joi, 2 ianuarie 2025

***

 DREPTUL LA NEUITARE… 

 Episcopia Romanului. Sărbătoarea Naşterii Domnului - 25 decembrie 1948.

După îndepărtarea din scaunul Episcopal („punerea în retragere”) a blândului episcop LUCIAN Triteanu, în august 1947, acesta s-a retras smerit într-o casă din preajma Episcopiei (str. Traian) unde și-a dus traiul ca simplu monah până la moartea sa, pe 6 septembrie 1953, fiind înmormântat în incinta Centrului Eparhial de la Roman. Autoritățile comuniste au împiedicat alegerea unui titular și sub presiunea acestora Sf. Sinod a rânduit ca treburile Episcopiei să fie coordonate timp de trei luni (sept. –dec. 1947) de episcopul PARTENIE Ciopron, fost episcop al Armatei, apoi vreme de un an și opt luni de către arhiereul ILARION Băcăuanul, până la alegerea noului episcop titular (august 1949), în persoana episcopului TEOFIL.

În aceste împrejurări, Locotenentul de episcop ILARION, deși se afla în atenția cenzurii comuniste, a trimis potrivit rânduielilor noastre bisericești, cu ocazia Nașterii Domnului, o frumoasă scrisoare pastorală, de actualitate aș spune, care s-a citit în toate locașurile de cult din Eparhie, în zilele Crăciunului acum 76 de ani.

Între altele, ca un vizionar ierarhul a subliniat că „oricâte veacuri vor trece, această Sărbătoare va aduce întotdeauna ceva nou și pururea în stare să înalțe sufletul o lume mai bună, mai senină, mai dreaptă, mai curată și mai cinstită. 

Așezată la sfârșitul unui an care se încheie și în pragul unui an care începe, Nașterea Domnului să ne fie popasul sfânt de reculegere a celor trăite, precum și de nădejde pentru viitor (…).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 CINE A FOST MARGIT, MUZA LUI BRÂNCUȘI Femeia care a inspirat cel mai vestit portret al lui Constantin Brâncuși, pictoriţa maghiară Margit P...