CODEX GIGAS, MANUCRISUL MISTERIOS
Codex Gigas este cunoscută pentru dimensiunile sale uriașe și o legendă înfricoșătoare a unui pact cu Satana, cartea mai conține Biblia, cronici istorice, texte medicale și multe altele.
Ce este Codex Gigas
Codex Gigas, denumit adesea „Biblia Diavolului”, este un manuscris din secolul al XIII-lea care continuă să captiveze cercetătorii și publicul deopotrivă. Această carte masivă, care cântărește aproape 75 de kilograme, este renumită pentru dimensiunile sale – având o înălțime impresionantă de 91 de centimetri – și pentru ilustrația unică a Satanei pe întreaga pagină.
Codex Gigas este un compendiu de texte diverse, inclusiv Biblia completă, cronici istorice, tratate medicale și vrăji magice. Se crede că a fost creat de un singur călugăr dintr-o mănăstire benedictină din Boemia (actuala Republică Cehă).
Legenda „Pactului Diavolului”
Numele de „Biblia Diavolului” provine dintr-o legendă înfricoșătoare din jurul creării sale. Potrivit Prague Post, un călugăr, după ce a încălcat un jurământ monahal, s-a confruntat cu o pedeapsă severă. Pentru a evita expulzarea, el ar fi făcut un pact cu Diavolul, promițându-și sufletul în schimbul finalizării întregului manuscris într-o singură noapte.
Pentru a îndeplini această sarcină imposibilă, se spune că Diavolul l-a ajutat pe călugăr, ceea ce a dus la includerea portretului iconic al lui Satan în carte.
Deși legenda adaugă o notă de intrigă, Codex Gigas este un artefact istoric semnificativ. Acesta oferă informații valoroase despre erudiția medievală, credințele religioase și practicile artistice. Scrisul complicat, ilustrațiile detaliate și conținutul divers al cărții oferă o fereastră către viața intelectuală și culturală a Evului Mediu.
Codex Gigas se află în prezent la Biblioteca Națională Suedeză din Stockholm
Conform Library of congress, „Codex Gigas (sau Biblia Diavolului) este un manuscris mare din secolul al XIII-lea din Boemia, unul dintre ținuturile istorice cehe.
Renumit pentru dimensiunea sa și pentru reprezentarea uimitoare a diavolului pe întreaga pagină (găsită la pagina 577), acesta conține mai multe părți: Vechiul și Noul Testament, două lucrări ale lui Josephus Flavius, Etimologiile lui Isidor din Sevilla, manualul standard pentru predarea medicinei în Evul Mediu cunoscut sub numele de Ars medicinae (Arta medicinei), Chronica Boeemorum (Cronica boemilor) din secolul al XII-lea a lui Cosmas din Praga și un calendar”.
„De un interes deosebit sunt secțiunile care atestă originea boemă a manuscrisului și istoria sa zbuciumată. La sfârșitul secolului al XVI-lea, Codexul a fost încorporat în colecțiile domnitorului habsburgic Rudolph al II-lea. În timpul asediului suedez asupra Pragăi la sfârșitul Războiului de treizeci de ani (1648), manuscrisul a fost luat ca pradă de război și transferat la Stockholm.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu