vineri, 17 ianuarie 2025

***

 ERNEST BERNEA


Dar din dar 


Ernest Bernea, o figură marcantă a culturii și gândirii românești din secolul al XX-lea, a fost un filosof, sociolog și etnolog care a lăsat o amprentă profundă în studiul tradițiilor, obiceiurilor și vieții spirituale a poporului român. Un martir al închisorilor comuniste care a îndrăznit să proclame dreptul la valorile tradiționale ale poporului român.


Biografie


Născut în anul 1905, în inima României, Bernea a crescut într-o epocă de mari transformări, fiind martor la schimbările profunde care au modelat țara sa. De tânăr, a fost atras de studiul filozofiei, sociologiei și etnologiei, discipline prin care căuta să înțeleagă mai bine esența și sufletul poporului român. În urma studiilor sale universitare, Bernea a devenit unul dintre discipolii lui Dimitrie Gusti, fondatorul Școlii sociologice de la București. Sub îndrumarea lui Gusti, Bernea a început să exploreze adâncimile vieții rurale românești, participând la numeroase cercetări de teren care aveau să-i modeleze întreaga carieră. Adept al metodelor de cercetare interdisciplinară, Ernest Bernea s-a dedicat studiului profund al culturii tradiționale românești. A investigat obiceiurile, credințele și structurile sociale ale satului românesc, căutând să dezvăluie legăturile subtile dintre om și natură, tradiție și spiritualitate.


Prin lucrările sale, precum „Etnografia română” și „Cadrele etnografice ale satului românesc”, Bernea a oferit o viziune profundă asupra modului de viață tradițional românesc. Scrierile sale reflectă o înțelegere aprofundată și o apreciere sinceră pentru valorile și obiceiurile românești, subliniind importanța păstrării și înțelegerii acestora în contextul modernizării și urbanizării. În ultimii ani ai vieții sale, Ernest Bernea a continuat să fie un mentor și o sursă de inspirație pentru tinerii cercetători, rămânând dedicat până la sfârșit studiului culturii românești. Moartea sa, survenită în 1990, a marcat sfârșitul unei epoci, dar moștenirea sa continuă să inspire și să educe.


„Îndemn la Simplitate” este o lucrare care explorează profund valorile tradiționale și importanța menținerii unui stil de viață simplu și autentic într-o lume tot mai complexă și materialistă. Această carte reflectă viziunea filosofică și etnologică a filosofului, fiind o carte absolut necesară tinerei generații, prea mult tentată de acele delicii trecătoare ale civilizației moderne. „Îndemn la Simplitate” nu este doar o critică a modernității, ci și o călătorie filosofică în inima culturii și a spiritualității românești. Bernea își folosește profunda cunoaștere etnologică pentru a arăta cum tradițiile și simpla viață rurală românească pot oferi lecții valoroase pentru contemporani.


Viața nu face zgomot. Trece atât de ușor, încât dacă nu ești atent, îți scapă printre degete.


Cine dă, nu trebuie să-și amintească, iar cine primește nu trebuie să uite.


Să fii atent la șoaptele vieții, nu la zgomotele ei.


Fiecare vede în ceilalți ceea ce are în inima sa: dragoste sau ură.


Dacă fiecare ar acționa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.


Patru lucruri pe care le avem mai mult decât credem: defecte, datorii, ani și dușmani. (proverb persan)


Netoții caută răzbunarea. Inteligenții lasă destinul să trimită nota de plată.


Sunt trei categorii de oameni pe care nu trebuie să-i uiți niciodată: pe cei care te ajută în momentele dificile, pe cei care te părăsesc în momentele dificile și pe cei care te pun în momente dificile.


Matematica îți poate salva viața dacă eviți trei accidente geometrice: cercurile vicioase, triunghiurile amoroase și capetele pătrate.


Nu regreta nimic din viață, cu excepția a ce nu ai făcut.


Arta de a trăi frumos: cuvântul ”ceartă” să-l transformăm în ”ce artă”!


Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la viață este că mai am multe de învățat …


Probleme, neajunsuri sau oameni care nu se plac vor fi tot timpul, dar contează să nu le dăm mai multă importanță decât este necesar.


În viață este necesară și vremea rea. Numai așa vezi cine este dispus să împartă umbrela cu tine.


Unii citesc și adorm, alții citesc și se trezesc…


Prietenia și iubirea se simt, nu trebuie demonstrate.


„Întâi dragostea. Omul e singur şi sărac, ca un ecou fugar printre stâncile unui munte. Omul e trist, făptură rătăcită şi slabă, orfan al darurilor dumnezeieşti. Sărman al înţelesului şi bucuriei, poartă deschisă tuturor îngenuncherilor.

Omule bun, pune în cugetul şi fapta ta, întâi dragostea! Întâi dragostea.

Nu dragostea nesăţioasă, dragostea de bogăţie, de femei, de putere, de stăpânire, ci dragostea de frumuseţe, de lumină, de adevăr, dragostea-mângâiere, îndemn şi creaţie.

Nu dragostea care cere, vrea pentru sine, ci dragostea care dăruie, care hrăneşte pe altul.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 HAI SĂ DESENĂM "PACE" Hai împreună, lume dragă, să desenăm "PACE" dorită, Cu o căldură sufletească și marea dorință str...