarea.


Vei descoperi că nu numai că eviți suferința și disfuncțiile cauzate de burnout, dar te vei bucura de mult mai multă productivitate în viața și în munca ta.




Succesul e în mâinile tale!




Pe curând,

Vali Ciocioi

- Trainer, Coach Dezvoltare Personală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  În țara lui Mură-n Gură  În țara lui Mură-n Gură, Totu-mi este pe măsură. Când mă scol de dimineaţă, Nu la șapte, ci la zece, Vine-o tavă ...